Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

'We hebben lang geknuffeld': de Oekraïense vader die zijn kinderen uit Moskou redde

Gestart door Pieszyce, 21 maart 2023, 00:37

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce

 
'We hebben lang geknuffeld': de Oekraïense vader die zijn kinderen uit Moskou redde

Lorenzo Tondo en Artem Mazhulin in Kyiv
19 maart 2023 


Citaatfoto : Yevhen Mezhevyi met Matvii, 13, en Sviatoslava (negen) en Oleksandra (zeven) op het Rode Plein in Moskou,
nadat hij ze heeft mogen meenemen. Foto: Yevhen Mezhevyi
 
Yevhen Mezhevyi, inwoner van Mariupol, was vastbesloten zijn zoon en dochters terug te vinden nadat ze naar Rusland waren gedeporteerd.

Yevhen Mezhevyi kon zondag met moeite zijn woede verbergen toen hij beelden zag van Vladimir Poetin, de man die toezicht heeft gehouden op de deportatie van zijn drie kinderen, bij een bezoek aan zijn woonplaats Mariupol.

De 40-jarige alleenstaande vader is een van de duizenden Oekraïense ouders wier kinderen zijn ontvoerd en overgebracht naar Rusland sinds Poetin vorig jaar binnenviel - gedwongen deportaties die voor het internationale strafhof aanleiding waren om vrijdag een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de Russische president.

"Wat kan ik zeggen over Poetin die Mariupol bezoekt?", zei Mezhevyi tegen de Guardian vanuit de Letse hoofdstad Riga, waar hij nu woont. "Ik wou dat hij een lekke band kreeg. Hij is niemand voor mij en de halve wereld weet wat hij is."

Mezhevyi's kinderen werden meegenomen terwijl hij 45 dagen gevangen werd gehouden door door Rusland gesteunde separatisten. In tegenstelling tot de vele ouders die niet weten waar hun kinderen zijn, is zijn gezin herenigd, nadat hij een riskante reis over de grens had ondernomen om hen te redden.

Mezhevyi werkte als kraanmachinist in de buitenwijken van Mariupol toen Rusland binnenviel in februari  . . . . . . . . . . . . . . .

Bron:   Lees hier verder . . . . . . Lorenzo Tondo en Artem Mazhulin in Kyiv  . . . . . . . English