Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Arlukowicz valt Niedzielski aan over medicijnen

Gestart door Pieszyce, 30 december 2022, 22:57

Vorige topic - Volgende topic
Tags enmedicijnenArlukowiczNiedzielski

Pieszyce


Arlukowicz valt Niedzielski aan over medicijnen
"De minister heeft zichzelf betrapt".


Oprac.: Mateusz Kucharczyk
29 december 2022 

Minister van Volksgezondheid roept mensen op zich te laten vaccineren tegen griep. Hij benadrukt dat dit een belangrijke vorm van preventie tegen infectieziekten is. Tegelijkertijd verzekert Adam Niedzielski dat Polen niet wordt bedreigd door een tekort aan medicijnen tijdens het griepseizoen. Een van zijn voorgangers sprak zich negatief uit over het optreden van Adam Niedzielski. Bartosz Arłukowicz zei ironisch genoeg: "de minister heeft de fabrikant vandaag ontmoet. Ze willen dat de medicijnen er over een paar weken zijn. Op de een of andere manier moet je het volhouden. Nog een paar weken".

Op het ministerie van Volksgezondheid werd een crisisvergadering gehouden over gevallen van griep en RSV (een virus dat de bovenste en onderste luchtwegen aantast, meestal bij kinderen tot vijf jaar). Tussen 16 en 22 december werden bijna 300.000 besmettingen met het griepvirus gemeld. Bijna de helft van deze mensen waren kinderen onder de 14 jaar. Eén persoon stierf.

Niedzielski over de griep in Polen: Er zal geen tekort aan medicijnen zijn

Tests om besmetting met influenza A- en B-virussen, RSV en COVID-19 op te sporen zullen de komende dagen onder de eerstelijnszorginstellingen worden verspreid.

Minister van Volksgezondheid Adam Niedzielski deelde donderdag mee dat het ministerie gesprekken heeft gevoerd met de fabrikant van een antiviraal geneesmiddel voor patiënten met een griepinfectie.

Als gevolg van hevige griepinfecties zouden apotheken in Polen kampen met geneesmiddelentekorten. Het ministerie van Volksgezondheid verzekert dat de situatie voortdurend door het ministerie wordt gevolgd.

Arlukowicz valt Niedzielski aan...

In Polen is er echter geen gebrek aan stemmen die beweren dat de regering er niet in is geslaagd een voldoende aantal geneesmiddelen in de apotheken te garanderen in een situatie waarin elke dag meer en meer mensen ziek worden door griep.

Tot de critici van de regering behoort Bartosz Arłukowicz, lid van de Burgercoalitie. Het voormalige hoofd van het ministerie van Volksgezondheid verwijt het team van Adam Niedzielski onbekwaamheid.

"Heb je 39 graden koorts? Ben je buiten adem? Ben je helemaal zonder kracht? Heb je overal pijn van? Leeg bij de apotheek en er zijn geen medicijnen? Relax. De minister heeft de fabrikant vandaag ingehaald en ontmoet. Ze willen dat de medicijnen er over een paar weken zijn. Op de een of andere manier moet je het volhouden. Nog een paar weken," - ironiseerde Arlukowicz op sociale media.

De inzending van de PO-politicus bleef niet onbeantwoord door de minister.

"Meneer Arlukowicz, herinnert u zich 2012, zoals alle oncologiepatiënten zich herinneren? Herinnert u zich uw indolentie, die leidde tot een tekort aan medicijnen tegen kanker en het onthouden van chemotherapie aan sommige patiënten? Je zou je schamen om je uit te spreken. Vandaag is er geen tekort aan medicijnen". - verzekerde het hoofd van het gezondheidsministerie.

Een naaste collega van minister Niedzielski verwees ook naar de vermelding.

"Bartosz 'drugsaffaire' Arlukowicz passeert zichzelf op het gebied van 'politiek schot in de voet'. De voormalige minister, die voor altijd geassocieerd zal worden met de procedure van aankoop en export van medicijnen naar het buitenland, waardoor er een tekort aan medicijnen was in de Poolse apotheken, drijft de spot met de verzekeringen van Adam Niedzielski." - sprak het hoofd van het politieke kabinet van de minister van Volksgezondheid Marek Dudzinski tegen.

Bron:  wydarzenia.interia.pl    język po Polsku