Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Poetin had een kans om bondgenoten op afstand te houden, maar heeft het verknald

Gestart door Pieszyce, 28 november 2022, 15:33

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


OPINIE


Poetin had een kans om bondgenoten op afstand te houden, maar heeft het verknald.
Nu kijken zijn vroegere vrienden naar het Westen voor hulp.


Arkadij Dubnow
26 november 2022

Het militaire bondgenootschap van het Kremlin valt steeds verder uit elkaar. Onlangs heeft de premier van Armenië harde kritiek geuit op Rusland omdat het land weigert hem te helpen bij de agressie van Azerbeidzjan tegen zijn land. In reactie daarop noemde hij de recente top van de Organisatie voor Collectieve Veiligheid (OUBZ) een fiasco, waarbij hij erop zinspeelde hulp te zoeken bij het Westen.

  • Enkele dagen geleden vond de OUBZ-top plaats in Jerevan, de tafel van Armenië. De bijeenkomst werd onder meer bijgewoond door Vladimir Poetin
  • De Russische president werd echter niet vriendelijk ontvangen door de Armeniërs. De dag voor zijn aankomst hebben plaatselijke bewoners
    geprotesteerd tegen het bezoek van Poetin en de terugtrekking van Armenië uit de OUBZ geëist.
  • Deze mogelijkheid wordt niet uitgesloten door premier Nikol Pashinyan zelf. Tot grote ontsteltenis van Rusland en Belarus weigerde hij de
    ontwerp-verklaring ter afsluiting van de top te ondertekenen. Hij noemde ook de mogelijkheid om de hulp van het Westen in te roepen.

De bijeenkomst in Jerevan kan het "moment van de waarheid" worden genoemd voor de organisatie die Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Rusland en Tadzjikistan samenbrengt. De verwachtingen van de top waren bijna apocalyptisch, tot en met de aankondiging van de ontbinding van de Collectieve Veiligheidsverdragsorganisatie (CSTO) - een structuur die niet voldeed aan de verwachtingen van ten minste de helft van haar leden: Armenië, Kazachstan en Kirgizië.

Geen vrienden.

Dit is echter niet gebeurd. De koffer zonder handvat, zoals OUBZ soms werd genoemd - ongemakkelijk om te dragen, maar tegelijkertijd nog niet geschikt om weg te gooien - heeft het overleefd. Hoewel de Armeense premier Nikol Pashinyan zelf, aan de zijlijn van de bijeenkomst, het resultaat in één woord samenvatte: fiasco!

Waarom? Alle leiders, inclusief Poetin, werden persoonlijk uitgenodigd in Jerevan in plaats van online, wat eerlijk gezegd een echt succes is. Niet elke top wil de Russische president met zijn aanwezigheid vereren.

Misschien sprak de Armeense premier daarom zo theatraal. Het zou moeilijk zijn geweest om in aanwezigheid van de Russische president Poetin zelf ten overstaan van de hele natie te zeggen dat de OUBZ niet langer nodig was. Maar terwijl Armenië vroeger ten minste tot op zekere hoogte kon rekenen op de hulp of ten minste sympathie van de organisatie bij het verzet tegen de agressie van Azerbajdzjan, kan men zich daar nu geen illusies over maken.

Daarom was het idee van Pashinian, die een jaar voorzitterschap van de OUBZ aan het afronden was, om een top in Jerevan te houden om de deur zo hard dicht te slaan, zeker geslaagd.

Een fiasco is een fiasco

Vanaf het begin van de top was het voor alle deelnemers, maar vooral voor Pashinian zelf, duidelijk dat het niet mogelijk zou zijn de OUBZ een "principieel standpunt over de agressie van Azerbajdzjan tegen Armenië" te laten innemen. Zoals de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev cynisch maar beledigend treffend opmerkte aan de vooravond van de bijeenkomst in Jerevan - "Azerbeidzjan heeft meer vrienden in de OUBZ dan Armenië".

