Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Czaputowicz: we hebben bewust migranten doorgelaten naar Duitsland

Gestart door Pieszyce, 28 september 2023, 23:57

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Czaputowicz: we hebben bewust migranten doorgelaten naar Duitsland

27 september 2023
Auteur:  js//mm

We hebben ervoor gezorgd dat het Duitse beleid is veranderd op een manier die ongunstig voor ons is - zei voormalig minister van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz in "Rozmowa Piaseckiego" op TVN24. - Enkele duizenden migranten per maand passeren de laatste tijd Polen. We erkennen dat er geen probleem is omdat ze in ons land niet stoppen, zei hij.

De Politico-website meldde, onder verwijzing naar een Duitse functionaris, dat de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser tijdelijke controles aan de Duitse grenzen met Polen en Tsjechië zou aankondigen om de instroom van asielzoekers te beperken. Volgens de bron van het portaal zou de minister dit woensdag aankondigen en zouden de inspecties 'in de komende dagen' beginnen.

Het voormalig hoofd van de Poolse diplomatie zei in 'Piasecki's Rozmowa' dat dit 'een zeer slechte beslissing is voor Polen, omdat het ook een symbolische afsluiting is, die ons van Polen scheidt'. Hij gaf toe dat "Polen vanuit Duitslands perspectief Duitsland heeft bevoorraad en nog steeds levert" als gevolg van de illegale migratie van veel immigranten. - De laatste tijd passeren er enkele duizenden per maand Polen. We erkennen dat er geen probleem is omdat ze in ons land niet stoppen, zei Jacek Czaputowicz.
Hij voegde eraan toe dat in Duitsland "permanente controles zullen worden ingevoerd en dit is een zeer serieuze stap." - We hebben ervoor gezorgd dat het Duitse beleid feitelijk is veranderd op een manier die ongunstig voor ons is - zei Czaputowicz. - Duitsland wilde hierover met ons praten. De premier zegt dat ze zich er niet mee moeten bemoeien en dat ze doen wat ze kunnen, voegde hij eraan toe.
Hij zei dat de Duitsers voortdurend "bewust grote menigten migranten binnenlieten, duizenden per week". Er werd hem gevraagd of deze duizenden migranten het resultaat zijn van mensensmokkelroutes vanuit de Balkan, het effect van wat er gebeurt aan de Pools-Belarussische grens, of het Poolse visumbeleid. Czaputowicz zei dat dit "deze drie redenen" waren.

- Hier is nog steeds deze toestroom van deze route via Moskou, Minsk en Belarus. Deze vluchtelingen of emigranten passeren ook de grens met Oekraïne, met Litouwen. De tweede route is die via de Balkan. Ze komen door: Servië, Hongarije, Slowakije. Hier wil ik de aandacht op vestigen. Het gebeurt al een tijdje, alleen is het ons niet opgevallen. Let nu op de aankondiging van de premier dat we daar (aan de grens met Slowakije - red.) controles gaan uitvoeren. Naar mijn mening is dit een symptoom van paniek, omdat we nu pas aandacht besteden aan dit element, aan de mensensmokkel vanuit Slowakije, die Duitsland binnenstroomt, alleen omdat Duitsland hier op reageert," zei hij.

Czaputowicz: Pools buitenlands beleid heeft het moeilijk

Czaputowicz werd gevraagd "of er nog een piloot in het vliegtuig zit met het logo 'Pools buitenlands beleid'." - Hij heeft het moeilijk, ik zal het zo zeggen - antwoordde hij. - Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de premier zijn immers verantwoordelijk voor een groot deel van de overname van Europese zaken. We hebben hier geen enkel succes gehad, zei hij.

Later in het gesprek werd Jacek Czaputowicz ook gevraagd naar de huidige staat van de Pools-Oekraïense betrekkingen. Volgens hem waren de recente verklaringen van premier Mateusz Morawiecki en president Andrzej Duda over Oekraïne "niet goed". Volgens het voormalige hoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken "ligt een groot deel van de schuld aan de Poolse kant, omdat we inderdaad de toegang van Oekraïens graan tot de Poolse markt blokkeren, waarmee we het economisch potentieel van Oekraïne verzwakken, objectief gezien ten gunste van de belangen van Moskou".

Gevraagd of er iets aan het breken is in de Pools-Oekraïense betrekkingen en of er een onherroepelijk einde aan komt, sprak hij de hoop uit dat dit niet het geval is. - Er zijn signalen dat we misschien aan tafel gaan zitten om dit graanprobleem op te lossen. Dergelijke signalen komen uit Brussel. Oekraïne zoekt hier naar een oplossing. Ik denk dat dit de enige manier voor ons is," zei hij.

