Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

"Beweren dat het redden van Joden een algemene houding was onder de Polen is de waarheid vertroebelen."

Gestart door Pieszyce, 23 april 2023, 00:55

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce
Bartosz T. Wieliński    @Bart_Wielinski


"Twierdzenie, że ratowanie Żydów było powszechną postawą Polaków, to zamazywanie prawdy" Oświadczenie Centrum Badań nad Zagładą Żydów Instytutu Filozofii i Socjologii PAN
 
"De bewering dat het redden van Joden een gebruikelijke houding van Polen was, vertroebelt de waarheid" Verklaring van het Centrum voor Holocaustonderzoek van het Instituut voor Filosofie en Sociologie van de Poolse Academie van Wetenschappen


Pieszyce


"Beweren dat het redden van Joden een algemene houding was onder de Polen
 is de waarheid vertroebelen."


Zagłada Żydów
21 april 2023
Agnieszka Kublik
 
Wij veroordelen met klem politieke en ideologische pogingen om wetenschappelijke bevindingen in twijfel te trekken. Beweren dat het redden van Joden een gangbare houding was onder de Polen is precies het vervagen van de waarheid door vertegenwoordigers van de autoriteiten. Het is ook een kleinering van de heldhaftigheid van de rechtvaardigen die de Joden hielpen - vooral van degenen die daarvoor door de Duitsers het leven lieten," verklaarde het Holocaust Onderzoekscentrum van het IFiS PAN.

Dit is een reactie op de kritiek van professor Barbara Engelking, die aan het hoofd staat van het Centrum voor Holocaustonderzoek. In het programma "Kropka nad i" van Monika Olejnik op TVN 24 zei zij onder meer dat "de Joden wisten wat ze van de Duitsers konden verwachten. De Duitsers waren de vijand en deze relatie was heel duidelijk, zwart-wit, en de relatie met de Polen was veel complexer", en "de Polen hadden het potentieel om bondgenoten van de Joden te worden, en men kon hopen dat ze zich anders zouden gedragen, dat ze neutraal zouden zijn, dat ze vriendelijk zouden zijn, dat ze de situatie niet zo zouden uitbuiten en dat er niet zo'n wijdverbreide chantage zou plaatsvinden".

Betaalmuur:

Bron:  wyborcza.pl przez Agnieszka Kublik     język po polsku

Pieszyce


Storm na uitspraak Barbara Engelking over Polen en Joden
Morawiecki: er zijn schandalige woorden gezegd


21 april 2023

"Schandalige woorden" noemde Mateusz Morawiecki de verklaring van professor Barbara Engelking op TVN24. In het programma van Monika Olejnik verklaarde zij dat tijdens de oorlog "de Joden gedesillusioneerd raakten over de Polen", die "eenvoudigweg faalden".

 • De Polen hadden het potentieel om bondgenoten van de Joden te worden en men mocht hopen dat ze zich anders zouden gedragen,
  dat ze neutraal zouden zijn," zei Barbara Engelking.
 • "In het programma 'Kropka nad i' van gisteren werden schandalige woorden gezegd die niets te maken hebben met betrouwbare
  historische kennis" - antwoordde Mateusz Morawiecki op Twitter
 • "Schandalige meningen - ik herhaal - OPINIEVEN - geen feiten en een anti-Pools verhaal in sommige media zijn helaas
   het resultaat van jarenlange verwaarlozing door de Poolse staat ook," - verklaarde de premier

Op de 80ste verjaardag van de opstand in het getto van Warschau interviewde Monika Olejnik professor Barbara Engelking, hoofd van het Centrum voor Holocaustonderzoek, op TVN24's "Kropka nad i".

Tijdens het interview verklaarde Engelking dat "Joden ongelooflijk teleurgesteld waren over de Polen tijdens de oorlog. - De Joden wisten wat ze van de Duitsers konden verwachten. De Duitser was de vijand en deze relatie was heel duidelijk, zwart-wit, terwijl de relatie met de Polen veel complexer was," zei ze.

