Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Dood van zwangere Dorothy in Nowy Targ

Gestart door Pieszyce, 7 juni 2023, 22:58

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Dood van zwangere Dorothy in Nowy Targ
In het ziekenhuis kreeg ze de diagnose anencefalie en werd haar gezegd dat ze moest gaan liggen met haar benen omhoog. "Misschien komt het water terug".


Nowy Targ
6 juni 2023 
Dominika Wantuch


citaatfoto Twitter.com

Nieuwe feiten over de dood van de 33-jarige Dorothy, die met 20 weken zwangerschap werd opgenomen in het ziekenhuis in Nowy Targ. Bij opname stelde de arts anencefalie vast. De volgende drie dagen lag de vrouw in het ziekenhuis en haar toestand verslechterde. - Niemand vertelde ons dat de kans om de baby te redden minimaal was en vooral dat de situatie het leven van de vrouw bedreigde," zegt Dorota's man.

Marcin, echtgenoot van Dorota: - We zouden een gelukkig gezin zijn. We zouden met z'n drieën zijn. En ik bleef alleen achter.

Dorota stierf op woensdag 24 mei in het Jan Paweł II Podhale Specialistisch Ziekenhuis in Nowy Targ. Ze was daar drie dagen eerder terechtgekomen, op 21 mei, 20 weken zwanger. Ze was 33 jaar oud en wachtte samen met haar man Marcin op de geboorte van hun eerste kind.

Vorige week stelde het regionale parket van Nowy Sącz de doodsoorzaak vast. - De resultaten van de autopsie geven aan dat de doodsoorzaak van de 33-jarige zwangere vrouw een septische shock was, d.w.z. het laatste stadium van sepsis, dat falen van de bloedsomloop en de ademhaling veroorzaakte," Leszek Karp, woordvoerder van het regionale parket van Nowy Sącz.

Bron:  zakopane.wyborcza.pl przez Dominika Wantuch       jezyk po Polsku

Pieszyce


Echtgenoot van overleden zwangere 33-jarige spreekt zich uit
"Er werd haar verteld dat ze met haar benen boven haar hoofd moest liggen".


Mateusz Przyborowski
7 juni 2023

Eind mei stierf een 33-jarige vrouw die vijf maanden zwanger was in een ziekenhuis in Nowy Targ. In een interview met journalisten vertelde de echtgenoot van de vrouw dat "verpleegsters" zijn vrouw vertelden om "met haar benen boven haar hoofd te gaan liggen omdat ze beweerden dat het foetale water dan terug kon komen". Er loopt een onderzoek naar de zaak.

De 33-jarige overleed op 24 mei in het Podhale Specialist Hospital in New Targ. De vrouw was vijf maanden zwanger. Minder dan een week na de dood van mevrouw Dorota stelde het Openbaar Ministerie in Nowy Sącz aanvankelijk vast dat de onmiddellijke doodsoorzaak een septische shock was.

- Dit zijn volledig voorlopige resultaten, maar het is vastgesteld dat de doodsoorzaak een extreem geval van sepsisinfectie was. De shock leidde tot falen van de bloedsomloop en de ademhaling, met als gevolg dat het hart van de overledene stopte," vertelde Leszek Karp, woordvoerder van het Regionaal Parket van Nowy Sącz, aan Onet.

Overlijden van een zwangere 33-jarige vrouw uit Nowy Targ. Schokkend relaas van de echtgenoot

De dood van de 33-jarige zwangere vrouw wordt onderzocht en haar echtgenoot heeft nu een verklaring afgelegd. Zoals hij verklaarde, was de zwangerschap eerder goed verlopen en waren er geen complicaties. Dit zou hun eerste kind worden. Het relaas van de heer Martin is schokkend.

- Niemand vertelde ons dat de kans om het kind te redden minimaal was en vooral dat de situatie het leven van zijn vrouw bedreigde," zei hij in een interview met de Zakopane afdeling van Gazeta Wyborcza.

Hij voegde eraan toe dat toen de vrouw naar het ziekenhuis werd gebracht (in de nacht van 20 op 21 mei), "de artsen tests uitvoerden en bevestigden dat de baby leefde, maar constateerden dat de baby bloedarmoede had". - De verpleegsters zeiden dat ze met haar benen boven haar hoofd moest gaan liggen omdat ze beweerden dat het water dan terug kon stromen, zei haar man in een interview met journalisten.

"In deze houding bracht Dorota de volgende drie dagen door. Marcin wilde zijn vrouw overbrengen naar een ander ziekenhuis, maar, zoals hij zegt, zei het hoofd van het ziekenhuis in Nowy Targ dat Dorota 'niet zou worden opgenomen in Kraków omdat het te vroeg in de zwangerschap was'." - meldt 'GW'.

Het echtpaar wilde daarom naar Bochnia, omdat de behandelend arts daar was. In het ziekenhuis in Nowy Targ kregen ze te horen dat ze op eigen verzoek moesten worden ontslagen. Ze gaven het op na een gesprek met de ziekenhuispsycholoog.