Czaputowicz: Zelensky vertelde de waarheid dat Moskou profiteert van dit beleid

Hij verwees naar de woorden van de Poolse regeringsleider. Toen hem op 21 september werd gevraagd of Polen Oekraïne nog steeds militair zou steunen, zei Mateusz Morawiecki dat Polen op dit moment geen wapens aan Oekraïne levert omdat "we onszelf nu bewapenen met de modernste wapens".

- Wat betekent het als de premier zegt, want zo werd het gemeld, dat Polen niet langer wapens zal leveren? (...) Dit is een signaal aan de hele wereld dat Polen de eenheid van de NAVO, de eenheid van de EU, zal breken door Oekraïne te steunen als het gaat om het verder leveren van wapens," vertelde de gast aan TVN24. Hij wees erop dat het hoofd van de EU diplomatie Josep Borrell "zei dat de Unie de hele tijd wapens aan Oekraïne zal en moet leveren".

- Laten we eens kijken wat het commentaar in Moskou is. Zelensky vertelde de waarheid dat Moskou profiteert van dit beleid. Het is moeilijk om beledigd te zijn als het zo'n objectieve waarheid is," zei Czaputowicz. De Oekraïense president sprak bij de VN over "hoe sommige van onze vrienden in Europa met onze solidariteit spelen in een politiek theater, en van een graankwestie een thriller maken. - Ze lijken op zichzelf te spelen, terwijl ze in werkelijkheid het podium helpen voorbereiden voor een acteur uit Moskou," zei Zelensky.

"Electorale berekeningen komen op de eerste plaats".

Op de opmerking dat er later pogingen werden gedaan om deze uitspraak van de premier af te buigen door uit te leggen dat het punt was dat Polen zich nu bewapende met nieuwe wapens die voor Polen bestemd waren, antwoordde het voormalige hoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat "dit al verloren was, dit signaal werd gegeven door alle agentschappen in de wereld".

- Dezelfde toespraak van president Duda dat Oekraïne aan het zinken is en ons onder water wil slepen omdat het ons hier graan wil verkopen. Dit zijn uitspraken die een enorme weerklank hebben gehad en het imago van Polen ernstig hebben beschadigd. Er heerst grote consternatie over deze verandering in het Poolse buitenlandse beleid," oordeelde hij.

Jacek Czaputowicz merkte op dat ook "de Poolse samenleving iets te zeggen heeft, omdat we zien dat Oekraïne namens ons vecht. - Als we zeggen dat we dit land niet zullen steunen in deze moeilijke situatie, dan zal dat, als de samenleving zich dat realiseert, niet aanvaardbaar zijn. Let wel, president Zelensky is op doorreis in Polen, hij ontmoet particulieren, niet de autoriteiten, en dit is een boodschap aan de Poolse samenleving: we steunen, we waarderen de activiteiten van de Poolse samenleving, de opening van het hart, de steun, maar we geloven dat deze autoriteit handelt ten voordele van onze tegenstanders, ten voordele van Moskou. Dit is de boodschap die de Oekraïners de hele tijd uitdragen," zei hij.

Het voormalige hoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken werd gevraagd of de uitspraken van de president en de premier een knipoog waren naar het electoraat van de Confederatie, of dat nu Oekraïens-sceptisch of Oekraïens-kritisch was, of dat het een situatie was waarin de Poolse machthebbers plotseling besloten dat het voor Polen niet langer rendabel was om Oekraïne te helpen en hand in hand te gaan met Oekraïne in de internationale politiek.

- Het lijkt mij dat deze electorale berekeningen op de eerste plaats komen, maar zelfs als er een verandering komt, zal het niet zo gemakkelijk zijn om het vertrouwen weer op te bouwen. Ten eerste de Oekraïners, ten tweede de Oekraïners die in Polen zijn, bijna een miljoen, en die bijdragen aan de Poolse economie, die zullen eerder naar Duitsland gaan. Daar zijn er al meer dan in Polen. Nou en? En we zullen meer arbeiders uit Afrika en India importeren om hen te vervangen. Dit is gewoon een suïcidaal beleid," oordeelde Czaputowicz.

- Ik heb ook gemerkt in het discours van politici van Wet en Rechtvaardigheid dat Oekraïne een fout maakt, dat Oekraïne weer een fout maakt, want de Duitsers zullen het wel voor de gek houden. Nee, dit is onszelf verdedigen, want wij maken deze grote fout," zei hij.

- Als we realistisch moeten zijn, het Poolse belang moeten nastreven, dan is het in principe goed dat andere landen een fout maken, we maken er gebruik van in ons voordeel," merkte Jacek Czaputowicz op, eraan toevoegend dat in de huidige situatie "we er geen gebruik van kunnen maken, omdat het een fout is aan onze kant". - En om de fout niet toe te geven, zullen we dreigen met het vingertje, zeggen 'Oekraïne maakt een fout' enzovoort. Oekraïne doet wat het doet, het verdedigt zijn belangen. En we hebben geen argumenten meer, en dit is ons laatste argument, door deze tragische situatie, dit tragische beleid, de gevolgen van dit beleid, af te schuiven op onze partner," oordeelde hij.

