Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Mijn honden doen het ook'

Gestart door Pieszyce, 16 mei 2024, 23:55

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Mijn honden doen het ook'
Nachtmerrieachtige geboorte en interventie van de patiëntenombudsman


TVN24 | Kraków
16 mei 2024

De Ombudsman voor Patiënten vond dat het recht op waardigheid en intimiteit van een patiënt was geschonden in het Żeromski Ziekenhuis in Kraków. De vrouw zou onder andere niet gerespecteerd zijn door het personeel tijdens haar verblijf op de afdeling zwangerschapspathologie en onderzocht zijn in aanwezigheid van een groot aantal mensen na de bevalling. Ze kreeg ook geen informatie over het verloop van de bevalling en de gebruikte procedures.

Mevrouw Ewa (naam veranderd) werd begin december opgenomen in het Stefan Żeromski Ziekenhuis in Kraków. De jonge moeder vertelde het portaal tokfm.pl over haar ervaringen. Ze sprak onder andere over het gebrek aan empathie van de kant van het personeel en dat ze moest vechten voor huid-op-huid contact in de eerste uren van het leven van haar baby. 

Toen ze de instelling verliet, diende ze een klacht in waarin ze haar ervaring beschreef. Het ziekenhuis zou haar hebben verzekerd dat patiënten nu werden geïnformeerd dat ze in een aparte kamer konden worden onderzocht en dat er een gesprek was geweest met een verloskundige die ongepaste grappen had gemaakt over mevrouw Ewa. Het antwoord, aldus de patiënte, bevatte echter geen verontschuldiging aan haar. In plaats daarvan werd de zin "het spijt ons dat u alleen deze negatieve gevoelens in de eerste dagen na de bevalling heeft ervaren" toegevoegd.

"Schending van patiëntenrechten".

Na een onbevredigend antwoord van het ziekenhuis zocht mevrouw Ewa hulp bij de patiëntenombudsman, die de zaak serieus nam. We vroegen het MPC-kantoor naar deze interventie.

"In de zaak in kwestie heeft de Patiëntenombudsman Bartłomiej Chmielowiec een schending van de rechten van de patiënt op privacy en waardigheid, informatie en gezondheidszorg vastgesteld door het Stefan Żeromski Specialist Hospital van het Onafhankelijk Openbaar Gezondheidszorgcentrum in Kraków", lezen we in het antwoord dat naar onze redactie werd gestuurd.

De Ombudsman benadrukte dat patiënten recht hebben op respect voor hun intimiteit en waardigheid, evenals op informatie die op een strafbare manier wordt verstrekt. "Op basis van het verzamelde bewijsmateriaal kwam de Ombudsman tot de conclusie dat de patiënte tijdens haar opname in het Ziekenhuis geen toegankelijke en begrijpelijke informatie over haar gezondheidstoestand kreeg van het medisch personeel. De patiënte werd vooral niet op de hoogte gehouden van het verloop van de bevalling en de medische procedures die op haar werden toegepast," oordeelde de Ombudsman.

Żeromski geeft geen commentaar

Het ziekenhuis is geadviseerd om deze schikking voort te zetten, om met het personeel te praten en de juiste training te geven, om corrigerende maatregelen te nemen en om schriftelijk excuses aan te bieden aan mevrouw Eve. Volgens het kantoor van de Patiëntenombudsman was de deadline voor het ziekenhuis om te reageren 12 mei.

Op 9 mei namen we contact op met het Żeromski Ziekenhuis voor commentaar op dit besluit. "We moeten binnen 30 dagen na ontvangst van de brief reageren op het besluit van de Patiëntenombudsman, de deadline is 15 mei van dit jaar." - bracht Anna Górska, een woordvoerster van de instelling, over. Ze verzekerde ons ook dat ze onze vragen zou beantwoorden zodra de brief aan de MPC was opgesteld. Dit gebeurde echter niet - noch na 12, noch na 15 mei.

Het verhaal van Ewa

Volgens het verslag van de patiënte dat op tokfm.co.uk is gepubliceerd, was er urenlang niet alleen geen enkele medewerker die zich interesseerde voor hoe de vrouw zich voelde (zelfs niet nadat de zwangere vrouw aan de verpleegster had gemeld dat de weeën ondraaglijk werden), maar zelfs niet voor waar ze was. Op een gegeven moment ging ze naar de badkamer om wat van haar lijden te verlichten met behulp van water.

- Ik lag op de tegels in een knie-en-ellebooghouding. Ik zat de hele tijd op mijn knieën. Ik goot water over mezelf heen en toen de weeën een beetje over waren, probeerde ik op te staan, maar ik kon maar op één knie overeind komen en kreeg meteen weer een wee," meldde de vrouw, geciteerd door TOK FM. Op dat moment was de enige persoon die aanklopte naar verluidt een andere patiënt. "Niemand van de medische staf op de afdeling pathologie was geïnteresseerd in de fase van de bevalling, hoe sterk de weeën waren of hoe groot mijn ontsluiting was. Ik werd aan mijn lot overgelaten. Als ik was flauwgevallen in die douche, zou niemand hebben gereageerd," schreef mevrouw Ewa in een klacht die ze na haar verblijf in het ziekenhuis aan de instelling richtte.

De knie-en-elleboog positie, die Ewa beschrijft, houdt in dat de barende op de grond leunt met haar heupen omhoog. Het doel hiervan is onder andere om de pijn van de weeën te verlichten en de bevalling te ondersteunen met de zwaartekracht.

- Terwijl ik op mijn knieën op het bed zat en probeerde om op de een of andere manier nog een lumbale wee te overleven, kwam de verloskundige die me die ochtend had opgenomen de kamer binnen en zei: Oh, we zijn aan het spelen tijdens de bevalling? Dat doen mijn honden ook als ze met me willen spelen".- meldt de geïnterviewde van TOK FM. Zoals ze eraan toevoegt, verwachtte ze niet veel - de bevestiging dat het goed met haar ging was genoeg.

"Billen nog steeds rood?"

De slechte ervaring eindigde niet met de geboorte van haar zoon. Terwijl de vrouw met de pasgeborene op haar borst lag, stond een kinderarts op het punt haar kamer binnen te komen om de baby te onderzoeken. Mevrouw Ewa vertelde haar dat ze de jongen over twee uur kon teruggeven omdat ze het huid-op-huidcontact niet wilde onderbreken. De arts zou vervolgens 'aanbieden' om de baby veel later te onderzoeken - pas 12 uur later.

- Ik begrijp dat ik, vanuit het oogpunt van de kinderarts, een lastige patiënt was die zo'n bevlieging heeft om huid-op-huid te liggen met haar pasgeborene en dat ze liever niet gehinderd was in de uitvoering van haar taken door ideeën uit de "bevallen op een humane manier" cyclus. - commentaar Ewa op TOK FM.

De jonge moeder bracht nog enkele dagen door in het ziekenhuis. In die tijd werd ze elke dag gynaecologisch onderzocht. - Het was een onderzoek zonder enige empathie of gevoel voor waardigheid. Ze trok haar slipje uit waar iedereen bij was, spreidde haar benen en liet haar kruis zien. Geen enkel scherm. En de dokter komt binnen met de vraag: "Zijn je billen nog rood? Ik ben nog nooit zo bloot geweest als daar," zegt Ewa.

Auteur: wini/tok

Bron: tvn24.pl / TOK FM / tvn24.pl/krakow przez wini/tok     język po Polsku
 >:(  >:(  >:(  >:(