Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Politiek en kanker. Hoe Morawiecki de radiotherapie stuurt

Gestart door Pieszyce, 25 januari 2023, 00:20

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Politiek en kanker. Hoe Morawiecki de radiotherapie stuurt

onkologie
23 januari 2023
Judyta Watoła


Centrum voor radiotherapie in Zgorzelec (persbericht)

Toen een particulier bedrijf in een ziekenhuis in Zgorzelec een radiotherapie-eenheid opende, voerde premier Morawiecki aan dat die niet nodig was en kreeg het bedrijf geen contract. Maar toen het bedrijf uit Zgorzelec verhuisde, gaf hij geld voor nieuwe apparatuur, en de NFZ gunde het contract prompt.

Amethyst Radiotherapy Centre, een particulier bedrijf, is sinds 2013 actief in Kraków. Het bouwde zijn centrum in het Rydygier Specialistisch Ziekenhuis. Het behandelt ongeveer 2.500-3.000 patiënten per jaar en is uitgegroeid tot het belangrijkste centrum in Małopolska, aangezien de afdeling Kraków van het Instituut voor Oncologie al jaren in een crisis verkeert en het steeds slechter gaat.

Amethyst wilde een andere radiotherapie faciliteit opzetten. De keuze viel op het Multispecialty Hospital in Zgorzelec, dat al over oncologische chirurgie en chemotherapie beschikt. Maar om een uitgebreid centrum te zijn, ontbreekt radiotherapie. Patiënten uit Zgorzelec en omgeving moeten voor behandeling naar andere steden reizen, waaronder Wrocław, op meer dan 160 km afstand.

Betaalmuur:

Bron:  wyborcza.pl przez Judyta Watoła      język po Polsku