Czaputowicz: een combinatie van incompetentie op MFA-niveau

Het voormalige hoofd van de Poolse diplomatie verwees op TVN24 ook naar het visumschandaal.

- Het grootste probleem is de combinatie van incompetentie op het niveau van het ministerie van Buitenlandse Zaken, omdat minister (Zbigniew) Rau, minister (Piotr) Wawrzyk, de ontslagen directeur, dit zijn geen diplomaten, dit zijn politici, dit zijn parlementsleden die nog nooit hebben gewerkt in de diplomatie en ze zijn niet in staat om het ingewikkelde systeem van de buitenlandse dienst te begrijpen - dit zijn enkele duizenden mensen in het hoofdkwartier in het buitenland. En nu zegt minister Rau dat hij het besluitvormingscentrum naar Łódź zal verplaatsen. Uiteindelijk is dit een volkomen absurde beslissing," oordeelde hij.

Hij voegde eraan toe dat "we de activiteiten van het ministerie van Buitenlandse Zaken in één gebouw moeten consolideren. - Dit gebouw had al gebouwd moeten zijn en de hele buitenlandse dienst zou hier beheerd moeten worden. Dit is één aspect, namelijk het gebrek aan competentie," zei hij. - Het tweede aspect is echter oneerlijkheid. We introduceren hier ongecontroleerde mensen in het besluitvormingssysteem, sommige jeugdactivisten van de partij. Per slot van rekening is deze hoofdverdachte lid van verschillende raden, benoemd door minister (van Cultuur en Nationaal Erfgoed Piotr) Gliński," merkte hij op, eraan toevoegend dat de Wet en Rechtvaardigheid partij "politiek nauwe jeugdactivisten steunt die, met dit gebrek aan competentie, in staat zijn om een corrupte deal tot stand te brengen".

Czaputowicz: het is een schending van de geheimhouding en dit zal zeker invloed hebben op de uitkomst van de verkiezingen

Het voormalige hoofd van de Poolse diplomatie verwees ook naar de komende parlementsverkiezingen. Eind augustus waarschuwde hij dat de komende verkiezingen "ondermijnd zouden kunnen worden". Het gaat om de combinatie van parlementsverkiezingen met een referendum en de noodzaak om te registreren welke kiezer de referendumkaart heeft geweigerd. Volgens Jacek Czaputowicz is dit een schending van het principe van het stemgeheim.

PKW-voorzitter Sylwester Marciniak oordeelde dat deze aantijgingen onwaar en ongeoorloofd zijn en het gezag van de PKW en het vertrouwen van het publiek in verkiezingsorganen ondermijnen. De voorzitter van het PKW en het hoofd van het Nationaal Kiesbureau legden uit dat alles in de stembureaus zou plaatsvinden in overeenstemming met de verordeningen, omdat de verordeningen de commissie opdragen om de weigering om stembiljetten te accepteren in het kiezersregister te noteren, en het register zelf is een document dat in de regel niet toegankelijk is voor de overheid.

Gevraagd op woensdag of het PKW hem had gerustgesteld met deze uitleg, antwoordde het voormalige hoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat "helaas nee". - We hebben dit systeem dat we hebben. Dit dwingt mensen om deel te nemen aan het referendum. Het is een schending van de geheimhouding en het zal zeker de uitkomst van de verkiezingen zodanig beïnvloeden dat het een bepaald voordeel van een paar procent geeft aan Rechts en Justitie," oordeelde hij. - Dit gebeurt, voor zover ik kan zien, met opzet," voegde hij eraan toe.

Op de vraag of het mogelijk is dat we op 16 oktober wakker worden met de vraag of de verkiezingen in Polen er een zijn die de wereld als democratisch en legitiem kan erkennen, antwoordde hij dat "dat gevaar er is". - Er is dit aspect van financiering en dit is waar iedereen de nadruk op legt. Wat ik in deze discussie inbreng, is te wijzen op enkele formele aspecten. In Hongarije was er ook een referendum met verkiezingen, maar die zou Fidesz sowieso gewonnen hebben. Het ging om de schaal van de overwinning in Hongarije. In ons land kunnen deze paar procenten beslissen, niet alleen wat de schaal zal zijn, maar ook wie er zal winnen. Ik vermoed dat met kleine verschillen deze kwestie doorslaggevend kan zijn als het gaat om een dergelijk gevoel van legitimiteit van dit verkiezingsproces," zei Czaputowicz.

Hij oordeelde dat "we veel verder zijn met het doorbreken van de democratie dan Hongarije, dat terecht wordt bekritiseerd".

Auteur:   js//mm

Bron:TVN24 przez  js//mm , PAP     język po Polsku