- De Polen hadden het potentieel om bondgenoten van de Joden te worden en men had gehoopt dat zij zich anders zouden hebben gedragen, dat zij neutraal zouden zijn geweest, dat zij sympathiek zouden zijn geweest, dat zij de situatie niet in die mate zouden hebben uitgebuit en dat er niet zo'n wijdverbreide chantage zou zijn geweest," vervolgde Barbara Engelking.

Tot slot voegde ze eraan toe: "het lijkt mij dat deze desillusie een rol speelt, dat de Polen gewoon gefaald hebben".

Morawiecki: schandalige woorden

Premier Mateusz Morawiecki reageerde verontwaardigd op de in het programma gesproken woorden.

"In het programma 'Kropka nad i' op TVN24 werden gisteren schandalige woorden gezegd die niets te maken hebben met betrouwbare historische kennis. Als premier, historicus en bovenal Pool voel ik mij verplicht te reageren op de in de uitzending geformuleerde stellingen", begon de premier zijn lange bijdrage.

Daarin wees hij er onder meer op dat "Polen en de Polen een hindernis en barrière voor de Holocaust waren, geen medeplichtigen", en dat onder de bijna 28.000 Rechtvaardigen onder de Volkeren meer dan 7.000 Polen waren.

De premier presenteerde vervolgens statistieken van de Zweeds-Canadese historicus Gunnar S. Paulsson, die een nauwgezette telling deed van wat het was om Joden te redden in Warschau. "Vermenigvuldig dit aantal nu alstublieft in verhouding tot de Polen die buiten Warschau wonen. En vergeet niet dat de Duitsers voor het helpen van Joden hele families hebben vermoord en hele dorpen in brand hebben gestoken," - schreef de regeringsleider.

"De schandalige meningen - ik herhaal - OPINIE - geen feiten en het anti-Poolse verhaal in sommige media zijn helaas ook het resultaat van jarenlange verwaarlozing door de Poolse staat," - aldus verklaarde Morawiecki.

Het luidt verder als volgt: "In de Volksrepubliek Polen, die bekend stond om haar van bovenaf opgelegde, communistische antisemitisme, en later in Polen na 1989, werd het onderwerp van de Polen die Joden helpen verwaarloosd en onderbelicht. Dit werd door andere landen uitgebuit om hun voor Polen ongunstige verhaal te verspreiden en een vervalst historisch beleid te voeren. Het resultaat zijn pseudo-historische verklaringen zoals we die gisteren op TVN24 konden horen".

Mateusz Morawiecki citeerde ook de woorden van de Pools-joodse politicus Szmul Zygielbojm, die zelfmoord pleegde uit protest tegen de passiviteit van westerse landen ten aanzien van de Holocaust: "De Joodse en Poolse bevolking bleven voortdurend in contact, wisselden pers, informatie en orders uit. De gettomuren hebben de Joodse bevolking niet echt gescheiden van de Polen. De Poolse en Joodse samenleving strijden nog steeds samen voor een gemeenschappelijk doel, net zoals ze in het verleden vele jaren hebben gestreden."

Tenslotte herinnerde hij zich verschillende namen van Polen, ONR-activisten, die Joden hadden geholpen. Dat waren: Jan Mosdorf, Bolesław Świderski, Edward Kemnitz. Hij noemde ook de schrijfster Zofia Kossak-Szczucka en pater Marceli Godlewski.

"Een natie die niets weet over haar eigen verleden, niet trots is op de prestaties van haar voorouders, toestaat dat hun nagedachtenis wordt bezoedeld - heeft geen toekomst," - voegde hij er tot slot aan toe.

Bron:  wiadomosci.onet.pl przez pmd       język po Polsku

PieszyceIk heb van die storm maar een berichtje echt gelezen.

Ik reageerde er op met, dat als Morawiecki om zich heen keek dat hij zag wat er speelde en dat mevrouw Engelking gelijk had.

Ik zal hier niet herhalen wat de reacties van sommige Polen waren, aar als ze uitkwamen, zat een ander hier nu te posten.

Wat dat betreft . . .  Nederland had veel NSBers en Morawiecki noemde dat zelfs een keer in zijn betoog over een situatie in Polen.

Wij Nederlanders weten dat en zijn het er over eens dat men eens moet stoppen daar over te zeuren en men de doden moet herdenken.

