Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Geneeskunde de populairste faculteit aan de Katholieke Universiteit van Lublin.

Gestart door Pieszyce, 19 juli 2023, 00:15

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Geneeskunde de populairste faculteit aan de Katholieke Universiteit van Lublin.
Hoofd van het instituut de vrouw van minister Czarnek


uitgewerkt: Joanna Zajchowska
18 juli 2023

Bijna 1500 mensen willen geneeskunde studeren aan de Katholieke Universiteit van Lublin, en er zijn 25 kandidaten per plaats. Het hoofd van het Instituut voor Medische Wetenschappen, dat deel uitmaakt van de Faculteit Geneeskunde van de universiteit, is de biologe Katarzyna Czarnek, de vrouw van de minister van Onderwijs en Wetenschap Przemysław Czarnek.

Volgens 'Gazeta Wyborcza' willen bijna 1,5 duizend kandidaten geneeskunde studeren aan de Katholieke Universiteit van Lublin. De studie geneeskunde begint voor het eerst in de herfst en biedt plaats aan 60 studenten. Hieruit volgt dat bijna 25 mensen zich aanmelden voor één index. Het is veruit de populairste opleiding aan de Katholieke Universiteit van Lublin.

Volgens informatie van "Wyborcza" zijn de top universitaire cursussen met de meeste belangstelling dit jaar nog steeds: - psychologie (spec. ondersteuning kwaliteit van leven): 7,56 kandidaten per plaats, Italiaanse studies in hybride modus - 5,65, criminologie - 5,36, verpleegkunde - 5,10 en management - 3,88. Op de volgende plaatsen kozen jongeren voor Engelse filologie, rechten, sinologie, journalistiek, economie, internationale betrekkingen, informatica, biotechnologie en verloskunde.

De universiteit biedt studenten meer dan 100 cursussen en specialisaties. De meest recente zijn: coaching en loopbaanbegeleiding (undergraduate studies), evenals Hispanic studies, internationale betrekkingen (studies in het Engels) en integrale ecologie (undergraduate studies).

- Tijdens het vergelijkende wervingsproces gaven meer dan 150 buitenlanders aan te willen studeren. De grootste groep bestaat uit kandidaten uit Oekraïne en Wit-Rusland. We hebben ook studenten uit andere Europese landen, Afrika en zelfs Amerika," vertelde Monika Stojowska van de KUL aan PAP.

Geneeskunde aan de KUL. Verplichte vakken Bijbel

De medische faculteit van de KUL eist een toelatingsexamen op uitgebreid niveau in biologie en één vak naar keuze: wiskunde, scheikunde of natuurkunde. Volgens het tijdschrift zal een van de verplichte vakken 'De Bijbel - essentie en rol in de cultuur' zijn.

Het hoofd van het Instituut voor Medische Wetenschappen, dat deel uitmaakt van de Faculteit Geneeskunde van de Katholieke Universiteit van Lublin, is biologe Katarzyna Czarnek, de vrouw van minister van Onderwijs en Wetenschap Przemysław Czarnek.

Bron: wiadomosci.gazeta.pl przez Joanna Zajchowska      język po Polsku

Pieszyce


Professor Górecki stevig over Czarnek: KUL Cimbaal

19 juli 2023

Er is online een discussie opgelaaid over de zogenaamde punten voor publicatie in wetenschappelijke tijdschriften. Een nieuwe lijst werd gepubliceerd door de onbekwame minister Czarnek. Deze werd zeer scherp bekritiseerd door professor Górecki.

- 'Als "Przegląd Sejmowy" 200 punten krijgt, terwijl sommige tijdschriften uit de absolute wereldtop van de politieke wetenschappen er 140 hebben, en sommige zeer goede zelfs 100 of 70, dan zal ik echter concluderen dat deze KUL-Cimbaal op een dag voor het Staatstribunaal zal moeten staan,' schreef professor Maciej Górecki.

- Dit gebeurt zelden in beschaafde landen. Een democratisch gekozen autoriteit degenereert opzettelijk de hiërarchie van waarden en belang, het sociale weefsel, de instellingen, d.w.z. die elementen die een normale menselijke gemeenschap vormen," voegde Maciej Bałtowski toe.

Bron: Twitter, wiesci24.pl      język po Polsku