Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Tomasz Piątek won in Hooggerechtshof tegen "Russische liaison

Gestart door Pieszyce, 15 januari 2023, 00:26

Vorige topic - Volgende topic
Zoektermen HooggerechtshofPiątekwon"Russischeliaison

Pieszyce


Tomasz Piątek won in Hooggerechtshof tegen "Russische liaison

13 januari  2023
Tadeusz Późniak / Polityka

Het Hooggerechtshof heeft de strafzaak tegen Tomasz Piątek door Jacek Kotas beëindigd. Piątek had eerder zijn Russische connecties onthuld.

Jacek Kotas, door de media Macierewicz' "Russische contactpersoon" genoemd, was de viceminister van Defensie tijdens de eerste regeringen van Wet en Rechtvaardigheid (PiS) en daarvoor president van de vastgoedontwikkelingsmaatschappij Radius Group. In 2007 gaf de militaire contraspionagedienst onder leiding van Antoni Macierewicz hem toegang tot de geheimen van het Poolse leger. Tegelijkertijd had hij als voorzitter van het Military Housing Agency al toegang tot tal van gevoelige gegevens.

Volgens Tomasz Piątek had dit niet mogen gebeuren vanwege de Russische connecties van Jacek Kotas, de Radius Group en zijn medeoprichter, miljardair Robert Szustkowski. Piątek beschreef ze in zijn boek Macierewicz i jego tajemnice (Macierewicz en zijn geheimen), waarvoor Kotas twee zaken tegen hem aanspande: een civiele zaak (ter bescherming van persoonlijke rechten) en een strafzaak (wegens smaad).

Hij voelde zich benadeeld door de herhaalde beschrijving door Piątek van hem als "Russische verbindingsofficier", naast de beschrijving door de auteur van zijn connecties en het feit dat de SKW hem toegang had verleend tot Poolse legergeheimen.

Dinsdag bevestigde het Hooggerechtshof in de smaadzaak de zaak van Piątek.

Tomasz Piątek voor "Polityka": Ik laat me niet intimideren

Getuigenis over Russische banden

Niet voor het eerst, trouwens. Jacek Kotas verloor beide zaken - civiel- en strafrechtelijk - tegen Piątek, zowel in eerste aanleg als in hoger beroep. Belangrijk bleek de getuigenis van Ewa Domżała, de vrouw van de andere medeoprichter van de Radius Groep Maciej Domżała, die de banden van Kotas met Rusland aan de rechtbank bevestigde.

"Hoe kwam Robert Szustkowski - een Zwitser uit Piaseczno, voormalig hoofd van het Warschause filiaal van de Russische bank Montażspecbank, tot voor kort zaakgelastigde van de Gambiaanse ambassade in Moskou - bij Radius terecht?" - vroeg Domzjala in de pagina's van Polityka in 2018. Vrijdag en Grzegorz Rzeczkowski...

"Door mijn kennismaking met een groep 'sołncevskis'" - antwoordde de vrouw. "Het zijn mensen van een van de belangrijkste Russische maffia's. Toen ik ze ontmoette, wist ik niet wie ze waren en wat de maffia was. Hoe dan ook, in Polen weet tot op de dag van vandaag bijna niemand dit. De politieagenten wisten dit niet toen ik onlangs bij de politie aangifte deed van bedreiging door aan de Solntsevski's gelieerde personen in verband met een geschil over eigendom van Radius."

De redenen voor de strafrechtelijke uitspraak van de Hoge Raad zijn geheim. Het vonnis zelf is definitief.

Bron:  polityka.pl przez Norbert Frątczak    język po Polsku