Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Bewapening in plaats van civiele bescherming in Polen

Gestart door Pieszyce, 29 november 2022, 00:56

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Bewapening in plaats van civiele bescherming in Polen
de Poolse bunkermentaliteit


24 november 2022

De PiS-regering heeft haar militaire uitgaven drastisch verhoogd en bestelt koortsachtig tanks en raketwerpers. Maar waar is de civiele verdediging?

Begin deze week reageerde de Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak "met tevredenheid" op het aanbod van Duitsland om de oostgrens van Polen, en dus ook de NAVO- en EU-grenzen, te helpen beschermen met Eurofighter-gevechtsvliegtuigen en Patriot-raketafweersystemen. Onlangs had een raket een Pools dorp ongeveer zes kilometer achter de grens geraakt. Twee mannen werden gedood. Ook premier Mateusz Morawiecki, die net als Blaszczak tot de nationale populistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) behoort, verwelkomde de inzet van de uitgeleende Patriot.

Maar sinds woensdagavond is dat allemaal water onder de brug. PiS-partijleider Jarosław Kaczyński, die al maanden tegen de Duitsers ageert om punten te scoren voor de parlementsverkiezingen van 2023, verwerpt het aanbod als "Duitse propaganda". Hij ziet liever af van de veiligheid van Polen en de hele NAVO dan van zijn anti-Duitse verkiezingscampagne retoriek.

Midden oktober nog kondigde Maciej Wąsik, de Poolse onderminister van Binnenlandse Zaken, aan: "We bereiden ons voor op de donkerste scenario's". Hij verwees naar een mogelijke Russische aanval op Polen. Tegelijkertijd verzekerde hij: "Polen heeft 62.000 schuilplaatsen en bunkers." Maar sinds de raketaanval in het Poolse dorp Przewodów, zes kilometer van de Oekraïense grens, vragen de Poolse burgers steeds luider: "Waar zijn ze toch, de schuilkelders voor ons?" en "Waarom loeiden de sirenes niet?". Waarom werden de Poolse grensbewoners niet gewaarschuwd?"

Kolonel Krzysztóf Przepiorka, die ooit vocht in de elite anti-terreureenheid GROM, eist op de voorpagina van het roddelblad Fakt: "Mensen moeten weten hoe ze zichzelf kunnen redden. We hebben uitgebreide veiligheidstrainingen nodig voor de hele burgerbevolking."

Nucleaire bunkers tot disco's

Zelfverzekerd moest Wąsik toegeven dat zijn ministerie nu pas werkte aan een app die binnenkort zou waarschuwen voor bom- en raketdreigingen en ook de weg zou wijzen naar de dichtstbijzijnde schuilkelder. Het probleem is echter dat Polen momenteel geen civiele bescherming heeft. Kort na de inval van Poetin in Oekraïne heeft de Poolse 2e Kamer, de Sejm, een nieuwe "Wet op de Verdediging van het Vaderland" aangenomen, maar 14 wetten geschrapt, waaronder die over civiele verdediging.

Erger nog: bijna 20 jaar geleden hadden de afgevaardigden de definitie van "onderdak" al uit de tekst van een wetswijziging geschrapt. Bijgevolg voelde niemand zich vanaf 2004 verantwoordelijk voor het onderhoud van de schuilplaatsen, die officieel niet meer bestonden. Zelfs de streng beveiligde schuilkelders raakten na verloop van tijd in verval, terwijl andere schuilkelders werden omgebouwd tot disco's, bars of bowlingbanen.

Wąsik heeft nu een inspectie van alle resterende bunkers bevolen. In het hele land moeten brandweerlieden niet alleen de toestand van de oude bunkers onderzoeken, maar ook of de metrostations in Warschau of de ondergrondse garages en kelders onder de nieuwe gebouwen die overal in het land zijn verrezen, geschikt zijn als schuilplaats voor de burgerbevolking. Hoewel de nationaal-populistische PiS, die van 2005 tot 2007 en opnieuw van 2015 tot vandaag in de regering zat, herhaaldelijk luid heeft gewaarschuwd voor de gevaren van de neo-imperialistische grootmacht Rusland, heeft hij niets gedaan om de burgerbevolking te beschermen.

Alleen de controversiële onderwijsminister Przemysław Czarnek, vooral bekend om zijn nationaal-klerikale opvattingen, diende in maart 2022 in de Sejm een wetsvoorstel voor civiele bescherming in. Het veiligheidsonderwijs voor leerlingen in de achtste klas van de lagere school en de eerste klas van de middelbare school, dat aanvankelijk zwaar werd bekritiseerd door de liberale oppositie, is sindsdien door iedereen goed ontvangen.

