Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Świrski wil, dat de KRRiT toezicht houdt op het internet. "De feiten moeten kloppen"

Gestart door Pieszyce, 15 mei 2023, 19:18

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Świrski wil, dat de KRRiT toezicht houdt op het internet. "De feiten moeten kloppen"

15 mei  2023
Auteur: pap/tw

Maciej Świrski, voorzitter van de Nationale Omroepraad, vindt dat de KRRiT bevoegdheden moet krijgen om toezicht te houden op inhoud die op het internet wordt gepubliceerd. - Meningen mogen zijn wat ze willen, maar feiten moeten waar zijn, ze mogen niet verzonnen zijn, ze mogen geen nepnieuws zijn. Als de journalistieke gemeenschap en de omroepen dit beginsel niet bewaken, zal hun geloofwaardigheid alleen maar afnemen," benadrukte Świrski.

De voorzitter van de Nationale Omroepraad gaf in een interview dat deze week in het nummer van "Sieci" werd gepubliceerd, onder meer commentaar op zijn taken en plichten, die er volgens hem in bestaan ervoor te zorgen dat omroepen de wet en de regels van het maatschappelijk samenleven naleven.

- Iemand moet de omroepen vertellen dat er een reactie zal komen op de taal van haat, de vernedering van medeburgers, sociale groepen, de poging om gruwelen te promoten, pornografie. En de eerste resultaten van deze acties zijn er al. Een van de omroepen heeft, nadat hij een boete had gekregen, ontslag genomen uit de Poolse versie van een programma dat onder de noemer "magie van het naakt" een als onfatsoenlijk beschouwde inhoud presenteerde", aldus Maciej Świrski.

De voorjaarsagenda van Zoom TV (eigendom van Kino Polska TV) bevatte niet de vierde editie van het Poolse programma "Magia nagości". De omroep kreeg van Maciej Świrski een boete van 40.000 złoty voor het uitzenden van de aflevering op 22 november vorig jaar. Anderzijds heeft de voorzitter van het vorige bestuur van KRRiT de omroep een boete van 20.000 PLN opgelegd voor één aflevering van de Britse editie van het programma; deze boete is afgelopen najaar door een rechtbank ongeldig verklaard.

Świrski: meningen zijn vrij, maar feiten moeten waar zijn

- Meningen mogen willekeurig zijn, maar feiten moeten waar zijn, ze mogen niet verzonnen zijn, ze mogen geen nepnieuws zijn. Als de journalistiek en de omroepen dit beginsel niet bewaken, zal hun geloofwaardigheid alleen maar afnemen. Op dezelfde manier moet men de persoon over wie men bericht of schrijft vragen om in te gaan op de aantijgingen, om commentaar te geven, om een standpunt in te nemen. Zij heeft het recht te weigeren, maar zij moet daartoe de gelegenheid krijgen". - benadrukte hij.

- Want als mensen verkeerde informatie hebben, nemen ze op basis daarvan verkeerde beslissingen. Neem het geval van de vermeende vergiftiging van de Oder rivier met kwik, zogenaamd voor 100 jaar. Dit bleek een door Duitsland geproduceerd nepnieuws te zijn, dat in Polen werd overgenomen. Toch had dergelijke informatie honderden levens en economische beslissingen kunnen beïnvloeden, om nog maar te zwijgen van de mogelijkheid om paniek te zaaien. Als marktregulator zeg ik openlijk tegen omroepen: jullie meningen mogen zijn wat ze willen, jullie houding tegenover de regering laat me koud, maar jullie verslaggevers en presentatoren moeten de waarheid vertellen, ze mogen niet liegen over de feiten," verzekerde het hoofd van de KRRiT.

In een interview met "Sieci" werd Maciej Świrski ook gevraagd of de KRRiT de mogelijkheid moet krijgen om ook toezicht te houden op het internet. - Ik vind van wel. Maar niet om te censureren, maar om de rechten van de Polen en de vrijheid van meningsuiting te verdedigen. De echt gevaarlijke censuur vandaag de dag is die van de grote technologiebedrijven. Zij kunnen iemand echt het zwijgen opleggen, hem uitwissen en zijn recht van spreken ontnemen. De Poolse staat moet dit tegengaan. Censuur is verboden, en ik ben sterk gekant tegen elke vorm van censuur," zei hij.

- Er zijn dergelijke projecten, er zijn discussies over. Ik geef mijn mening. Ik denk dat het meest urgente is om de bepalingen inzake rectificatie in de perswet, die momenteel niet werken, te hervormen en internetberichten in dit systeem op te nemen. Vandaag heeft iemand die wordt aangevallen geen echte mogelijkheid om zich te verdedigen, om te reageren. Zelfs als hij of zij een rectificatie wint, kost dat veel geld aan advocaten en duurt het jaren. Dit moet veranderen," voegde de voorzitter van het KRRiT eraan toe.

Świrski beboet TOK FM, procedures tegen TVN, Radio ZET en publieke media

De afgelopen maanden heeft Maciej Świrski verschillende procedures ingeleid om TVN (voor berichten op TVN24 over de subcommissie Smoleńsk van Antoni Macierewicz en Johannes Paulus II in de context van pedofilie in de kerk), Radio ZET (voor informatie over de omstandigheden van de doorreis van de Amerikaanse president door Polen en het lange verblijf van de echtgenoot van Elżbieta Witek op een intensive care-afdeling), alsook TVP Info en Radio Szczecin (voor het onthullen van gegevens die het mogelijk maken de kinderen van een PO-parlementslid te identificeren als slachtoffers van een pedofiel die aan die partij verbonden is) te bestraffen.

