Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

UW politicoloog: We dreigen te worden uitgesloten van het Schengengebied

Gestart door Pieszyce, 16 september 2023, 00:03

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


UW politicoloog: We dreigen te worden uitgesloten van het Schengengebied

Auteur: Tomasz Terlikowski, Katarzyna Podraza
15 september 2023

"Het lijkt mij dat het belangrijkste van deze visumaffaire is dat het een bedreiging is voor de Wet en Rechtvaardigheid partij in hun immigratiebeleid." - Anna Materska-Sosnowska, een politieke wetenschapper van de Universiteit van Warschau, benadrukte in een interview met Tomasz Terlikowski op de online Radio RMF24. Volgens haar is Polen een land geworden dat niet langer de strakheid van het Schengengebied garandeert, en dit is een grote bedreiging voor ons land.

Aan de ene kant zeggen ze 'referendum', niet binnenlaten, de grenzen sluiten, en aan de andere kant worden er honderdduizenden visa afgegeven om naar Polen te komen, - zei Anna Materska-Sosnowska, een politicologe van de Universiteit van Warschau, op Radio RMF24.

Wat mij het meest verontwaardigt is wat er aan de Belarussische grens gebeurt, onze protesten en absoluut geen verplaatsing en geen hulp als het om Lampedusa gaat. Wij verkopen zelf visa voor ons land. Helaas zijn we een land geworden dat de krapte van het Schengengebied niet kan garanderen. Uiteindelijk lopen we het gevaar uitgesloten te worden van het Schengengebied.De oostelijke staten in Duitsland begonnen dit te eisen, dat deze grens zo poreus is, dat er zoveel illegale migratie is, dat het een bedreiging voor ons vormt, het verzwakt onze hele geloofwaardigheid – zegt Anna Materska-Sosnowska.

Als het waar is wat de media melden dat een van de tussenpersonen een persoon was die ook mensen naar Belarus verhandelt en mensenlevens en de menselijke wil om dit leven te verbeteren verhandelt met een dictator als Loekasjenko, en als het bevestigd wordt dat onze ambtenaren hiervan gebruik hebben gemaakt, dan is dit niet alleen hebzucht en corruptie. Het is een bedreiging voor de belangen van de staat, het is een ambtsmisdrijf, het is diplomatiek verraad - dit is een slogan die de partij Recht en Rechtvaardigheid vroeger graag gebruikte, - merkte de gesprekspartner van Tomasz Terlikowski op.

Zoals Anna Materska-Sosnowska zei, is dit schandalig. "Als we terugdenken aan de pushbacks aan de Belarussische grens, als we terugdenken aan die gezichten vol gemeenplaatsen, schandalig vanwege de eerste vraag in het referendum, denk ik dat het de politici zal raken, -  zegt de politicologe.

Wij als burgers, als kiezers, willen niet het gevoel hebben dat we niets weten. En laten we heel openlijk zeggen - we hebben migranten nodig, we hebben mensen uit het buitenland nodig, want we kunnen het niet alleen. En het is goed dat ze willen komen. Wij verkeren in de comfortabele positie dat we in Europa in een veilig land wonen en, vergeleken met bijvoorbeeld Afrika, in een welvarend land. Migratie is een fenomeen waar we niet omheen kunnen, maar de manier waarop politici ermee spelen is wat we op dit moment zien - dit is het cynisme, - benadrukte de politicoloog.

We moeten politici niet alleen beoordelen op hun verklaringen, maar ook op wat ze daadwerkelijk doen wanneer ze de macht hebben, - voegde Anna Materska-Sosnowska eraan toe.

Bron:  RMF24 przez Tomasz Terlikowski, Katarzyna Podraza       język po polsku