Het onderzoek naar de dood van de zwangere 33-jarige is nog gaande.

- Het was geen fulminante sepsis. De ontstekingsmarkers stegen gestaag. De artsen hadden drie dagen om een beslissing te nemen," zei advocaat Jolanta Budzowska, die de familie van de overleden 33-jarige vertegenwoordigt, in het TVN-programma "Attention!

Zoals Gazeta Krakowska eerder meldde, zijn er in deze zaak twee aanklachten ingediend bij het openbaar ministerie. De eerste - bij het districtsparket in Nowy Targ - werd ingediend door het management van het Podhale Specialist Hospital de dag na het overlijden van de patiënt. De volgende dag meldde de familie van de overledene zich bij de politie. De familieleden dienden een aanklacht in wegens blootstelling aan gevaar voor leven en gezondheid door ziekenhuispersoneel.

Zoals we in naTemat meldden, gaf het ziekenhuis in Nowy Targ aanvankelijk een verklaring uit waarin het benadrukte dat de instelling "open staat voor samenwerking met alle autoriteiten". Marek Wierzba, directeur van het Podhale Specialist Hospital, besloot echter om journalisten te ontmoeten.

 - Ze was een patiënte met een moeilijke, gecompliceerde zwangerschap. Ze werd onder toezicht gehouden. Volgens wat ik van het hoofd van de afdeling weet, verslechterde de toestand van de patiënte om de een of andere reden snel. Eerst stierf de foetus en toen werden er maatregelen genomen om het leven van de patiënte te redden. Helaas zijn die mislukt," zei hij.

Bron:  natemat.pl przez Mateusz Przyborowski       język po Polsku

Pieszyce

Artur  @ArturooArtur

Po prostu nie wierzę, że choć jedna świadoma kobieta po obejrzeniu tego materiału zagłosuje na PiS. To jest coś strasznego co oni zrobili. Tu już nie chodzi o pieniądze jakieś 500+, tu chodzi o życie. Wystarczy wsłuchać się w przerażony głos Pani Roksany.
 
Ik geloof gewoon niet dat zelfs maar één bewuste vrouw op PiS zal stemmen na het bekijken van dit materiaal. Dit is iets verschrikkelijks wat ze deden.
Het gaat niet meer om 500+ geld, het gaat om het leven. Luister maar eens naar de doodsbange stem van mevrouw Roksana.


Video:    https://twitter.com/i/status/1666695953988952064


Ivy  Jeszcze będzie przepięknie..Normalnie..    @Lacraa6

Nie żyje kolejna młoda matka.. bo PiS wprowadził KatoPatoTaliban. Słyszymy głosy ginekologów, że "klauzula sumienia" nie pozwala im postąpić inaczej.. To ja mam taką radę.. Jeżeli klauzule sumienia stawiasz ponad przysięgę Hipokratesa.. to #Wypierdalaj i zostań księdzem a nie ginekologiem..
 
Een volgende jonge moeder is dood.. omdat PiS KatoPatoTaliban introduceerde. We horen de stemmen van gynaecologen dat de "gewetensclausule" hen niet toestaat anders te doen.. Ik heb dit advies... Als je gewetensclausules boven de eed van Hippocrates plaatst.. dan #Wypierdalaj en wordt priester, geen gynaecoloog..Ivy heeft voor 1000% gelijk. >:(

Pieszyce

De zaak van de dood van de 33-jarige zwangere Dorothy
Het ziekenhuis waar de vrouw stierf heeft relikwieën van Johannes Paulus II en voert geen abortussen uit.


aborcja
9 juni 2023 
Dominika Wantuch Angelika Pitoń Piotr Starmach

Moest de 33-jarige zwangere Dorota sterven in het Johannes Paulus II Ziekenhuis in Nowy Targ? Waarom besloten de artsen om de zwangerschap niet af te breken, ook al was het leven van de vrouw in gevaar. We zijn op zoek naar antwoorden op de vragen die gesteld moeten worden in deze schokkende en tragische zaak.

Agata: - Ik herinner me de patiënt die kwam bevallen. Het was een gezonde, voldragen zwangerschap. De artsen stelden de keizersnede zo lang uit dat toen ze die uiteindelijk uitvoerden, de baby één punt kreeg op de Apgar-schaal. De baby werd geboren met ernstige verstikking en stierf. Ik herinner me dat een van de artsen huilde en dat de verpleger tegen haar zei dat ze nog moest leren om niet zo emotioneel te reageren.

Maria: - Het hoofd van de afdeling gynaecologie en verloskunde was heel onaangenaam tegen me, hij legde niet uit wat er met me aan de hand was, wat mijn toestand was. Toen ik hem vertelde dat mijn behandelend arts vermoedde dat ik lymfeklierkanker had, gromde hij tegen me dat ik hem niet moest vertellen wat hij moest doen. Ik probeerde hem te vragen wat er met me aan de hand was, ik legde uit dat het belangrijk voor me was omdat het om mijn gezondheid ging, maar hij antwoordde op zo'n manier dat ik het uiteindelijk opgaf. Terwijl ik wachtte op een chirurgische ingreep, kreeg ik van de verpleger te horen dat ik naar huis kon gaan en me vlak voor de operatie kon melden. Ik was bang dat ik niet onder controle zou zijn omdat ik me onwel voelde, ik was bang dat mijn toestand erger zou worden, maar de dokter was er boos over.

