Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Michal Szuldrzynski: PiS wakkert wrok aan tegen Oekraïne. Een dodelijke koers voor Polen

Gestart door Pieszyce, 22 september 2023, 23:06

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Michal Szuldrzynski: PiS wakkert wrok aan tegen Oekraïne. Een dodelijke koers voor Polen

22 september 2023
Michal Szułdrzyński

Met het oog op de verkiezingen wakkeren de machthebbers de wrok jegens Oekraïne aan en schaden zo de Poolse raison d'état. Het is nog niet te laat om te stoppen.

In twee dagen tijd hebben de president en de premier veel gedaan om anderhalf jaar van publieke en staatsinspanningen te verkwanselen die ons een positie van morele macht in de wereld hebben gegeven na de Russische agressie tegen Oekraïne.

De Russische propaganda pikte de woorden van Mateusz Morawiecki op

"Polen schort militaire hulp aan Oekraïne op". - Dergelijke koppen verspreidden zich als een bliksem over de websites van de wereld, die verslag deden van Mateusz Morawiecki's interview met Polsat News. - We dragen geen wapens meer over, omdat we onszelf nu bewapenen met de modernste wapens," zei de regeringsleider. En hoewel hij verzekerde dat Polen het vliegveld van Rzeszów handhaafde als het belangrijkste transferpunt voor militaire hulp van de VS en de NAVO, werden zijn woorden gezien als het einde van de tot dan toe indrukwekkende steun van Polen aan Oekraïne. Een einde na een geschil over graan en andere landbouwproducten.

De boodschap is de wereld in gegaan dat Polen geen wapens meer zal sturen naar Oekraïne. Dit is een krachtig argument voor de voorstanders van de overeenkomst met Poetin in het Westen.

Morawiecki's verklaring werd opgepikt door de Russische propaganda. Zo ook de eerdere woorden van Andrzej Duda. Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, schreef dat ze het nog nooit zo eens was geweest met de Poolse president als toen hij Oekraïne vergeleek met een drenkeling. Duda zei in het interview inderdaad dat Oekraïne zich in het graanconflict gedroeg als een drenkeling en dat een drenkeling in zo'n situatie gevaarlijk kan zijn en anderen de diepte in kan sleuren.

De president en de premier kunnen klagen dat de uitspraken uit hun verband zijn gerukt. Dit verandert echter niets aan het feit dat er woorden uit hun mond zijn gekomen die schadelijk zijn. Ze werden uitgesproken omdat de verkiezingscampagne aan de gang is en de vertegenwoordigers van het heersende kamp vooral denken aan hoe ze stemmen kunnen weghalen bij de Confederatie, hoe ze nog een paar punten kunnen winnen door wrok op te wekken tegen Oekraïners en Oekraïne, in plaats van aan wat op lange termijn in het belang van Polen is. En dat is dat Oekraïne deze oorlog niet verliest, niet verdrinkt. En ook om Moskou niet de voldoening te geven van een geschil tussen Warschau en Kyiv.

- De spanning in onze betrekkingen is situationeel. Het heeft te maken met de verkiezingscampagne in Polen," vertelt Mykhailo Pashkov, analist internationale zaken bij het Kyiv Razumkov Centrum, aan 'Rzeczpospolita'.

Ja, de woorden van Volodymyr Zelensky bij de VN over EU-landen die alleen maar hulp simuleren - hoewel het woord "Polen" niet werd genoemd - waren kwetsend voor deze hele inspanning van de staat en de samenleving om het worstelende Oekraïne te steunen. Maar diplomatie is er om dergelijke spanningen op te lossen, niet publieke verklaringen die vrijwillig worden afgelegd door onze gemeenschappelijke vijanden.

De crisis in de betrekkingen met Oekraïne als gevolg van de nalatigheid van de Poolse autoriteiten

Ja, de regering zou alles moeten doen om de belangen van de Poolse boeren te behartigen. Maar de huidige crisis is het gevolg van nalatigheid van de autoriteiten, die hebben toegestaan dat de markt ongecontroleerd werd overspoeld met Oekraïense landbouwproducten, waardoor binnenlandse boerderijen werden getroffen. De vorige minister van Landbouw betaalde hiervoor met zijn post, maar de nieuwe staat vooral bekend om zijn brandblusvideo, niet om het oplossen van problemen. Nogmaals - het heeft te maken met campagne voeren, met de angst van PiS dat kiezers op het platteland op de openlijk anti-Oekraïense Confederatie zullen stemmen.

- Ik zou ze beschrijven, ze zijn op zijn zachtst gezegd in een moeilijke staat na deze recente verklaringen van topambtenaren en de president van Oekraïne," vertelde premier Mateusz Morawiecki aan Polsat News toen hem werd gevraagd naar de staat van de betrekkingen van Polen met Oekraïne.

Als de politici van het machtskamp alleen maar aan de verkiezingen denken, is het makkelijker voor hen om haatcampagnes te ontketenen - of het nu voor Agnieszka Holland is, of voor Oekraïne, of voor Duitsland, of voor illegale migranten - zelfs ten koste van ons internationale aanzien, dan om aan de toekomst te denken. Dat zou betekenen dat het op 15 oktober alleen maar erger kan worden. We doen echter een beroep op de president en de premier om deze landdodende koers te wijzigen. Het is nog niet te laat om het imago van Polen te redden.

Bron:    Rzeczpospolita przez Michal Szułdrzyński [url]     język po Polsku