Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Poolse premier komt met minderheidsregering, oppositie spreekt van 'poppenkast'

Gestart door Pieszyce, 27 november 2023, 20:48

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Poolse premier komt met minderheidsregering, oppositie spreekt van 'poppenkast'
 
27 nov 2023 
 
De Poolse premier Mateusz Morawiecki van de conservatieve Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft ondanks een verlies van de meerderheid in het parlement een minderheidsregering gepresenteerd. De Poolse oppositie is boos en spreekt van een "farce" en een "poppenkast".

De PiS verloor half oktober na verkiezingen de meerderheid in het parlement. In het voorgestelde kabinet zitten weinig kopstukken van de PiS. Dat is een bewuste keuze, zegt partijleider Jaroslaw Kaczynski.

"We willen niet te veel politici in de regering. En we willen laten zien dat het mogelijk is om op een andere manier te regeren", zegt Kaczynski in een interview met het Poolse persagentschap PAP. De suggestie dat veel PiS-kopstukken niet aan een minderheidsregering wilden deelnemen, doet de partijleider af als een "grote leugen".

De regeringsploeg moet binnen veertien dagen het vertrouwen krijgen van een meerderheid in het parlement. Dat is volgens waarnemers ondenkbaar.

De stemming is waarschijnlijk op 11 december en dan moet de oppositie onder leiding van Donald Tusk, voormalig voorzitter van de Europese Raad, een regering vormen. Tusk en zijn bondgeno . . . . . . .

Bron:  Lees hier verder . . . . . . . .