Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Na de verpletterende resultaten van de NIK-audit in het Nationaal Museum

Gestart door Pieszyce, 15 mei 2024, 23:01

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Na de verpletterende resultaten van de NIK-audit in het Nationaal Museum
Directeur: we hebben het Openbaar Ministerie op de hoogte gesteld van de verdwijning van 100 kunstwerken


Nationaal museum in Warschau
13 mei 2024 
Arkadiusz Gruszczyński

We zijn achtereenvolgens alle onregelmatigheden aan het verwijderen die de Hoge Rekenkamer heeft aangetoond," geeft de directeur van het Nationaal Museum in Warschau toe. We vragen waarom waardevolle kunstwerken onder erbarmelijke omstandigheden worden opgeslagen en waarom de collecties van het museum niet voortdurend worden geïnspecteerd. En of het management nog steeds de creditcard van het bedrijf gebruikt.

Eind maart schreven we een artikel in Wyborcza Warszawa over de vermissing van meer dan 100 kunstwerken uit de collectie van het Nationaal Museum in Warschau. Daarin verwezen we naar een nog niet gepubliceerd rapport van de Hoge Rekenkamer. De informatie die we presenteerden - naast het aantal ontbrekende kunstwerken, ook over het gebrek aan systematische controle van de tentoongestelde stukken - werd de aanleiding voor de aanval op "Wyborcza", ook door sommige media.

Een verklaring van de directie van het museum naar aanleiding van dit artikel luidt als volgt: "Arkadiusz Gruszczyński citeert [in het artikel] niet-geverifieerde informatie en, bovenal, bronnen die niet beschikbaar zijn voor het publiek (zie het NIK auditrapport), die lezers niet in staat zijn om zelf te verifiëren. De in het artikel geformuleerde conclusies geven slechts individuele meningen en beschuldigingen weer van de anonieme gesprekspartners van de heer Redacteur (...). Het resultaat is een tekst die alleen bedoeld is om sensatie te veroorzaken. (...) De auteur is gezwicht voor de sensationele toon van de laster die de anonieme informanten hebben geuit en heeft de door hen verstrekte "informatie" kennelijk niet geverifieerd.

Betaalmuur:

Bron:   warszawa.wyborcza.pl przez Arkadiusz Gruszczyński     język po Polsku