Bron: zakopane.wyborcza.pl przez Dominika Wantuch Angelika Pitoń Piotr Starmach     język po Polsku


Genezyp Kapen  @KapenGenezyp

Dyrektor szpitala w Nowym Targu jest niejaki Marek Wierzba z ugrupowania Ziobry. Wierzba nie jest lekarzem, nie ma wykształcenia medycznego. Jest klasycznym aparatczykiem, zależnym od partii.
 
De directeur van het ziekenhuis in Nowy Targ is een zekere Marek Wierzba van de Ziobro-groep. Willow is geen dokter, hij heeft geen medische opleiding genoten. Hij is een klassieke apparatchik, afhankelijk van de partij.  >:(  >:(

Pieszyce


N.a.v. hierboven

Pomylona Kwiaciarka         @Desia___

'Aktywiści z Lotnej Brygady Opozycji i Cienia Mgły pojawili się pod domem prezesa na Żoliborzu. Do ogrodzenia przyczepili kilkadziesiąt fotografii zmarłej kobiety. Interweniowała Policja, w tym funkcjonariusze nieumundurowani i prywatni ochroniarze prezesa. Warszawa, 10 listopada 2021. Materiał Roberta Kowalskiego.' cc:
@lotnabrygada @oko_press
 
Activisten van de Flying Brigade of the Opposition en Shadow of Fog verschenen bij het huis van de voorzitter in Żoliborz. Aan het hek waren tientallen foto's van de overleden vrouw bevestigd. De politie kwam tussenbeide, onder wie agenten in burger en de lijfwachten van de voorzitter Warschau, 10 november 2021. Materiaal door Robert Kowalski.' cm: @lotnabrygada @oko_press


Pieszyce


Overlijden van zwangere Dorothy. Verdere feiten in deze zaak

Dariusz Faron
9 juni 2023 

- Vandaag staat een officier van justitie tussen een zwangere vrouw en haar arts. Aan de andere kant is elke mogelijke cover-up met de regelgeving in een situatie waarin het leven van een vrouw en moeder op het spel staat gewoon onaanvaardbaar - zegt advocaat Jolanta Budzowska, advocaat van de familie van de overleden Dorota, in een interview met Wirtualna Polska.

 • Mevrouw Dorota stierf op 24 mei in het Podhale Specialist Hospital in New Targ aan een septische shock. Toen ze daar werd opgenomen, was ze 20 weken zwanger. Volgens haar familie werd de patiënte opgenomen met een amenorroe en toch hebben de dokters geen miskraam opgewekt.
 • Naar mijn mening was er sprake van grove nalatigheid en een medische fout. Er werd niet gereageerd op de stijgende CRP, een indicator van ontsteking. De patiënte werd ook haar recht op een beslissing ontnomen," zegt de advocaat van de familie van de overledene, Jolanta Budzowska, in een interview met Wirtualna Polska.
 • Het Openbaar Ministerie in Nowy Targ onderzoekt de zaak van blootstelling aan direct levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid van mevrouw Dorota en haar ongeboren kind. Het verzoek van de familie om de zaak over te nemen door het Regionale Openbaar Ministerie in Kraków - een gespecialiseerde afdeling voor medische fouten - werd niet ingewilligd.
 • De patiëntenombudsman opende een onderzoek. En het ziekenhuis verklaarde in een verklaring samen te werken met alle autoriteiten" en gaf aan dat het management "geen commentaar zal geven op deze uiterst moeilijke en pijnlijke zaak".

Dariusz Faron, Wirtualna Polska: Parlementslid Katarzyna Kotula verklaarde: "Dorota is dood omdat de artsen toekeken hoe ze stierf". Bent u het daarmee eens?

Advocaat Jolanta Budzowska, advocaat voor de familie van mevrouw Dorota: Dit is een verklaring die te ver gaat. Vanuit mijn oogpunt was er echter sprake van grove nalatigheid.

Het medisch dossier bij de opname van mevrouw Dorota registreerde volledige amenorroe (een situatie waarin er geen foetaal water is - red). Het was de twintigste week van de zwangerschap. De overlevingskansen van de foetus waren minimaal, zo niet nul. Naarmate de tijd verstreek, nam het risico op een septische shock toe. De artsen hadden drie dagen om de toestand van de patiënt in de gaten te houden en de juiste beslissingen te nemen. Bovendien kreeg Dorota niet te horen hoe het met haar gezondheid gesteld was en welke oplossingen er volgens de medische wetenschap mogelijk waren en wat die inhielden. Haar recht op een beslissing werd haar ontnomen. De Wet Patiëntenrechten is duidelijk over het recht op informatie en geïnformeerde toestemming voor behandeling. Bovendien is dit een van de basisrechten en dit recht is niet gerespecteerd.