In reactie daarop beweerde Jerevan dat Armenië helemaal geen vrienden heeft. En toen herinnerde hij zich hoe Alexander Loekasjenko, een tot dan toe Armeense bondgenoot van OUBZ, verklaarde dat "Ilham Aliyev onze man is".

Aangezien niemand onder de geallieerden dit zou betwisten, was het roekeloos te verwachten dat de twee belangrijkste slotdocumenten van de Top van Jerevan, de "Verklaring" en de "Gezamenlijke Bijstandsmaatregelen voor de Republiek Armenië", de wensen van hun gastvrije Armeense gastheren zouden weerspiegelen.

Daarom heeft Nikol Pashinyan publiekelijk geweigerd ze te ondertekenen en zijn ze doorverwezen voor herziening. Wanneer en hoe ze zullen worden "afgerond" is onbekend. Het lijkt er echter op dat het voor het publiek niet veel meer uitmaakt - een fiasco is een fiasco, een lijk is een lijk.

Een voorzichtige wending naar het Westen

Natuurlijk rees de vraag: wat moesten de Armeniërs met deze "koffer" doen? - of je het moet houden of weggooien. De op straat verzamelde mensen eisten luidkeels het laatste - de OUBZ verlaten, vooral omdat de premier zelf beweert dat hij weinig op heeft met dit verbond.

Hier komt echter het politieke gevoel van de leider om de hoek kijken, die aan de ene kant eenheid met het volk heeft getoond, maar aan de andere kant handig afstand heeft genomen van hun kortstondige frustraties en teleurstellingen. Yerevan heeft het duidelijk gemaakt: de redenen om de OUBZ te verlaten bestaan, maar voorlopig houdt het land zich in.

Als bij toeval richtte de Armeense premier zich echter tot de bondgenoten met een eigenaardige boodschap - geef mij niet de schuld als wij ons tot andere grote mondiale machtscentra, bijvoorbeeld in het Westen, wenden voor hulp.

Moskou kneep zijn handen niet stuk en riep uit: "Oh, hoe kun je!" In plaats daarvan gaf Dmitry Peskov een bescheiden commentaar: "dit is goed, er kan geen sprake van zijn dat Armenië zich terugtrekt uit de OUBZ".

OUBZ een schild voor Loekasjenko tegen de NAVO

Om het vertrouwen te versterken dat de organisatie als geheel het fiasco in Jerevan zal overleven, is besloten de leiding ervan te versterken met een politiek zwaargewicht, de voormalige premier van Kazachstan en voormalig ambassadeur van Kazachstan in Moskou, Imangali Tasmagambetov, die vanaf 1 januari 2023 de functie van secretaris-generaal van de OUBZ zal overnemen.

De 65-jarige politicus, die populair is in zijn vaderland en gezag geniet in de post-Sovjetruimte, zou meer kunnen worden dan een technocratische uitvoerder van de wil van de leiders van de zes landen.

Bovendien is één ding zeker: tijdens zijn driejarige termijn in Astana zal de kwestie van de terugtrekking van Kazachstan uit de OUBZ niet aan de orde komen. Zelfs de verzekeringen van Dmitry Peskov zullen hiervoor niet nodig zijn. In het eerste jaar van zijn ambtstermijn zal hij het echter moeilijk krijgen met het Belarussische voorzitterschap van de organisatie.

Zoals Alexander Loekasjenko heeft aangekondigd, is het de bedoeling dat het een hulpmiddel wordt voor Belarus in zijn verzet tegen de agressieve bedoelingen van de NAVO, die nooit ophoudt het vreedzame werk van de burgers van het land en zijn bondgenoten te bedreigen.

Men moet oprecht meeleven met de nieuwe secretaris-generaal van de OUBZ.

Bron: The Moscow Times
Arkadij Dubnow

Bron:  wiadomosci.onet.pl przez Arkadij Dubnow     język po Polsku