Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Chopin pianofestival in het Poolse Duszniki

Gestart door Pieszyce, 6 augustus 2023, 23:51

Vorige topic - Volgende topic
Tags Chopin

Pieszyce


Chopin pianofestival in het Poolse Duszniki

4 augustus 2023

De internationaal geprezen Zwitserse pianist Francesco Piemontesi zegt klaar te zijn om een inaugurele recital te geven op het Internationale Chopin Piano Festival, dat vrijdag opent in het Poolse zuidwestelijke kuuroord Duszniki.

Een standbeeld van de grote romantische componist Fryderyk Chopin (1810-1849) in Duszniki-Zdrój, zuidwest Polen.Foto: PAP/Jerzy Ochoński

Het recital bevat werken van Chopin, Schubert en Debussy.

Naast Piemontesi, die in 2007 de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel won, zullen pianisten als Kevin Chen, winnaar van het Rubinstein Concours 2023 in Tel Aviv en afgelopen jaar winnaar van het Rubinstein Concours in Tel Aviv, aan het festival deelnemen.

Concours in Tel Aviv en van het Concours van Genève vorig jaar; en Federico Colli, winnaar van het Concours van Leeds 2012.

Andere uitmuntende artiesten zijn Illia Ovcharenko, winnaar van de 2022 Calgary Competition; Yulianna Avdeeva, winnaar van de 2010 Chopin Competition in Warschau; en de Poolse pianist Piotr Pawlak, winnaar van de 2022 Helsinki Competition.

De vooraanstaande Poolse pianist Piotr Paleczny, die sinds 1993 artistiek directeur is van het festival, heeft de media verteld dat een van de hoogtepunten van het evenement "met een speciale emotionele smaak" een recital zal zijn van cellist Camille Thomas, begeleid door pianist Julien Brocal.

Thomas bespeelt een Stradivari-instrument dat ooit toebehoorde aan Chopins vriend, cellist Auguste Franchomme. Het was op dit instrument dat Franchomme voor Chopin fragmenten speelde uit zijn Sonate in G-mineur, kort voor de dood van de componist in 1849.

Het Internationale Chopin Pianofestival in Duszniki is het oudste muziekfestival in Polen. Het werd gelanceerd in 1946 en beleeft nu zijn 78e editie.

Het festival herdenkt Chopins verblijf in het kuuroord in 1826. De iconische romantische componist was 16 jaar oud toen hij naar Duszniki, het toenmalige Bad Reinerz, kwam voor een behandeling en een geïmproviseerd liefdadigheidsconcert gaf.

Dit was geen gemakkelijke opdracht voor Chopin omdat er geen goede piano's beschikbaar waren. In een brief aan zijn leraar Józef Elsner verwees hij hier met enige bitterheid naar: "Dit zijn instrumenten die me meer pijn dan plezier geven."

De opbrengst van het concert in 1826 werd geschonken aan een weesgezin.

Bron: polskieradio.pl by (mk/gs)   English