Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Lewicka: De tijd van een nieuwe generatie politici is aangebroken

Gestart door Pieszyce, 14 februari 2023, 01:14

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Lewicka: De tijd van een nieuwe generatie politici is aangebroken
Ze zetten moreel verval om in een verkiezingsoverwinning


Karolina Lewicka
13 februari 2023

Janusz Kowalski's gebalde vuisten en daverend gejuich ter ere van de minister van Onderwijs zijn niet alleen symbolisch voor de afgelopen dagen, maar in feite voor de hele acht jaar dat PiS aan de macht is. Zoals het feest begon, zo eindigt het ook. Onbeschaamd en meedogenloos. Arrogant en onbeschoft.

De Wet en Rechtvaardigheid partij heeft zich gespecialiseerd in het overschrijden van de opeenvolgende grenzen van politieke cultuur, goede manieren en gewoon menselijk fatsoen. Het is niet eens meer een politieke tactiek - het is een politieke houding met absolute schaamteloosheid erachter.

Ze kopen villa's voor zichzelf met overheidsgeld en maken de oppositie te schande, terwijl ze de burgers in hun gezicht uitlachen. Bravo minister! Bravo!

PiS-politici zijn wat ze zijn, en ze kunnen precies dat zijn - imperatief, arrogant en brutaal - omdat niemand hen daar tot nu toe voor heeft weggejaagd. Hun eigen kiezers houden waarschijnlijk zelfs van deze houding, en respecteren het misschien zelfs. Het is immers soms zo dat de brutalen indruk maken op de mensen om hen heen. Zij gaan immers als een stormram vooruit om hun zin te krijgen, zonder rekening te houden met alle overwegingen en met niemand.

Ze nemen wat ze willen, positioneren zichzelf naar eigen inzicht. En bovendien zijn ze ongestraft, zeker niet geplaagd door wroeging. En ze branden niet van schaamte, want ze hebben helemaal geen schaamte. Dus de kiezers van de Wet en Rechtvaardigheid partij moeten onder de indruk zijn of in ieder geval niet walgen.

En voor de rest... Wel, het is verdoofd bevroren. Wanneer het gedrag van een politicus uiterst onwaarschijnlijk lijkt, dan is dat het moment waarop PiS ingrijpt en laat zien wat het kan. En de verontwaardiging van de waarnemers lijkt de machthebbers te prikkelen om door te gaan met liegen of stelen, d.w.z. om hun naakte macht te tonen.

Hebben ze kritiek op ons? Willen ze dat we ons terugtrekken of ons verontschuldigen? Wij zijn het die hen zullen tonen waartoe we nog in staat zijn.

Dit werd lang geleden levendig samengevat door Wlodzimierz Cimoszewicz: Een lomperik in modderige rubberlaarzen kwam de woonkamer binnen, poepte en zei: Mij kun je niets doen.

PiS en een nieuwe "kwaliteit"

Dit is een geheel nieuwe kwaliteit in de Poolse politiek, hoewel het woord "kwaliteit" hier niet helemaal past. PiS, bij de hand gegrepen, roept niet eens meer dat het zijn hand niet is, maar spot en bespot. De Wet en Rechtvaardigheid partij was de eerste die de kiezers van haar politieke rivalen begon te beledigen, iets wat nog nooit eerder was gebeurd: de partijen bestreden elkaar, maar hielden afstand van andermans kiezers, omdat hun instinct voor zelfbehoud hen ervan weerhield hen voor het blok te zetten - misschien konden ze ooit voor hun kant worden gewonnen?
 
De Wet en Rechtvaardigheid partij is tot de conclusie gekomen dat dergelijke hoop tevergeefs is - verklaarde kiezers van Tusk of links zullen niet op de ploeg van Kaczyński stemmen, vandaar het feest van scheldwoorden die worden uitgedeeld aan degenen die op de oppositie stemmen: van "het slechtste soort" tot "communisten en dieven". Met hun eigen, moet dit enthousiasme inspireren. De Partij voor Recht en Rechtvaardigheid maakt nooit excuses voor iets.