Jolanta Budzowska: 100.000 złoty voor vaccincomplicaties is te weinig

Nu komen we bij de crux: hebben de artsen de nalatigheid in kwestie bewust begaan? Als ik een hypothese zou moeten maken over hun motivatie, zou ik zeggen dat het een combinatie was van onwetendheid en een gebrek aan nederigheid ten opzichte van de geneeskunde, waarin niet alles voorspelbaar is. De artsen gingen niet verder dan het standaarddenken. Ze gingen uit van de veronderstelling: het is onwaarschijnlijk dat zulke dingen gebeuren, dus het komt ook wel goed met ons.

Kunnen we 'grove nalatigheid' gelijkstellen aan een medische fout?

Ja. Naar mijn mening kunnen we spreken van een medische fout. Als de patiënt ter observatie was achtergelaten, had haar toestand veiliggesteld moeten worden en haar veiligheid gewaarborgd. Ondertussen werd er niet gereageerd op de stijgende CRP, een indicator van ontsteking. Er werden geen extra tests uitgevoerd om de twijfel weg te nemen dat de patiënte zeker geen risico liep. Een dergelijke omissie is een medische fout. Bijgevolg werd het moment waarop de infectie de gezondheid van de patiënte en vervolgens haar leven begon te bedreigen, niet opgevangen. De artsen hadden moeten reageren en samen met de patiënte moeten beslissen wat ze nu zouden doen.

Er werden basisdiagnostische tests uitgevoerd, terwijl, ik benadruk het nogmaals, de zich ontwikkelende infectie niet goed werd behandeld. Er werd geen miskraam opgewekt, wat met amenorroe en infectie de behandeling is die in eerste instantie overwogen had moeten worden. De situatie liep uit de hand. De toestand van de patiënte verslechterde aanzienlijk, wat een hele keten van gebeurtenissen in gang zette.

Wat gebeurde er specifiek voor de dood van mevrouw Dorothy?

Op 24 mei om 5u20 toonde een echografie foetale sterfte. Maar wanneer deze necrose optrad weten we niet, omdat het welzijn van de foetus niet goed in de gaten werd gehouden.

Tussen 5:20 en 7:16 uur beschreef de anesthesist die voor consultatie werd opgeroepen de toestand van de patiënt als kritiek, waarbij tests ernstige metabole acidose aantoonden. Er werden toen een aantal maatregelen voor intensieve zorg genomen, waaronder het toedienen van medicatie, het veiligstellen van bloed en het inbrengen van een centrale lijn. De specialist in anesthesiologie en intensive care merkte ook op dat er werd besloten om de doodgeboren foetus zo snel mogelijk weg te halen - het is echter onduidelijk wanneer deze beslissing werd genomen.

Om 7:16 uur vond een hartstilstand plaats, waarbij de genomen maatregelen - zoals kan worden afgeleid uit de documentatie - het nog mogelijk maakten om de vitale functies kortstondig te behouden. Dorothy werd dood verklaard om 9:38, na 90 minuten reanimatie.

Ondertussen vond er volgens de documentatie om 7.30 uur telefonisch overleg plaats met Prof. Hubert Huras, provinciaal consulent gynaecologie en verloskunde. Het telefoongesprek werd gevoerd door de afdelingsmanager. Na dit gesprek werd de patiënte gekwalificeerd om haar baarmoeder en foetus onmiddellijk te laten verwijderen voor vitale indicaties.

Ronduit gezegd begrijp ik dit telefonisch consult niet. De patiënte staat op het randje van de dood en het hoofd van de afdeling gynaecologie en verloskunde moet de goedkeuring hebben van de provinciaal consulent alvorens levensreddende maatregelen te nemen? Wanneer de arts het gevaar herkent, heeft hij het recht om een miskraam op te wekken, zelfs in het geval van een levende zwangerschap. En hier is de dood van de foetus vastgesteld, de uiterst ernstige toestand van de patiënt en toch wordt er gebeld. Zoals ik het begrijp, werd dit uit voorzorg gedaan, zodat de artsen nergens van beschuldigd zouden worden. Ik wil benadrukken dat dit mijn theorie is. Ik zie echter geen andere rechtvaardiging voor dit telefonisch consult. Het bovenstaande leidt tot de logische conclusie dat de beslissing om de zwangerschap af te breken de artsen in Nowy Targ voor enorme problemen stelde.

De raadsvrouw zei zelf dat volgens de wet abortus is toegestaan als het leven of de gezondheid van de patiënt in gevaar is. Vanwaar dan de moeilijkheden?

