Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

BOEKEN: ik heb er weer één

Gestart door Pieszyce, 16 december 2022, 20:28

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce

Torun Marcel
Super Veteraan
Viva Polonia
Vorige week had ik eindelijk het boek Viva Polonia uit. Niet omdat het zo'n opgave was, maar meer omdat ik de gewoonte heb 3 á 4 boeken tegelijk te lezen.

Wie is die schrijver en wat is zijn relatie met Polen
Steffen Moller komt uit Wuppertal en besloot naar Krakau te gaan.Daar werd hij verliefd op Polen en heeft er 13 jaar gewoond. Hij heeft het zelfs tot populaire TV held geschopt met o.a. de programma's: Europa da się lubić, M jak miłość, en Załóż się.

Eerst schreef hij het boek in het Pools maar toen hij merkte dat men ook in Duitsland belangstelling had heeft hij ook nog een Duitse versie geschreven. (Allereerst hier de foto van Steffen met de Poolse uitgave. Dan hebben we dat maar gehad.  :).
http://www.plotek.pl/plotek/1,78646,6225856,Steffen_Moeller_wraca_do__M_jak_milosc__.html?skad=rss

Waarom is dit een goed boek.
In het boek wordt in een serieus-humoristische stijl geschreven over wat hem zoal opviel in Polen. Aan bod komen zowel de positieve ervaringen als de negatieve ervaringen maar die belicht hij dan weer met de nodige humor.

Het boek is alfabetisch opgebouwd d.w.z. dat per letter een (aantal) onderwerpen behandeld worden, van Aberglaube (bijgeloof) tot Zeitzone (tijdzone) en Zum Abschied (ter  afscheid).

Andere onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.:
De Poolse taal, de Pools- Duitse betrekkingen, de vrouwelijke chauffeur in de bus (nu niet meer zo vreemd voor ons), corruptie, de liefde, man/vrouw verhoudingen, wantrouwen, Poolse scheldwoorden, de vermenging van anarchie en vrijheid, de Speisewagen van WARS en noem maar op. En dat alles leuk verteld met dialogen, grappen, komische voorbeelden enz.

Is het moeilijk te lezen
Het boek is in het Duits en dat moet je een beetje kunnen lezen maar er zitten nauwelijks hoog- dravende teksten in. Omdat het in korte hoofdstukjes is opgebouwd (ca. 4 bladzijden of korter) is het goed te doen, temeer daar je de hoofdstukken in een volgorde naar eigen smaak en interesse lezen kan.

Voor wie is het boek interessant
Eigenlijk voor iedereen die wat langer met de Poolse samenleving vertrouwd is, dus eigenlijk voor alle Polenforum leden. Veel herkenning, en je steekt er ook weer wat van op.
En het houdt je van de straat  ;).
Ik ga het boek op korte termijn herlezen en zal in dit topic op onderdelen van het boek terugkomen.

Hoe kom je er aan
Het boek heeft het ISBN nummer: 978 -3-502-15155-5 en kostte in Duitsland in de boekwinkel Euro 14,90.