In Polen blijven sommigen graag doordrammen, en zien zichzelf als de Jodenredders, terwijl ze nog nooit met een Jood gesproken hebben.

DAT vind ik behoorlijk ziek, heb je iets goeds gedaan? Oké mooi en geweldig, maar elk leven gaat verder ook dat van Helden, alleen zij die
niets deden blijven vaak zeuren. :)

Pieszyce

 
Polen kan trots zijn op professor Engelking
Ik weet hoe moeilijk het is om te accepteren dat je vader een moordenaar was


Ale Historia
25  april 2023 
Martin Pollack

Mensen als Feliks Tych, Jan Tomasz Gross, Jan Grabowski en Barbara Engelking geven mij de moed om een soortgelijke weg te volgen, ongeacht het gevaar dat onze landgenoten, of zelfs onze familie, ons verraders zullen noemen.

Ik ga al vele jaren met Polen om, Polen is een land waarvan ik heb leren houden en ik beschouw het bijna als mijn tweede vaderland. Dit maakt het officiële beleid onder de Wet en Rechtvaardigheid partij des te pijnlijker voor mij. Het gaat de richting uit van een gecontroleerde liberale democratie, die steeds meer de kenmerken van een autoritair systeem krijgt. Ik weet dat ik - een niet-Pool - me met deze woorden op kwetsbaar ijs begeef. Vergeeft u mij dat alstublieft.

Als ik deze brief niettemin durf te schrijven, dan is dat uit bezorgdheid om mensen voor wie ik respect heb en wier werk ik oprecht bewonder.

Bron:  wyborcza.pl przez Martin Pollack       jęyk po Polsku

Pieszyce


Adam_Karpinski    @Adam83462787


Rada naukowa Instytutu Filozofii i Socjologii PAN wyraża oburzenie z powodu słów premiera Morawieckiego i całkowicie solidaryzuje się z Prof. Engelking" Zdaje się, że PiS jest na progu kolejnego totalnego konfliktu, mało im najwyraźniej kłótni z Niemcami, UE i opozycją.

De wetenschappelijke raad van het Instituut voor Filosofie en Sociologie van de Poolse Academie van Wetenschappen spreekt zijn verontwaardiging uit over de woorden van premier Morawiecki Ik sympathiseer volledig met prof. Engelking" Het lijkt erop dat PiS op de rand staat van een ander totaal conflict, het kan ze blijkbaar niet genoeg schelen om met Duitsland, de EU en de oppositie in discussie te gaan.Pieszyce


Academici wereldwijd betuigen steun aan door Poolse regering aangevallen holocaustgeleerde

News from Poland
9 mei 2023
irk

Open brief
Politieke aanvallen gericht tegen Prof. Barbara Engelkin voor haar uitspraken over de betrokkenheid van Polen bij de Jodenvervolging tijdens de Duits-Nazi bezetting hebben geleid tot een aanzienlijke reactie van academici wereldwijd.

Volg de grote thema's die de Poolse politiek en samenleving bepalen door u in te schrijven op onze wekelijkse nieuwsbrief "News from Poland: Democracy at Stake". Zo blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen rond de aanhoudende aanval op de democratische instellingen, de rechtsstaat en de  mensenrechten in Polen.

"Wij, de ondergetekende geleerden, waaronder onderzoekers die zich bezighouden met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en de Pools-Joodse betrekkingen, willen ons uitspreken tegen de politieke aanval op Prof. Barbara Engelking, de directeur van het Centrum voor Holocaust Onderzoek van het Instituut voor Filosofie en Sociologie van de Poolse Academie van Wetenschappen (IFiS PAN) in Warschau.

Wij beschouwen dergelijke censorische tendensen en het idee dat de verdere financiering van academische instellingen afhankelijk zou moeten zijn van de vraag of het onderzoek dat daar wordt geproduceerd, voldoet aan de verwachtingen van politici, als uiterst gevaarlijk en onaanvaardbaar. Dergelijke acties zijn erop gericht andere geleerden ervan te weerhouden onderzoek te doen dat op een soortgelijke haatcampagne zou kunnen stuiten.

