Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Poolse onderscheiding voor Stichting Driel-Polen

Gestart door Nemo.omen, 19 december 2022, 09:54

Vorige topic - Volgende topic

Nemo.omen

Poolse onderscheiding voor Stichting Driel-Polen
Uit de Gelderlander van maandag 19 december 2022 Veauteau is verwijderd.

De Stichting Driel-Polen is bekroond met de hoge Poolse onderscheiding 'Pro Patria'. Dit voor het werk dat vrijwilligers sinds de bevrijding van nazi-Duitsland verrichten om de nagedachtenis in ere te houden van de Poolse parachutisten die in september 1944 betrokken raakten bij de Slag om Arnhem.
HARRY VAN DER PLOEG

Minister en historicus Jan Józef Kasprzyk , hoofd van het Poolse bureau voor Oorlogsveteranen en Slachtoffers van Onderdrukkivnautug, heeft de onderscheiding vrijdag in Krakau uitgereikt aan Arno Baltussen, voorzitter van de stichting Driel-Polen. Baltussen en enkele andere leden van de stichting waren uitgenodigd om deel te nemen aan een bijzondere bijeenkomst van de 6e Poolse Airborne Brigade in hun museum op de legerbasis in Krakau.

Baltussen noemt de onderscheiding 'ongelofelijk eervol'. Hij voegt daaraan toe: ,,Het is een blijk van grote waardering die ik bij thuiskomst zal overbrengen aan alle vrijwilligers, de leden van de stichting en ook de gemeente Overbetuwe."

Drijvende kracht achter de toekenning van de onderscheiding is de commandant van de Poolse 6e Airborne Brigade kolonel Michal Strzelecki. Hij bezocht dit jaar voor de eerste keer de herdenking in Driel. Hij raakte onder de indruk van de vele uitingen van eerbetoon aan de 1003 parachutisten van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade die op 21 september 1944 in Driel en omgeving landden tijdens Operatie Market Garden.

De stichting Driel-Polen heeft een belangrijke rol gespeeld bij het eerherstel voor de Polen en hun commandant tijdens de Slag om Arnhem, Stanislaw Sosabowski. De Polen werden door het Britse opperbevel na de mislukte opmars weggezet als slechte militairen. Sosabowski werd oneervol ontslagen uit het leger. Volgens zijn achterkleinzoon Hal Sosabowski liet zijn overgrootvader zich nooit uit over de slechte behandeling door de Britse legertop. ,,Hij toonde zich dankbaar voor de opvang van de Polen in het Verenigd Koninkrijk." Erkenning kwam er vanuit de Nederlandse regering en Polen. Officiële excuses vanuit het Verenigd Koninkrijk bleven tot nu toe uit.

Hal Sosabowski ontving in 2018 voor zijn overgrootvader uit handen van de Poolse president het kruis voor de Witte Adelaarsorde, 's lands hoogte onderscheiding. De familie Sosabowski droeg het kruis afgelopen vrijdag over aan het museum van 6e Airborne Brigade in Krakau.

Op 31 mei 2006 verleende koningin Beatrix op het Binnenhof in Den Haag de Militaire Willems-Orde aan de 1ste Onafhankelijke Poolse Parachutistenbrigade en de Bronzen Leeuw voor dapperheid postuum aan generaal Stanislaw Sosabowski.

Harry van der Ploeg