Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Merkels duistere erfenis in Duitsland | Opinie

Gestart door Pieszyce, 27 november 2022, 00:53

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


| Opinie


Merkels duistere erfenis in Duitsland

James Jackson , Verslaggever en commentator

22 november 2022

Herinner je je Angela Merkel nog? Eens genoemd leider van de vrije wereld, de fanfare toen ze met pensioen ging was oorverdovend. Nu is het moeilijk om een politiek figuur te bedenken wiens ster zo vervaagd is zonder naar de gevangenis gestuurd te worden. Merkels nalatenschap in Duitsland heeft klap na klap gekregen en hoewel ze pas een jaar geleden het podium verliet, lijkt ze nu al een relikwie van een voorbije tijd.

Als 's werelds op drie na grootste economie had Duitsland tijdens haar 16 jaar aan de macht een van de gezondste financiën en het meest stabiele bestuur ter wereld. Ze deed ook bewonderenswaardig werk door extreem-rechts uit de mainstream te houden, anders dan in Zweden en Italië. Maar ze maakte geen goed gebruik van de vele troeven van het land. De ongelijkheid nam toe, de overheidsinvesteringen daalden en het land stagneerde, waardoor economen waarschuwden voor een "verloren decennium". Duitsland onder Merkel was een saaie partij, maar we zitten nu met een pijnlijke kater in de vorm van de schade die haar beleid aan de veiligheid van Europa heeft toegebracht.

Merkel steunde de Nord Stream 2 gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland tot het uiterste, zelfs nadat Poetin zijn imperialistische bedoelingen had getoond door de Krim te annexeren. Door zelfbedrog of bijziendheid besloot zij het energiehongerige Duitsland afhankelijk te maken van de grillen van een moorddadige dictator, tegen de protesten van Oost-Europese bondgenoten die uit ervaring weten wat het betekent om door Rusland te worden gecontroleerd.

Vorige maand stemde de Groene Partij, die deel uitmaakt van de Duitse regeringscoalitie en de enige partij is die zich consequent hard opstelt tegenover Rusland, op haar partijcongres voor een onderzoek naar Nord Stream. En hoewel velen Merkel als onomkoopbaar zagen, bloeide de corruptie onder haar toezicht. Ik berichtte voor The Times of London dat Gazprom nauw betrokken was bij de besluitvorming en de communicatie, waarbij ze een staatsleider vroegen of ze haar gesprekken met journalisten mochten afluisteren en haar pr-plan opstelden om eventuele zorgen te wijten aan de Amerikanen die alleen hun fracking-gas wilden verkopen.

Het energiebeleid moet wel de grootste mislukking van Merkels leiderschap zijn. Een decennium geleden had Duitsland een van de beste hernieuwbare energiesectoren ter wereld, waarbij Energiewende samen met kleuterschool en blitzkrieg zeldzame Duitse woorden zijn die rechtstreeks in het Engels worden gebruikt, en Merkel de klimaatkanselier werd genoemd. Maar Merkels partij, de christendemocraten, dacht landelijke stemmen te kunnen winnen door de uitbreiding van zonne- en windenergie te beperken, wat leidde tot meer dan 100.000 verloren banen in de sector, terwijl het gebruik van vuile bruinkool in het laatste decennium van haar kanselierschap zelfs toenam.

Haar opvolger, Olaf Scholz, gebruikte een uitvoeringsbesluit om kerncentrales tot volgend jaar in bedrijf te houden, waarmee ze haar besluit uit 2011 om kernenergie vóór kolen uit te faseren (en Russisch gas als "overbruggingstechnologie" te gebruiken) ongedaan maakte. Deze overhaaste beslissing, een U-bocht van een U-bocht, werd genomen in de nasleep van de ramp in Fukushima, waarmee Merkels zorgvuldig opgebouwde imago van "anti-populisme" wordt gelogenstraft.

Maar het is niet alleen energiezekerheid. Merkel deed zich graag voor als boven de partijpolitiek verheven, maar ze wist dat haar politieke lot verbonden was met dat van haar partij, dus stelde ze te vaak partij boven land en gaf ze cruciale banen aan mensen die niet gekwalificeerd waren, maar toevallig hetzelfde partijboek droegen. Haar chef cyberbeveiliging werd in oktober ontslagen wegens nauwe zakelijke banden met Rusland, zoals onthuld in een Duitse satirische nieuwsshow. Dit is slechts een paar jaar nadat de Duitse spionnenchef Hans Georg-Maassen ontslag nam omdat hij te dicht bij de extreem-rechtse Alternative-fur-Deutschland stond en samenzweringstheorieën verspreidde.

En hoewel de financiën van het land als geheel solide zijn, zijn cruciale delen van de infrastruc . . . . . . . .

Bron:  Lees hir verder . . . . . . . newsweek.com . . . . . . .English