Eind april heeft de Voorzitter het proces geseponeerd over de uitspraak van Piotr Maślak in TOK FM over het leerboek "Historia i Teraźniejszość" van professor Wojciech Roszkowski (de journalist verklaarde in een uitzending van 7 juni vorig jaar: "Het leest als een leerboek - sorry voor de vergelijking - voor de Hitlerjugend. Soms, niet overal"). Swirski legde de zender een boete op van 80.000 złoty.

Volgens het hoofd van de KRRiT was dit in strijd met artikel 18, lid 1, van de Omroepwet, waarin staat dat "uitzendingen of andere uitzendingen geen handelingen mogen bevorderen die in strijd zijn met de wet, de Poolse staatsorde of opvattingen en standpunten die in strijd zijn met de goede zeden en het maatschappelijk welzijn. 1 van de Omroepwet, volgens welke "uitzendingen of andere transmissies geen handelingen mogen bevorderen die in strijd zijn met de wet, de Poolse grondwet of opvattingen en meningen die in strijd zijn met de goede zeden en het maatschappelijk welzijn, en met name geen inhoud mogen bevatten die aanzet tot haat of geweld of die discrimineert op grond van geslacht, ras, kleur, etnische of sociale afkomst, genetische kenmerken, taal, godsdienst of overtuigingen, politieke of andere denkbeelden, nationaliteit, het behoren tot een nationale minderheid, vermogen, geboorte, handicap, leeftijd of seksuele geaardheid of het aanzetten tot het plegen van terroristische misdrijven".

De beslissing van de KRRIT-voorzitter is niet definitief. Onmiddellijk na de bekendmaking heeft de TOK FM-omroep Inforadio aangekondigd in beroep te gaan bij de rechter. - Wij zijn het volstrekt oneens met de aantijgingen en de rechtsgrondslag waarop de KRRiT zich beroept. Wij zijn van mening dat dit een meedogenloze aanval is op een onafhankelijk medium, dat een platform is voor de uitwisseling van meningen in een maatschappelijk belangrijk publiek debat - oordeelde de directie van het bedrijf in een verklaring aan Wirtualnemedia.pl.

- Daarom zullen wij als omroep van Radio TOK FM passende juridische stappen ondernemen om de rechtmatigheid van de aan het station opgelegde straf door een onafhankelijke rechtbank te laten beslissen," kondigde hij aan.

Bron:  wirtualnemedia.pl przez pap/tw     język po Polsku

Pieszyce


CiteerNeem het geval van de vermeende vergiftiging van de Oder rivier met kwik, zogenaamd voor 100 jaar. Dit bleek een door Duitsland geproduceerd nepnieuws te zijn, dat in Polen werd overgenomen. Toch had dergelijke informatie honderden levens en economische beslissingen kunnen beïnvloeden, om nog maar te zwijgen van de mogelijkheid om paniek te zaaien. Als marktregulator zeg ik openlijk tegen omroepen: jullie meningen mogen zijn wat ze willen, jullie houding tegenover de regering laat me koud, maar jullie verslaggevers en presentatoren moeten de waarheid vertellen, ze mogen niet liegen over de feiten," verzekerde het hoofd van de KRRiT.

Als Marktregulator Świrski dit echt meent, geloof ik de rest van zijn verhaal ook niet en is het niets anders als censuur.
Duitsland heeft BEWEZEN dat de staatsbedrijven in Polen de Oder vergiftigen.

Het probleem is dat Polen dit niet toe wil geven.Pieszyce


Maciej Świrski wil internetcensuur. Het is nu officieel!

16 mei 2023

Maciej Świrski heeft aangekondigd dat het internet gecontroleerd moet worden. Met andere woorden, hij wil het web kunnen censureren, wat het einde betekent van de vrijheid van meningsuiting in Polen en de vervanging van opinie door pissige propaganda. Het doel van deze verklaring van Świrski is duidelijk: het is een aanval op de oppositie en een poging om de macht van de partij Recht en Rechtvaardigheid te consolideren. Censuur is echter ongrondwettelijk en de verklaringen van Świrski dragen de kenmerken van een staatsgreep, die ertoe zou kunnen leiden dat hij in de toekomst wordt aangeklaagd.

Maciej Świrski is een zeer duistere figuur in de pPartij voor Wet en Rechtvaardigheid. Hij wordt gezien als een ideoloog, een man met ideeën die rechtstreeks ingaan tegen de essentie van vrijheid. Hij heeft herhaaldelijk geprobeerd onafhankelijke televisiestations te bestraffen, zijn verklaringen bevatten elementen die typisch zijn voor het Rusland van Poetin: vrijheidsbeperkingen en dergelijke.

De PiS partij is een moorddadige partij en Świrski is een man die in de toekomst geen enkele functie kan bekleden omdat hij ons land schade berokkent. Het idee dat de Nationale Omroepraad toezicht moet houden op het internet is puur Poetinisme.

Brn:  wiesci24.pl    język po polsku