Omdat we het hebben over een bepaling die een valstrik is. Iemand zou kunnen vragen: "Wat bedoelen deze artsen? Er is immers een specifieke bepaling". De artsen antwoorden: "ja, behalve dat het uiteindelijk aan de officier van justitie is om te beoordelen of we deze bepaling correct hebben toegepast". Ik ben het tot op zekere hoogte met hen eens. Als iemand te vroeg onderkent dat er een risico is voor het leven of de gezondheid van de patiënt, kan hij theoretisch aansprakelijk zijn voor een illegale abortus. En als de arts het te laat doet, kan hij aansprakelijk zijn voor het blootstellen van de patiënt aan direct gevaar voor verlies van leven of ernstige schade aan de gezondheid volgens artikel 160 van het Wetboek van Strafrecht, of voor het veroorzaken van de dood, zoals in het geval van mevrouw Izabela uit Pszczyna. Tegenwoordig staat de openbare aanklager in dergelijke situaties tussen de patiënt en de arts in.

Is het mogelijk om over de dood van mevrouw Dorota te praten los van de beslissing van het Grondwettelijk Hof, dat op 22 oktober 2020 oordeelde dat het ongrondwettelijk is om abortussen uit te voeren in gevallen van foetale schade of afwijkingen?

Dat kan, als we ons alleen richten op hoe artsen zich zouden moeten gedragen. En we zetten er een punt achter. Maar je kunt ook verder gaan en de vraag stellen: waarom is deze situatie ontstaan? Hier zie ik drie verklaringen. De eerste: eenvoudige onwetendheid, onderopleiding, routine. De tweede: misschien wisten de artsen wat er moest gebeuren, maar waren ze bang voor de verantwoordelijkheid? Deze theorie in het geval van mevrouw Dorota heeft echter een zwak punt: het verzuim om te behandelen volgens de huidige medische kennis - althans naar mijn mening - strekte zich uit over een langere periode. De relevante tests hadden van zondag tot dinsdag kunnen worden uitgevoerd. Gedurende deze tijd hadden de artsen vrijwel geen gegevens over wat haar werkelijke gezondheidstoestand was, ze wisten niet wat er met haar aan de hand was. Dit is in tegenspraak met de stelling dat het alleen om de angst voor een abortus zou gaan.

Een derde mogelijkheid: de twee factoren overlapten elkaar. Er werd een medische fout gemaakt en in het laatste stadium, toen ze zich ongetwijfeld bewust moeten zijn geweest van het risico, hadden ze de bevestiging van de consulent nodig om toch een beslissing te nemen. Dit ondersteunt ook de stelling dat, waarschijnlijk in de hoofden van de artsen, het afbreken van deze zwangerschap iets was waar in dit ziekenhuis niet vanaf het begin rekening mee is gehouden. Natuurlijk kan ik niet voor de artsen spreken. Zeker, de beperkende anti-abortuswet heeft een negatieve invloed op de veiligheid van vrouwen, omdat het het denken van artsen beïnvloedt en vrouwen handelingsonbekwaam maakt. Maar het mogelijk verschuilen achter wetgeving in een situatie waarin het leven van een patiënt op het spel staat, is gewoonweg onaanvaardbaar.

Dorothy's familie onthulde dat ze naar een hoger doorverwijzingsziekenhuis wilde, maar dat de artsen in New Market daar tegen waren. Waarom?

Volgens de echtgenoot van de patiënte legden de dokters aan mevrouw Dorota uit dat transport van Nowy Targ naar Kraków of Bochnia haar gezondheid in gevaar kon brengen. Ik geloof niet dat ze meer specifieke argumenten gaven. Ze zeiden dat als ze volhield, ze alleen op eigen verzoek ontslagen kon worden. Dus besloten mevrouw Dorota en haar man om de artsen te vertrouwen.

In september is het twee jaar geleden dat mevrouw Izabela uit Pszczyna overleed, die net als mevrouw Dorota stierf als gevolg van een septische shock. De foetus was eerder gediagnosticeerd met misvormingen en de nationale consulent verklaarde later dat de artsen de plicht hadden om de zwangerschap af te breken om het leven van de vrouw te redden. Dergelijke situaties in de afgelopen jaren zijn uitzonderlijk, of weten we dat gewoon niet allemaal?

Ik hoop nog steeds dat het om eenmalige situaties gaat. Na de dood van mevrouw Izabela uit Pszczyna (de zaak bevindt zich in de laatste fase van het onderzoek) is het bewustzijn van patiënten over het gevaar toegenomen, evenals het bewustzijn van artsen over de opties die voor hen beschikbaar zijn. De aanbevelingen van het Ministerie van Volksgezondheid zijn ondubbelzinnig: "In het geval van vruchtwater drainage vóór 22 6/7 weken zwangerschap, is het essentieel om de vrouw te informeren over de beperkte overlevingskansen en normale ontwikkeling van de baby. De behandeling moet afhangen van de huidige klinische situatie, de voortgang van de zwangerschap en de beslissing van de patiënte. Wat de beslissing van de vrouw ook is, deze moet worden vastgelegd in het medisch dossier en worden bevestigd door de patiënt en de specialist in verloskunde en gynaecologie."

Ik benadruk: de beslissing moet gezamenlijk worden genomen. De vrouw moet op zijn minst een volwaardige gesprekspartner zijn voor de arts en meebeslissen over haar leven en gezondheid. Helaas hebben we, zoals blijkt uit het verhaal van mevrouw Dorota, nog veel te doen op dit gebied.