Wij verzetten ons tegen de poging om vele jaren van wetenschappelijk werk, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd door respectabele uitgevers in Polen en daarbuiten, en collegiaal getoetst door wetenschappers die competent zijn op het gebied van Holocaustonderzoek, in diskrediet te brengen. Wij maken bezwaar tegen het idee om een onderwerp dat nauwgezet en genuanceerd onderzoek vereist - zoals uitgevoerd door professor Engelking - onderdeel te maken van een verkiezingscampagne".


De open brief, ondertekend door meer dan 800 wetenschappers en intellectuelen wereldwijd, is slechts het meest recente voorbeeld van de aanzienlijke reactie op de politieke aanvallen op Prof. Barbara Engelking. Haar verklaringen over de betrokkenheid van Polen bij de Jodenvervolging tijdens de Duits-Nazi bezetting stuitten op agressieve kritiek van hoge regeringsfunctio . . . . . . . . . . . 

Bron: Lees hier verder . . . . . . wyborcza.pl przez irk. . . . . . . . . . English

Pieszyce


Haar woorden maakten de Poolse regering woedend. "Ik heb geen spijt
ik ben van plan de minister van Onderwijs aan te klagen".


21 mei 2023

- Ze zijn al begonnen met het snijden in ons budget," zegt prof. Barbara Engelking in een interview met het Israëlische dagblad Haaretz. Zij merkt op dat haar onderzoekscentrum geen eerder toegezegde subsidies heeft ontvangen. - Wat gaat er nu gebeuren? We zullen zien. (...) Ik ben van plan de minister van Onderwijs aan te klagen," zegt ze. Ze voegt eraan toe dat ze vastbesloten is haar werk voort te zetten, vooral omdat "de Holocaust deel uitmaakt van de Poolse geschiedenis", die nog steeds het onderwerp zou moeten zijn van onderzoek dat door ons land wordt gefinancierd.

 • In een interview aan Haaretz legt prof. Engelking uit dat politici kiezers van nationalistisch rechts het hof proberen te maken door aanvallen op haar persoon
 • Op 19 april werd de Poolse regering gedwongen een hele dag positief over de Joden te spreken. (...) De volgende dag moesten ze hun emoties kwijt," legt Engelking uit.
 • Ze zegt dat ze veel e-mails krijgt van vrienden en onbekenden. - Als er hatelijke e-mails binnenkomen, verwijder ik ze onmiddellijk na het lezen van de eerste woorden. Ik probeer er afstand van te nemen", zegt ze.
 • Ondanks de dreigende sfeer wil Engelking doorgaan met haar werk. - Ik ga niets veranderen in mijn leven

Na ontvangst van een eredoctoraat van de Universiteit van Tel Aviv heeft prof. Barbara Engelking een interview gegeven aan het Israëlische dagblad Haarec. Daarin spreekt zij onder meer over de bedreigingen die zij heeft ondervonden van de regering die nationalistisch rechts het hof probeert te maken.

Ze geeft ook aan dat ze vastbesloten is door te gaan met het onderzoek naar de donkerste hoofdstukken uit de geschiedenis van haar land, ondanks harde aanvallen van vooraanstaande politici in Polen. - We moeten ons verleden beter begrijpen. Holocaustonderzoek is in het belang van Polen," zegt ze.

In een interview met Haaretz verklaart prof. Engelking de aanvallen op haar door de komende herfstverkiezingen en het feit dat politici proberen kiezers van nationalistisch rechts het hof te maken. - 'Ik werd een gemakkelijk doelwit om redenen die niets te maken hebben met wat ik zei - het was gewoon een excuus,' zegt ze.

"Ik heb niets controversieels gezegd."

- Op 19 april moest de Poolse regering de hele dag positief spreken over de Joden. Ze droegen gele narcissen - een symbool dat wordt geassocieerd met de helden van de opstand in het getto van Warschau - en dat zat hen duidelijk dwars. De volgende dag moesten ze hun emoties kwijt, legt Engelking uit. - Ze moesten hun nationalistische kant laten zien, ook vanwege de rivaliteit met de Konfederatie, voegt ze eraan toe.

