Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

UW autoriteiten blokkeerden Dr Hanna Machinska's lezing

Gestart door Pieszyce, 14 januari 2023, 00:02

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


UW autoriteiten blokkeerden Dr Hanna Machinska's lezing
De voormalige plaatsvervangende ombudsman leerde het van haar vrienden


Cancel Culture
13 januari 2023 
Waldemar Paś

"Om technische redenen". - Met deze woorden heeft het kantoor van de rector van de Universiteit van Warschau, professor Alojzy Nowak, sinds donderdag aan de genodigden uitgelegd waarom de lezing van Dr. Hanna Machinska is geannuleerd.

Wat wil je tegen Dr Hanna Machinska zeggen? Schrijf: listy@wyborcza.pl

De lezing "And the walls will run down, run down, run down" zou aanstaande dinsdag om 17.00 uur plaatsvinden in het auditorium van de oude UW-bibliotheek in Krakowskie Przedmieście. De genodigden werd gevraagd hun aanwezigheid te bevestigen; toen zij het kantoor van de rector belden, hoorden zij dat de lezing niet zou doorgaan.

Het kantoor van het rectoraat wilde niets meer zeggen en verwees sommigen naar Dr. Anna Modzelewska, de persvoorlichter van de universiteit.

Dr. Hanna Machinska, de in december ontslagen plaatsvervangende RPO, vernam donderdagmiddag van de annulering van haar lezing van een van de professoren die het rectoraat belde om haar aanwezigheid te bevestigen. Veel bekende Warschause professoren, culturele mensen en bewonderaars van de "8 lezingen voor het nieuwe millennium" serie gingen naar de lezing.

- Tot mijn grote verbazing kwam ik erachter dat de lezing om technische redenen was afgelast. Degene die het organiseert kon mij ook niet vertellen om welke "technische redenen" het ging. Ik heb de rector, prof. Alojzy Nowak, twee keer gebeld en hem een sms gestuurd - we kennen elkaar immers en communiceren. Nu heb ik geen antwoord ontvangen. Ik werd uitgenodigd voor deze lezing op 16 oktober, de datum werd een paar weken later vastgesteld," vertelt Dr. Hanna Machinska.

Ze voegt eraan toe: - "Ik sta klaar om deze lezing te geven, ik weet dat de zaal geboekt is en alle voorbereidingen zijn afgerond.

Prof. Łętowska: Ik herinner me uit 1968 hoe aan dergelijke praktijken een einde kwam.

- Ook ik ging naar deze lezing en belde het kantoor van de rector om opheldering te krijgen over geruchten dat de lezing niet door zou gaan, aldus prof. Ewa Łętowska, eredoctor van de Universiteit van Warschau.

- Ik hoorde ook over "technische redenen" en toen ik informeerde waar dit over ging, werd ik doorverwezen naar Dr. Modzelewska, maar ik kon haar niet bereiken. Dus belde ik het secretariaat van het rectoraat een tweede keer, maar kwam nergens. Dus ik vertelde hen dat zo'n actie kruit op een lont gooide. En dat ik me uit 1968 herinnerde hoe soortgelijke praktijken aan de Universiteit van Warschau waren afgelopen.

De afgelopen twee decennia was de organisator en gastheer van de reeks "8 lezingen voor het nieuwe millennium" professor Piotr Węgleński, voormalig rector van de Universiteit van Warschau, volwaardig lid van de Poolse Academie van Wetenschappen en een man van verdienste voor de Poolse wetenschap. De lezingen zijn zeer populair.

- De laatste, een lezing van professor Andrzej Friszke, werd "live" bekeken door enkele honderden mensen, en via internet door vele duizenden. Daarom was ik zeer verrast en verbaasd dat de huidige rectorale autoriteiten van de Universiteit van Warschau een lezing van Dr Hanna Machinska, een voormalige ombudsman voor de mensenrechten, die ik had besteld, annuleerden. Ze had onlangs grote erkenning gekregen voor haar werk aan de oostgrens van Polen, waar ze vluchtelingen die naar Polen kwamen probeerde te helpen. De vorige rectoren hebben mij volledige vrijheid gelaten bij het kiezen van docenten. Ik denk dat ik in deze situatie gedwongen zal zijn de voor februari geplande lezing van professor Adam Rotfeld te annuleren," vertelt professor Węgleński aan "Wyborcza".

