Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Fryderyk Franciszek Chopin - Frédéric Chopin

Gestart door Pieszyce, 17 december 2022, 00:39

Vorige topic - Volgende topic
Tags FrédéricChopin

Pieszyce


Fryderyk Franciszek Chopin - Frédéric Chopin
18. Apr 2008 at 20:57


Frédéric Chopin

Frédéric François Chopin (is op 1 maart 1810 geboren in Żelazowa Wola een dorp met 65 inwoners – en gestorven in Parijs, op 17 oktober 1849), geboren als Fryderyk Franciszek Chopin, was hij een Poolse componist en pianist.

Biografie:

Chopins vader was de Fransman Nicolas Chopin die op zestienjarige leeftijd naar Polen emigreerde en trouwde met Justyna Krzyżanowska. Fryderyk Chopin was met hart en ziel aan Polen verknocht. Op zijn eenentwintigste ging hij naar Parijs om daar zijn verdere carrière als pianist en componist voort te zetten. Wegens politieke ontwikkelingen in Polen, dat in 1830 tevergeefs in opstand kwam tegen de Russische bezetters, kon hij nooit meer terug naar zijn geboorteland en bleef, zoals veel andere Polen, als balling in Frankrijk. Zijn voornamen werden verfranst. (Zijn achternaam wordt in Polen wel als Szopen geschreven.) De laatste achttien jaren van zijn leven heeft hij in Parijs gewoond, met uitzondering van korte verblijven in Engeland, Schotland en op Mallorca.

Zijn ambitie als pianist en componist moge blijken uit het feit dat hij reeds op zevenjarige leeftijd zijn eerste composities heeft kunnen uitgeven: een polonaise in g kleine terts en een polonaise in Bes grote terts. Op zijn achtste jaar gaf hij zijn eerste openbare concert.

Chopin is de pianocomponist bij uitstek. Hij heeft zijn composities voor een deel geënt op Poolse muziek. In zijn mazurka's en polonaises vindt men Poolse invloeden terug. Daarnaast is hij ook zeer bekend om zijn ballades, nocturnes, etudes en walsen.

De 24 Preludes van Chopin mogen worden beschouwd als een mijlpaal in de klassieke muziek. Schijnbaar eenvoudige stukken die door vorm en toongebruik (alle toonsoorten worden systematisch gebruikt) een krachtig, maar ook heel breekbaar geheel vormen.

Hoewel Chopin al bij leven een gevierd componist en pianist was, was er altijd een gevoel van eenzaamheid en heimwee naar zijn geboorteland, iets dat vaak in zijn muziek te horen is.

De componist heeft jaren een relatie gehad met George Sand, een ietwat exentrieke schrijfster van naam, die er van hield in mannenkleren rond te lopen. Hoewel aanvankelijk gelukkig, schreef ze in mei 1846 aan een vriend, dat zij van de acht jaar dat ze met Chopin had samengeleefd, zeven jaar als maagd had doorgebracht.

Chopin stierf waarschijnlijk aan tuberculose, alhoewel ook andere kwalen worden genoemd, zoals cystic fibrose en alfa-1-antitrypsinedeficiëntie, een metabole aandoening.

Hij werd begraven op het kerkhof Père-Lachaise in Parijs, met uitzondering van zijn hart: dat is ingemetseld in een pilaar in de Kerk van het Heilige Kruis in Warschau. Na zijn overlijden zijn veel onuitgegeven stukken door zijn zus meegenomen naar Polen, waar ze door een felle huisbrand zijn vernietigd.

Meer uitleg en een beschrijving over zijn composities en lijst van werken kunt u Hier vinden.

Een mooie uitspraak van zijn George Sand, een ietwat excentrieke schrijfster van naam, die er van hield in mannenkleren rond te lopen is....................

................ Chopin is meer Pools dan de Polen zelf:Het hart van zijn volk slaat in zijn borstkas. Ik ken geen andere musicus die een groter patriot is dan Chopin. Hij is meer Pools dan elke Fransman ooit Frans is geweest, elke Italiaan Italiaans en elke Duitser Duits. Hij is een Pool en niets anders dan een Pool, en uit het vernietigde, bezette Polen komt zijn ziel tevoorschijn, en zijn muziek.

Bron:     Wikipedia.org -Chopin