De professor wijst erop dat ze "niets controversieels of onjuists" heeft gezegd in het interview dat ze aan de TVN-zender heeft gegeven. - Al deze dingen zijn al lang bekend en beschreven. Ik heb over deze ontgoocheling van de Joden ten opzichte van de Polen geschreven in mijn doctoraalscriptie van 1993. - herinnert hij zich.

Haaretz's gesprekspartner vermeldt ook dat Przemyslaw Czarnek een verlaging van de overheidsfinanciering heeft aangekondigd voor het instituut dat zij leidt en dat deel uitmaakt van de Poolse Academie van Wetenschappen in Warschau. De minister zei dat de regering niet verplicht is om "activiteiten die Polen schaden" te financieren. - Wat gaat er nu gebeuren? We zullen zien. (...) Ik ben van plan om de minister van Onderwijs aan te klagen, - verklaart ze.

Ondanks de sfeer van gevaar is Engelking vastbesloten haar werk voort te zetten. - Ik ga niets veranderen in mijn leven. Ik blijf beurzen aanvragen in Polen. En omdat de Holocaust naar mijn mening deel uitmaakt van de Poolse geschiedenis, hoop ik dat Polen het onderzoek ernaar zal blijven financieren," zegt ze, eraan toevoegend dat het tegen het belang van Polen zou zijn om met dergelijk onderzoek te stoppen.

- Vroeg of laat zal het voor iedereen duidelijk zijn. We moeten ons verleden kennen en begrijpen om als een volwassen natie te kunnen deelnemen aan het leven van het hedendaagse Europa," herinnert professor Engelking eraan.

"Hatelijke e-mails verwijder ik".

Het eredoctoraat van de Universiteit van Tel Aviv werd toegekend aan Prof Engelking voor haar "moed en vastberadenheid om de vervorming van de Holocaust tegen te gaan en de complexiteit van de Pools-Joodse betrekkingen tijdens de Tweede Wereldoorlog te onthullen, ongeacht de persoonlijke kosten".

"Er is geen plaats voor politieke inmenging in academisch onderzoek. Inmenging door overheidsorganisaties bedreigt zowel de academische wereld als een vrije samenleving," aldus professor Tamir Sheafer, decaan van de Universiteit van Polen. - schreef professor Tamir Sheafer, decaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Hebreeuwse Universiteit, in een brief ter ondersteuning van Engelking.

- Ik krijg veel e-mails van vrienden en onbekenden en dat is mijn focus. Als er hatelijke e-mails binnenkomen, verwijder ik ze onmiddellijk na het lezen van de eerste woorden. Ik probeer er afstand van te nemen," legt ze uit aan Haaretz, eraan toevoegend dat de ontmoeting met Holocaust-overlevenden haar bemoedigt.

Prof. Engelking's woorden verontwaardigd de Poolse rechtervleugel

Laten we ons herinneren. In april was Prof. Barbara Engelking te gast bij Monika Olejnik - in het programma "Kropka nad i" op TVN24. - 'Joden waren ongelooflijk teleurgesteld over Polen tijdens de oorlog,' zei ze. Ze voegde er vervolgens aan toe: "het lijkt mij dat deze teleurstelling een rol speelt, dat de Polen gewoon gefaald hebben".

De woorden leidden tot verontwaardiging bij onder meer politici van de regeringspartij. Ze werden aangepakt door premier Mateusz Morawiecki, die de verklaring op Twitter "schandalig" noemde.

Bij de Nationale Omroepraad zijn klachten binnengekomen vanwege de woorden van professor Engelking, en donderdag kondigde de voorzitter van de KRRiT Maciej Świrski aan dat er een onderzoek naar de zaak is ingesteld.

- We onderzoeken van welke universiteiten dit afkomstig is en we zullen hierop reageren. Er is geen toestemming om iets dat geen wetenschap is, maar gewoon anti-Poolse grofheid, te financieren met het geld van Polen," zei op zijn beurt de minister van Onderwijs, Przemysław Czarnek, toen hem werd gevraagd naar de brief ter verdediging van professor Barbara Engelking.

Bron:  Haarec, wiadomosci.onet.pl przez Autor KMK      język po Polsku