Het persbureau van de UW weigerde met ons te praten en verklaarde dat het via e-mail met journalisten communiceert. Bij de publicatie van dit materiaal heeft onze correspondentie al 24 uur geduurd.

De woordvoerster (zoals we lezen in de bio van Dr. Anna Modzelewska, doceert zij aan de UW over public relations en imagomanagement) beantwoordde niet al onze vragen. Zij stelt dat de rector van de UW, professor Alojzy Nowak, die op de uitnodiging voor de lezing voorkomt als degene die hem heeft uitgenodigd, niet eens op de hoogte was van de plannen om de lezing te organiseren.

- De heer Editor zou waarschijnlijk ook niet op uitnodigingen voor diverse evenementen willen verschijnen als de uitnodigende persoon zonder dat hij van een dergelijk feit op de hoogte is," schreef Dr. Modzelewska ons. In een eerdere e-mail stelde zij dat "de autoriteiten en het bureau van de decaan, alsmede de directe supervisor van degene die de evenementen van de reeks "8 lezingen voor het nieuwe millennium" organiseert, niet over de lezing zijn geïnformeerd".

Wie heeft de lezing afgezegd en waarom

Wij zijn niet tevreden met dit antwoord van woordvoerster Modzelewska. Bij de publicatie van deze tekst zijn de antwoorden op de volgende vragen nog niet bekend:

>> Wie besloot de lezing te annuleren en waarom?

>> Hebben de autoriteiten van de UW in het geval van de vorige lezingen in de reeks "8 lezingen voor het nieuwe millennium" ook aan prof. Piotr Węgleński, voormalig rector van de UW, bekend wie hij heeft uitgenodigd om de lezing te geven en waarom?

>> Welk probleem ziet JM Prof. Alojzy Nowak in het feit dat zijn naam op de uitnodiging van voorname gasten voor de lezing van Dr. Hanna Machińska stond? Is het dat hij het niet wist, of gaat het om de persoon van dr. Machinska?

>> Ziet JM prof. Alojzy Nowak geen onfatsoenlijkheid in het schrappen van de in oktober geplande lezing op zo'n onelegante manier?

>> Het ontslag van Dr. Hanna Machinska uit haar functie als plaatsvervangend RPO heeft in Polen en daarbuiten veel negatieve reacties en protesten uitgelokt bij erkende autoriteiten en in juridische, academische, sociale en burgerkringen. In de publieke ruimte waren er veel meningen die de buitengewone inzet van Dr. Machinska voor de verdediging van de mensenrechten waardeerden. In deze context plaatst de plotselinge annulering van de lezing de autoriteiten van de UW in een zeer ongunstig daglicht, alsof een poging werd ondernomen om Dr. Machinska's stem weg te nemen en de autoriteiten van de UW zich afsloten van de professionele prestaties en het sociale kapitaal van hun docent. Verzoek om commentaar.

We wachten op reacties. Ondertussen gedraagt niet iedereen zich als de UW autoriteiten.

De lezing van Dr. Machinska in het Science Café vindt plaats op maandag (dat hebben we bevestigd met de organisatoren), en het evenement is ook online te volgen, onder meer op Wyborcza.pl:

Wat wil je tegen Dr Hanna Machinska zeggen?
Schrijf: listy@wyborcza.pl

Bron:  wyborcza.pl przez Waldemar Paś        język po Polsku

Pieszyce


Hanna Machińska     @Hanna_Machinska

Wykład mój odbył się we wtorek ,emitowany przez TVN24.Udało się znaleźć wyjście z trudnej sytuacji.

Mijn lezing vond dinsdag plaats, uitgezonden door TVN24. Ik wist een uitweg te vinden uit een moeilijke situatie.
4:01 p.m. • 18 jan. 2023•