Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Polen start kankerpreventiecampagne

Gestart door Pieszyce, 16 juni 2023, 23:06

Vorige topic - Volgende topic
Zoektermen Kankerkankerpatiënten

Pieszyce


Polen start kankerpreventiecampagne

16 juni 2023

De Poolse regering heeft een nieuwe kankerpreventiecampagne aangekondigd bestaande uit audio- en video-inhoud die zal worden uitgezonden op televisie, radio en online, evenals in bioscopen in het hele land.

Het nieuwe initiatief, genaamd I Plan a Long Life, werd vrijdag onthuld door minister van Volksgezondheid Adam Niedzielski.

Niedzielski vertelde een nieuwsconferentie in Warschau: "Het is niet genoeg om kanker te behandelen wanneer het gebeurt. Het volksgezondheidsbeleid moet ook gericht zijn op het opbouwen van de gezondheid van mensen."

Hij waarschuwde dat "sterfgevallen door kanker in Polen toenemen," meldde het IAR nieuwsagentschap van de publieke omroep Poolse Radio.

De minister van Volksgezondheid kondigde aan: "En dus in aanvulling op het nieuw opgerichte netwerk van kankerziekenhuizen, lanceert de regering een grote bewustmakingscampagne over kanker."

Waarschuwing voor kankerrisicofactoren, bevordering van lichaamsbeweging

In het kader van het initiatief zal binnenkort een reeks educatieve uitzendingen de ether, het internet en bioscopen bereiken, zeiden ambtenaren.

De audio- en video-inhoud zal de belangrijkste risicofactoren voor kanker, zoals roken en alcoholgebruik, benadrukken en lichaamsbeweging bevorderen, vertelde Niedzielski aan verslaggevers.

Roken en alcoholgebruik stijgen in Polen: ambtenaren

Ondertussen zei vice-minister van Volksgezondheid Waldemar Kraska dat tijdens de COVID-19 pandemie mensen meer sigaretten begonnen te roken en meer alcohol consumeerden, meldde het Poolse staatspersbureau PAP.

Kraska zei dat 18 procent van de Polen "schadelijke hoeveelheden alcohol consumeren, ten minste zes liter pure alcohol per jaar."

Ondertussen rookt 26 procent van de Polen, en bijna een derde van de rokers is jonger dan 25, volgens gezondheidsambtenaren.

Bovendien is het aantal rokers van e-sigaretten bijna verviervoudigd tijdens de COVID-19 pandemie, meldde het IAR nieuwsagentschap.

Kraska zei: "Gezien deze trends moeten we de maatregelen voor gezondheidsbewustzijn opvoeren."

Bron: IAR, PAP, medexpress.pl,planujedlugiezycie.pl, polskieradio.pl by (pm/gs)  English