Is het moeilijk om je emoties onder controle te houden in dit soort zaken?

Ik probeer professionele afstand te bewaren, want ik moet hier in de eerste plaats advocaat zijn en minder vrouw en moeder. Emoties zijn geen goede raadgever. Maar als ik een beroep zou doen op deze emoties, dan is het vreselijk triest dat in de 21e eeuw vrouwen in Polen sterven in situaties die niet eens diagnostisch overdreven zijn, en die alleen maar gecompliceerd zijn omdat de vrouw nog steeds niet wordt behandeld als een persoon met de macht om een geïnformeerde beslissing te nemen over haar leven en gezondheid. Op het gebied van zwangerschap is de objectivering van de vrouw nog steeds heel gewoon.

In november 2021, na de dood van mevrouw Isabella, vertelde u mijn redactionele collega Patryk Slowik dat "er iets moet gebeuren" en "we niet passief kunnen toekijken". Welke actie moet er worden ondernomen?

We moeten op twee manieren handelen. Ten eerste, de wet veranderen. Want de dubbelzinnigheid van de wet maakt beslissingen in het behandelingsproces moeilijker en verergert het risico voor het leven en de gezondheid van vrouwen. Het liberaliseren van de toegang tot abortus zou de veiligheid van vrouwen in Polen zeker ten goede komen.

Tegelijkertijd zou dit gevolgd moeten worden door voortdurende bijscholing van artsen. Zelfs onder de huidige wetgeving zouden de sterfgevallen van mevrouw Izabela en mevrouw Dorota niet mogen voorkomen. Ik wil één ding benadrukken: in het geval van mevrouw Izabela hebben we bewijs, waaronder haar eigen verklaring, dat artsen werden gedreven door angst voor aansprakelijkheid voor illegale abortus. Ze begrepen de wetgeving verkeerd. In het geval van mevrouw Dorothy, daarentegen, zijn er niet zulke duidelijke gegevens. De harde stelling dat mevrouw Dorota gedood werd door het abortusverbod is vandaag niet helemaal legitiem op basis van wat we weten uit de documentatie. Een logische analyse van het verloop van de gebeurtenissen rechtvaardigt echter soortgelijke overwegingen.

Hoe is het mogelijk dat minder dan twee jaar nadat een golf van protesten het land overspoelde na de dood van mevrouw Isabella, een andere vrouw haar leven verloor in soortgelijke omstandigheden?

In de eerste plaats ligt de schuld bij het feit dat we de wetten niet hebben veranderd. Maar de medische gemeenschap zou ook in de spiegel moeten kijken en de vraag moeten beantwoorden of elke arts die in dergelijke situaties een beslissing neemt over het leven en de gezondheid van een patiënt dat wel doet met de gepaste nederigheid. En of ze altijd het welzijn van de patiënt laten prevaleren boven - echte of ingebeelde - zorgen over hun eigen aansprakelijkheid. En zo niet, wat doet de medische gemeenschap dan om de veiligheid te vergroten: van patiënten en van henzelf.

Tot slot kom ik terug op de emoties. Ben je niet bang dat er meer van dit soort gevallen zullen komen?

Ik ben er elke dag bang voor. Ik kan de levens van deze vrouwen niet redden. Maar ik wil niet dat ze sterven.

, journalist bij Wirtualna Polska

Bron:  wiadomosci.wp.pl przez Dariusz Faron  język Po Polsku[/b][/b]

Pieszyce


Poolse Vereniging van Gynaecologen over de dood van de 33-jarige Dorothy: "Dit is een openbare lynchpartij".

Maciej Karcz
12 juni 2023

De tragische dood van de 33-jarige Dorota uit Nowy Targ heeft veel stof doen opwaaien in de publieke opinie. Al enkele weken geven steeds meer mensen online de artsen de schuld van de dood van de zwangere vrouw. Tegenover een dergelijk verhaal staat echter de Poolse Vereniging van Gynaecologen en Verloskundigen, die in een speciale verklaring de artsen uit Nowy Targ verdedigt.

Geschil over verantwoordelijkheid voor de dood van de 33-jarige Dorota uit Bochnia

De tragische dood van de jonge inwoonster van Bochnia wordt niet alleen door artsen genoemd, maar ook door beroemdheden. Een paar dagen geleden maakte Magda Mołek via sociale media duidelijk dat volgens haar lokale artsen verantwoordelijk zijn voor het verlies van het leven van de 33-jarige Dorota.

Dit is ook de mening van advocaat Joanna Budzowska, die de advocaat is van de familie van de overleden vrouw. In een interview met TVN24 gaf ze toe dat de artsen van het Podhale Specialist Hospital een aantal nalatigheden hadden begaan die uiteindelijk hebben geleid tot de dood van de patiënte.

