Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Er moet een internationaal onderzoek komen naar de banden van Duitsland met Rusl

Gestart door Pieszyce, 13 december 2022, 20:07

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Veiligheidsexpert: Er moet een internationaal onderzoek komen naar de banden van Duitsland met Rusland

Geopolitiek expert Jessica Berlin over de redenen waarom Duitsland zijn banden met Moskou niet wil onderzoeken, Merkels verering voor Rusland en Scholz' geklungel met China.

Moritz Eichhorn en Friedrich Conradi
9 december 2022 

Tot 24 februari was Jessica Berlin een van de vele deskundigen op het gebied van veiligheids- en defensiebeleid in de Berlijnse denktanksfeer. Maar kort nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, zette Berlin haar werk op een laag pitje om zich volledig te wijden aan het helpen van Oekraïne. Ze maakt zich sterk voor massale steun aan Kyiv. In een interview met de Berliner Zeitung pleit ze voor een internationale commissie die corruptie door Duitse politici in de energiesector moet onderzoeken. Ze spreekt over Angela Merkels angst voor Rusland en ons onvermogen om de logica van dictators te begrijpen.

Mevrouw Berlijn, u kwam voor het eerst onder de aandacht van het Duitse publiek toen Rusland Oekraïne binnenviel. U heeft vanaf het begin een duidelijk standpunt ingenomen. Wat maakt u er zeker van dat uw oordeel juist is?

Voornamelijk mijn ervaring in dictaturen over de hele wereld. Ik heb in vier dictaturen gewoond en gewerkt, in tientallen andere doorgebracht en met eigen ogen gezien en ervaren hoe het leven en de machtsstructuren in dictaturen zijn. Deze ervaring in combinatie met mijn achtergrond als deskundige op het gebied van veiligheid en buitenlands beleid vormen de basis van mijn beoordelingen. We leven momenteel in zeer gevaarlijke tijden. En de Duitse regering heeft de afgelopen 20 jaar veel ernstige fouten gemaakt.

Wat hebben de dictaturen die u heeft meegemaakt gemeen? Wat moeten mensen die in democratieën leven begrijpen over deze systemen?

Dictaturen draaien op angst: hun macht is gebaseerd op de angst van de bevolking voor geweld. Tegelijkertijd leven dictators zelf in permanente angst - voor bedreigingen van buitenaf en van binnenuit. Het is ook belangrijk te begrijpen dat de planningshorizon van dictaturen veel en veel langer is dan die van democratieën. In een democratie hebben we een reactieve politieke cultuur, de publieke opinie betekent iets. Onze regeringen plannen meestal niet voor de volgende generatie, maar voor de volgende verkiezingscyclus. Maar in dictaturen, waar één partij of zelfs één persoon decennialang aan de macht blijft, kunnen regeringen hun geopolitieke strategie uitstippelen of ook generaties lang plotten tegen binnenlandse tegenstanders. De Chinese Communistische Partij doet dit al sinds het ontstaan van de Volksrepubliek China. Het Kremlin doet dit ook al generaties lang.

Denkt u dat we door de komende verkiezingen het gevaar van Rusland onderschatten?

Ja, het is die quick-win mentaliteit. Als Rusland of China ons iets waardevols aanbieden dat een kortetermijnprobleem voor ons lijkt op te lossen, zijn we geneigd daarop in te gaan - zelfs als dat ons op de lange termijn kan schaden. Ons kortetermijndenken is een wapen dat dictators  . . . . . . . . . .

Bron:  Lees hier verder . . . . . . . .  berliner-zeitung.de by Moritz Eichhorn en Friedrich Conradi . . . . .English