Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Diefstal van de katholieke kerk van Polen door PiS

Gestart door Pieszyce, 1 maart 2024, 00:46

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Diefstal van de katholieke kerk van Polen door PiS
Één van de grootste schandalen van 2015-2023


29 februari 2024

Wat was de grootste diefstal gepleegd door PiS? NCBiR? Visa-schandaal? Villaplus? Het schandaal van de Poolse financiële toezichthouder? Twee torens? Ostrolęka-energiecentrale? Justitiefonds? NEE. De grootste diefstal van PiS was de diefstal van de katholieke kerk in Polen. De essentie van deze diefstal was corruptie, intimidatie, chantage en ideologische overtuiging van een groot deel van de geestelijkheid van de Poolse Kerk voor symbiose met PiS - schrijft Roman Giertych.

– Er waren en zijn zoveel manifestaties van deze symbiose dat het moeilijk is om alles te beschrijven, maar over het algemeen was het idee dat in ruil voor begrotingsgeld en straffeloosheid de geestelijkheid van de Poolse Kerk PiS steunde met de volledige kracht van hun eeuwenoude autoriteit en de volledige macht van de kerkelijke media. De overname van de katholieke media was absoluut. Dit geldt niet alleen voor de media van pater Rydzyk, die miljoenensubsidies ontving en PiS eindeloos steunde. Helaas namen ook de diocesane media deel aan deze praktijk. PiS had de overgrote meerderheid van de journalisten van deze tijdschriften en radiostations in de publieke media in dienst, waar ze in de publieke media tien keer zoveel betaalden als in de katholieke media. Het effect was duidelijk: ze predikten in de katholieke media hetzelfde als in de overheidsmedia, namelijk liefde voor PiS. Gisteren heb ik in Kraków verschillende mensen ontmoet en er is nog steeds sprake van een absolute viezerik die als priester mensen seksueel misbruikte aan wie hij het ziekensacrament toediende. Hij werd daarbij betrapt en de informatie ging naar bisschop Jędraszewski.

– Het lijkt erop dat de reactie meer dan middelmatig was. Er liep een onderzoek naar het onvermogen van de curie om het parket over deze zaak te informeren, maar een jaar geleden werd dat onder vreemde omstandigheden stopgezet. Tegelijkertijd steunde aartsbisschop Jędraszewski PiS op een ongekende manier, waarbij hij de toenmalige oppositie aanviel. Er was zelfs openlijke steun voor de cultus van Kaczyński, toen de bisschop van Kraków bij deze gelegenheid elk jaar op de verjaardag van de gebroeders Kaczyński een mis voorzat. Dit is slechts één (hoewel zeer schokkend) voorbeeld van deze symbiose tussen PiS en de overheid. Als gelovige heb ik een grote motivatie om alle draden van deze symbiose uit te leggen, omdat niets de Kerk meer trof dan dit verraad aan haar geestelijken.

–  De huidige situatie van volledige versmelting van de hiërarchie met PiS is een klap voor het geloof. De essentie van het christendom is niet het culturele katholicisme dat zich manifesteert in een katholieke staat. De essentie van het christendom is het geloof in de opstanding van Jezus Christus. Het is onmogelijk om dit geloof over te brengen door mensen die publiekelijk verkondigen dat de rol van evangelisten in Polen wordt gespeeld door premier Morawiecki en minister Szumowski (dit zei bisschop Długosz in Jasna Góra in een extatisch eerbetoon aan de ministers). Niemand zal het geloof serieus nemen dat wordt overgedragen door mensen die materiële of persoonlijke voordelen ontlenen aan de prediking ervan. Sterker nog, niemand zal het geloof doorgeven als hij niet eens probeert volgens de principes ervan te leven.

– Dergelijke anti-getuigenissen worden uiteraard met minachting afgewezen. En dit is precies wat er in de Poolse natie gebeurt, te beginnen met de jeugd. En langzaamaan worden we geconfronteerd met het ergste: onverschilligheid. Nog maar een paar jaar geleden werden de uitspraken van pro-PiS-bisschoppen, die met een morbide fascinatie alleen over seks spraken, door de meerderheid met verontwaardiging ontvangen. Tegenwoordig worden ze met onverschillige minachting ontvangen. En niemand besteedt er zelfs nog aandacht aan.

– De minachting voor de Kerk die op deze manier wordt beheerd, maakt het uiterst moeilijk om het geloof te aanvaarden, omdat maar weinig mensen het beeld van de Kerk kunnen scheiden van het beeld van de bisschoppen. Eeuwenlang werd (volledig ten onrechte) aangenomen dat de Kerk hiërarchie betekent, en dat de hiërarchie de Kerk betekent. Deze fout heeft nu zeer slechte gevolgen in Polen. Mensen worden ontdaan van de hoop op eeuwig leven, en de Kerk, die deze hoop altijd heeft gedragen, lijkt hen alleen in staat duisternis te dragen. Ik hoop dat het vrijspreken van de Poolse geestelijkheid van mensen die betrokken zijn bij misdaden die samen met PiS zijn gepleegd enig licht op deze zaak zal werpen. Omdat de waarheid je vrijmaakt - besluit Roman Giertych.

Bron wiesci24.pl     język po Polsku