- Uit het onderzoek van de patiënte bleek dat ze volledig amenorroe had, maar zij en haar man werden in de waan gelaten dat er een reële kans was om de zwangerschap te behouden en dat de enige behandeling die werd voorgesteld, de bedkuur, mogelijke nadelige gevolgen voor de foetus en voor haar zou voorkomen. Niemand vertelde de patiënte dat de kansen om de zwangerschap te behouden minimaal waren, zo niet nihil," zei Budzowska. Zoals ze erkende, werd door het gebrek aan informatie van de kant van het ziekenhuispersoneel "de patiënte haar recht om te kiezen ontnomen, haar recht om te beslissen of ze haar leven wilde riskeren of wilde besluiten om de zwangerschap in dit stadium af te breken".

Bovendien voegde de raadsvrouwe eraan toe dat de artsen niet wisten wanneer het kind in de baarmoeder van de patiënt stierf.

- De artsen wisten dit niet omdat het simpelweg niet werd gecontroleerd. Op dat moment had mevrouw Dorota al ernstige metabole acidose, liet ze weten.

De Poolse Vereniging voor Gynaecologie en Verloskunde geeft een speciale verklaring uit

De PTGiP is het niet eens met dergelijke meningen en heeft op 10 juni een speciale verklaring over deze zaak uitgegeven.

"We protesteren met klem en eisen dat de beoordeling van medische procedures wordt overgelaten aan getuigen-deskundigen, aangezien voorbarige oordelen zonder enige feitelijke basis [...] slechte emoties in de samenleving aanwakkeren die de gezamenlijke inspanningen om patiënten te redden eerder verergeren dan verbeteren," kunnen we lezen in het PTGiP communiqué.

Bovendien, aldus de vereniging, zijn de verklaringen en meningen die door de media worden gepubliceerd " een campagne van voorbarige oordelen, wat een absurd fenomeen is, diep gebrek heeft aan inhoud, niets te maken heeft met een eerlijke en oprechte discussie en de kenmerken draagt van een publieke lynchpartij".

Volgens de Gynaecologen Vereniging is de storm die is ontstaan over de dood van de zwangere Dorothy en de grove nalatigheid van het ziekenhuispersoneel een "trend van media-aandacht en ongegronde aanval op artsen".

Niedzielski zal een speciaal team aanstellen om de voorwaarden voor het uitvoeren van abortussen te verduidelijken.

Op 12 juni hield de minister van Volksgezondheid een conferentie in verband met de dood van de 33-jarige Dorota, die stierf in een ziekenhuis in Nowy Targ. Zoals we in naTemat.pl meldden, stierf de vrouw aan een septische shock. De minister van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat hij nu een speciaal team zal aanstellen om de voorwaarden waaraan een zwangere patiënt moet voldoen om een abortus te ondergaan, te reguleren en te verduidelijken.

- Elke vrouw in dit land heeft het recht om - in geval van bedreiging van de gezondheid of het leven - haar zwangerschap af te breken, d.w.z. om een abortus te ondergaan. Deze twee voorwaarden moeten apart behandeld worden," zei Niedzielski.

Bron: natemat.pl przez Maciej Karcz       język po Polsku

Pieszyce

N.a.v bovenstaand.


In principe zou het voor een arts Onmogelijk moeten zijn naast het afleggen van de Eed van Hippocrates de gewetensbezwaren clausule te ondertekenen. In de eerste is een arts verplicht te helpen en in de tweede kan hij dat weigeren dus ze staan tegenover elkaar.

Misschien hard, maar als een arts de clausule ondertekend, moet hij maar priester of zo worden, maar zeker geen arts.

Dit kan niet dat moet stoppen, vele jonge Poolse vrouwen hebben enorme problemen en angst hierdoor, iets wat ook niet goed is voor de rust van de foetus, en zou theoretisch alleen maar kunnen zorgen voor meer zenuwpatiënten.Kata Rynka  @Strykasia

Pełnomocniczka rodziny pani Doroty, która zmarła w szpitalu mówi, że lekarze nie informowali pacjentki jak poważna jest sytuacja, świadomie czekali aż płód obumrze, a nawet gdy obumarł nie zrobili aborcji! To jest zabójstwo. Tak to widzę.
 
De vertegenwoordiger van Dorota's familie, die in het ziekenhuis stierf, zegt dat de doktoren de patiënt niet vertelden hoe ernstig de situatie was, maar bewust wachtten tot de foetus stierf, en zelfs toen deze stierf, voerden ze geen abortus uit! Dit is moord. Zo zie ik het.

Adam Mazguła     @amazgula

Niedzielski -"Każda kobieta ma prawo do przerwania ciąży w przypadku zagrożenia zdrowia, lub życia" My to wiemy, tylko dlaczego w PiS-bandytźmie nie można z tego prawa korzystać? Lekarze zasłaniający się za świętych i za klauzulę sumienia, to bezkarni mordercy, a nie lekarze.