Zoals Kazimierz Brodziński, een dichter uit de 18e en 19e eeuwwisseling, schreef: waar schande is, is nog deugd. Aangezien er geen schaamte is, is er ook geen deugd, en het is precies dit gebrek aan deugd, dat ook een belangrijke nieuwigheid is, waar PiS zich op beroemt. Meer: De Wet en Rechtvaardigheid partij lacht degenen uit die de normen van het openbare leven naleven. Wat een naïeve mensen! Zwakkelingen!

En inderdaad, deze straffeloosheid van De Wet en Rechtvaardigheid partij leidt tot de wanhopige onmacht van alle anderen. Want als PiS niet beschaamd kan worden, wat kan er dan wel gedaan worden? Als ze nergens regels voor hebben, waar kun je je dan op beroepen?

Zodat het schandaal betere normen oplevert

Een tiental jaren geleden memoreerde het weekblad Polityka de leer van de socioloog, maar ook begin jaren negentig parlementslid en plaatsvervangend voorzitter van de Sejm, prof. Jacek Kurczewski, over de voorwaarden waaraan een schandaal moet voldoen om tot betere normen in de politieke sfeer te komen.

Ten eerste moet het onwaardige gedrag van een bepaalde persoon de samenleving beroeren. Ten tweede draagt de schandaalspreker verantwoordelijkheid voor zijn of haar onwaardig gedrag. En hij voelt zich schuldig! Tenslotte is een goede morele sfeer nodig. Kijk nu naar de Wet en Rechtvaardigheid partij - haar politici voelen zich nooit schuldig of verantwoordelijk, en de beroering van een schandaal raakt hun kiezers over het algemeen niet. Schandalen gaan niet alleen onopgemerkt voorbij, ze bouwen dit team juist op.

Soms krijg ik de indruk dat er tussen politici van dit kamp zelfs een wedstrijd is om het meest hatelijke bon mot of de meest walgelijke leugen.

PiS over het "nieuwe" bloedbad onder mijnwerkers

Onlangs is Rafał Bochenek naar voren gekomen in mijn persoonlijke ranglijst. Nadat hij is benoemd tot woordvoerder van de Wet en Rechtvaardigheid partij, verdubbelt en verdrievoudigt hij om punten te scoren in Nowogrodzka. Hij is in staat om zijn bullshit en verachtelijkheid soepel en zonder blikken of blozen door te geven, en hij kijkt waarschijnlijk zonder aarzeling in de spiegel.

Onlangs kwam de Wet en Rechtvaardigheid partij terug op de kwestie van de protesten in 2015 voor het hoofdkantoor van Jastrzębska Spółka Węglowa. Ze werden onderdrukt met rubberen kogels, wat het openbaar ministerie twee keer onderzocht, de tweede keer onder leiding van Zbigniew Ziobro, en het onderzoek stopte.

De huidige politiechef, generaal Jarosław Szymczyk, die toen bevelhebber was in Śląsk, meldde aan parlementsleden dat de meeste arrestanten in beschonken toestand verkeerden, en dat "de resultaten soms indrukwekkend waren, want ze schommelden rond de drie promille", terwijl de politie "geen verdere aanvallen (...) in hun richting kon laten vliegen, die een bedreiging vormden voor leven en gezondheid".

Naast schroeven werden ook stoeptegels, planken, stenen en rotjes gebruikt. De demonstranten kregen gezelschap van gemaskerde en dronken voetbalfans.

Ondertussen wijst Rafal Bochenek met zijn vinger naar het Burgerplatform en zegt zonder aarzelen: "Zij zijn het die politiek verantwoordelijk zijn voor het bloedbad van mijnwerkers bij JSW in 2015", waarschijnlijk met opzet de uitdrukking "bloedbad van mijnwerkers" gebruikend, omdat het een duidelijke associatie heeft in Polen en het juist de provocatie van een dergelijke associatie is waar het om gaat.

Typ deze twee woorden in een zoekmachine. Wat duikt er op? Alleen het bloedbad van mijnwerkers in de kolenmijn van Wujek tweeënveertig jaar geleden, toen de volksregering het vuur opende op demonstranten tegen de afkondiging van de staat van beleg. Negen mensen werden gedood en 23 gewond.

En nu vertelt Mr Bochenek ons over een bloedbad door toedoen van de PO. Bravo Mr Bochenek! Bravo!

Bron:    natemat.pl przez Karolina Lewicka   język po Polsku