Butaangas of kolenbarbecue?

De 15-jarigen leren vooral eerstehulpmaatregelen, weten hoe een noodvoorraad van twee weken voor hun eigen gezin eruit moet zien, kennen gevaarsignalen en verschillende noodnummers en kunnen een vluchtrugzak voor drie dagen inpakken. Aan het einde van het jaarprogramma moeten zij ook kunnen omgaan met een kompas en een eenvoudige wegenkaart - voor het geval het GPS-systeem of zelfs de mobiele telefoon uitvalt.

De kritiek was vooral gericht op de schietopleiding met pistolen en geweren. Het feit dat het slechts om een enkele excursie naar een schietbaan ging - met slechts 15 kogels per persoon - ging verloren in de opwinding. Als je een wapenvergunning wilt, moet je de extra schieturen en vooral de patronen zelf betalen. Daarvoor moet men echter diep in de buidel tasten en enkele duizenden Złoty op tafel leggen, wat gezien de hoge inflatie van bijna 20 procent alleen betaalbaar is voor de zeer welgestelden.

Maar zelfs volwassenen vermijden nu de schietbanen. Terwijl ze kort na het begin van Poetins aanvalsoorlog tegen Oekraïne vrijwel onder de voet gelopen werden, zijn ze nu gapend leeg. In plaats daarvan wisselen meer en meer Polen tips uit over wat en hoeveel voedsel men in huis moet hebben in geval van een ramp, hoeveel flessen mineraalwater en of het zinvoller is een houtskoolgrill voor buiten te kopen of liever een butaangas kooktoestel. Sinds april kunnen bezorgde burgers op de website van het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken de brochure "Wees voorbereid!" downloaden en ook videoclips over verschillende noodsituaties bekijken.

In het openbaar overheerste echter een ander onderwerp: Polen's massale herbewapening en de dure wapenaankopen van de Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak. Met de wet op de "verdediging van het vaderland", opgesteld door PiS-partijleider en enkele maanden ook vice-premier Jarosław Kaczyński, werd het budget voor bewapening en defensie verhoogd tot minstens 3% van het bruto binnenlands product.

213 miljard euro voor bewapening

Het Poolse leger moet groeien van de huidige 110.000 naar 250.000 beroepsmilitairen, en de Territoriale Strijdkrachten, waarin momenteel 30.000 vrijwilligers dienen, moeten worden uitgebreid tot ongeveer 50.000 mannen en vrouwen. De aanwerving verloopt nog steeds traag omdat het aanvangssalaris van ongeveer 855 euro niet erg aantrekkelijk is. De zogenaamde militaire picknicks met eendaagse "proefcursussen" voor geïnteresseerden vinden daarom ook vooral plaats langs de oostgrens van Polen, waar de angst voor een spill-over van de oorlog het grootst is.

Kort voor de verkiezingen in het najaar van 2023 vindt echter nog een grote militaire parade plaats in Warschau. PiS wil dan met de nieuwste tanks, luchtafweerraketten en gevechtsvliegtuigen laten zien dat het de ware verdediger van Polen is. Blaszczak heeft 1.000 tanks en bijna 700 onbemande explosievendragers in Zuid-Korea gekocht, plus 48 gevechtsvliegtuigen voor training. Media in Zuid-Korea schatten dat de Poolse order meer dan 20 miljard dollar waard is.

Toen wilde Blaszczak 500 Himars raketwerpers uit de VS bestellen. Zij waren blij met de gretige koper, maar zien zichzelf niet in staat om gedurende enkele jaren alleen voor Polen te produceren. In april kocht Blaszczak - ook in de VS en blijkbaar zonder aanbesteding - 250 nieuwe Abrams tanks, kort daarna 32 AW149 helikopters van de Italianen en tenslotte 600 Piorun schoudergelanceerde luchtdoelraketsystemen inclusief munitie van de Poolse defensie-industrie.

Het links-liberale nieuwsblad Polityka schat dat Polen tegen 2035 meer dan 1 biljoen Złoty (gelijk aan ongeveer 213 miljard euro) zal uitgeven aan bewapening en het leger. Kosten voor civiele bescherming zijn niet inbegrepen, omdat zoiets in Polen niet bestaat - althans niet op dit moment.

Bron:  taz.de    Deutsch