Niedzielski - "Elke vrouw heeft het recht om een zwangerschap af te breken bij gevaar voor de gezondheid of het leven" We weten het, maar waarom kan dit recht niet worden gebruikt in de PiS-bandiet? Artsen die zich verschuilen achter heiligen en de gewetensclausule zijn ongestraft moordenaars, geen artsen.Niedzielski is een leugenaar, en een grote ook.    >:(  >:(  >:(

Pieszyce

Ze lag in het ziekenhuis naast Dorothy. Ze vertelt wat er die nacht is gebeurd

KM
16 juni 2023

Bijna drie weken geleden overleed de zwangere Dorota, die geen hulp had gekregen in een ziekenhuis in Nowy Targ. Tegelijkertijd lag op dezelfde afdeling mevrouw Katarzyna, wier vruchtwater ook was gebroken. "Ik had geluk," - bekent de patiënte.

De dood van de 33-jarige Dorota heeft Polen geschokt. Sinds het Grondwettelijk Hof verklaarde dat abortus wegens "ernstige en onomkeerbare beschadiging van de foetus of een ongeneeslijke ziekte die het leven van de foetus bedreigt, ongrondwettelijk is", zijn artsen bang om te handelen en te beslissen over de gezondheid van zwangere patiënten.

"Ik had het kunnen zijn"

Op het moment dat zwangere Dorota op sterven lag, was er een andere patiënt in een vergelijkbare toestand op de afdeling. Katarzyna, bij wie net als bij Dorota in haar vijfde maand zwangerschap het vruchtwater brak, en naar het ziekenhuis in Nowy Targ werd gebracht. Ook zij kreeg van de artsen te horen dat ze moest gaan liggen en wachten.

  - Ik had het kunnen zijn. Hetzelfde ziekenhuis, dezelfde dag, dezelfde nacht. Het maakt me aan het huilen  –

De artsen merkten de zich ontwikkelende sepsis niet op of negeerden deze, ook al had de foetus aan het begin van de 21e week van de zwangerschap volgens de medische kennis weinig kans om te overleven. Volgens de letter van de wet had de zwangerschap beëindigd kunnen worden.

Gelukkig voor Catherine begon de bevalling in haar geval vanzelf.

  - Er was al een ongemakkelijke situatie. Ik had vroege weeën, ze gaven me een infuus, medicijnen om de zwangerschap te ondersteunen. Ik lag de hele nacht alleen in de kamer met mijn benen omhoog. De dokter vertelde me dat de vliezen minder snel zouden wegvloeien," vertelt mevrouw Katarzyna.

Na een tijdje voegde de vrouw eraan toe:

  - 'Ik ben blij dat het voor mij niet zo is afgelopen. De baby heeft het niet overleefd, maar het gaat goed met me, ik heb goede testresultaten. Ik kan zeggen dat ik geluk heb gehad. Geluk in ongeluk.

Hoewel de artsen wisten dat haar baby het niet zou overleven, zeiden ze dat ze moest wachten. Katarzyna geeft toe dat niemand de bevalling wilde versnellen en dat niemand haar vertelde dat ze sepsis zou kunnen krijgen als het water van de foetus zou wegtrekken en ze zou wachten. De artsen vertelden haar niets hetzelfde als bij 33-jarige Dorothy.

  - Al met al kwam het niet bij me op dat mij zoiets zou kunnen overkomen. Toen ik las dat dit niet de eerste situatie met de dood in Polen is, drong het langzaam tot me door dat het mij ook kon overkomen," zegt de vrouw.

Małgorzata Kraszewska, gynaecoloog-verloskundige, legt uit:

  - Drainage van vruchtwater geeft een enorm risico op infectie. Het bedregime verhoogt het risico op infectie en trombose, dus in zo'n geval doet het niets, maar verhoogt het juist het risico.

Abortuswet moet worden verduidelijkt? Gynaecoloog: Wetten zijn onduidelijk

De nacht voor de patiënten was een nachtmerrie

De foetus van 21 weken zwangerschap had geen overlevingskans. De psycholoog weerhield de patiënte en haar man er echter van om Dorothy naar een ander ziekenhuis over te brengen. Het koppel kreeg te horen dat het gevaarlijk was. Niemand waarschuwde hen echter dat het niet beëindigen van de zwangerschap met volledige amenorroe ook tragisch kon aflopen. Dorota bracht haar laatste nacht door in immens lijden.

  - Rond 22.00 uur kwamen er zeer onaangename geluiden uit de kamer aan de overkant, of ernaast. Luid, alsof iemand werd meegesleurd om over te geven, behalve dat dit niet het soort geluiden waren dat je zou horen bij een normale ziekte. Je kon de pijn horen. Ik had de deur dicht, maar het was vreselijk luid, alsof het vlak naast me gebeurde. Vreselijk luid," herinnert Catherine zich.

De patiënte hoorde ongeveer elk half uur een bel rinkelen, waarmee patiënten de verloskundigen waarschuwen. Ze geeft ook aan dat ze Dorota om hulp hoorde roepen.

We nodigen je graag uit om lid te worden van de FB groep – #Almighty (Po Polsku). Hier houden we je op de hoogte van webinar data, interviews, nieuwe verhalen. Word lid en nodig al je vrienden uit. We kijken uit naar je komst!

Bron:  kobieta.wp.pl przez KM    język po Polsku