Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

De lijst van Pegasus circuleert onder PiS

Gestart door Pieszyce, 9 februari 2024, 01:51

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


De lijst van Pegasus circuleert onder PiS
'Het zou de partij van binnenuit kunnen vernietigen'


Jacek Gadek
7 februari 2024

PiS heeft een lijst met politici van deze partij die naar verluidt onder toezicht stonden van de geheime diensten toen ze onder toezicht stonden van Mariusz Kamiński en Maciej Wąsik - zo kwam Gazeta.pl te weten. Het omvat onder meer: Ryszard Terlecki, Marek Suski, Adam Bielan, Marek Kuchciński. We beschikken niet over de middelen om met zekerheid te verifiëren of de CBA PiS-politici heeft afgeluisterd en hun telefoons heeft gehackt met het Pegasus-systeem. We zijn er echter zeker van dat deze lijst en de angst dat deze authentiek is, verwarring veroorzaken in de gelederen van Verenigd Rechts.

Dit is een van de moeilijkste onderwerpen in PiS.

- Als het ontploft, kan het PiS van binnenuit gaan vernietigen - voorspelt een van de gesprekspartners. De meningen in dit kamp zijn echter verdeeld over de gevolgen die het nieuws over de surveillance van 'onze eigen' door diensten onder PiS-controle kan hebben. Sommige mensen zeggen dat dit een bewijs kan zijn van het beleid van intolerantie tegenover "onze eigenen" tijdens de PiS-regering. Vervolgens zal het PiS-kamp – als ze daadwerkelijk onder toezicht stonden – van binnenuit worden vernietigd.

Verschillende gesprekspartners uit de gelederen van deze formatie vertellen ons over een tiental namen van politici uit het voormalige heersende kamp die tijdens hun regering onder toezicht zouden hebben gestaan. - Deze namen circuleren - zegt een van de gesprekspartners, een parlementariër.

De twee basisverklaringen die we in dit kamp horen voor een dergelijke lijst zijn de volgende. De eerste: in feite hadden PiS-politici onder toezicht kunnen staan van de diensten die onder toezicht stonden van het PiS-team, en informatie daarover werd uit de diensten gehaald of verkregen uit indirect bewijsmateriaal. Ten tweede voedt het huidige heersende kamp, om chaos te zaaien in de gelederen van rechts, mensen van PiS informatie over hun eigen collega's die op zoek zijn naar haken.

Er staan verschillende namen van Verenigd Rechtse politici op deze lijst. Wij kennen er een aantal. Ze omvatten onder meer: Marek Suski (PiS-parlementslid van Radom, een politicus uit de kern van PiS), Krzysztof Sobolewski (parlementslid van Podkarpacie, voormalig PiS-secretaris-generaal), Jan Krzysztof Ardanowski (PiS-parlementslid, voormalig minister van Landbouw, die vaak geschillen heeft met Nowogrodzka) , prof. Ryszard Terlecki (voormalig hoofd van de PiS-club en voormalig vice-voorzitter van de Sejm), Adam Bielan (lid van het Europees Parlement, een van de zeer naaste medewerkers van PiS-president Jarosław Kaczyński), Marek Kuchciński (voormalig voorzitter van de Sejm en voormalig hoofd van de kanselarij van de premier), Tomasz Latos (voormalig PiS-parlementslid, onverwachts verwijderd van de lijst van deze partij in 2023), Arkadiusz Czartoryski (PiS-parlementslid, voormalig vice-minister van sport en toerisme), Ryszard Czarnecki (PiS-lid van het Europees Parlement).

- Ik benader deze lijst met grote terughoudendheid - horen we van een andere PiS-gesprekspartner. Maar het is bevestigd dat het circuleert.

Een van onze gesprekspartners van PiS herinnert zich een symbolische scène die laat zien hoe levend het geloof in PiS is: sommigen van deze partij werden onderzocht door de diensten onder toezicht van Kamiński en Wąsik. Welnu, tijdens een bijeenkomst van PiS-parlementsleden in de Sejm - kort nadat Suski de gevangenis bezocht waar Kamiński gevangen zat - vroeg een van de PiS-parlementsleden aan Suski: - Marek, waarom ga je daarheen? Ze probeerden je tenslotte te vernietigen. Marek Suski antwoordde: - Omdat de situatie dit vereist.

Er heerst binnen de partij een algemeen geloof dat Marek Suski het doelwit was van de diensten toen PiS aan de macht was. Daarom werd deze vraag gesteld. Maar er is geen hard bewijs dat dit het geval was, en het toezicht op de diensten is nu in handen van de regering van Donald Tusk, en de diensten hebben ook nieuwe hoofden die door dezelfde regering zijn benoemd.

Voormalig CBA-agent Tomasz Kaczmarek ("Tomek") sprak over de interesse van de CBA in Suski, volgens wie het voormalige CBA-management hem opdracht gaf dit PiS-parlementslid op te nemen. Suski gaf commentaar op deze beweringen en zei alleen dat hij "verklaringen van zijn collega's zal verwachten". Wąsik zei dat het "onzin" was. Deze verhalen van "Tomek" gingen over de tijd vóór 2015, toen PiS in de oppositie zat. Op zijn beurt was de reden voor het toezicht op Suski al tijdens de PiS-regering – dit is wat onze gesprekspartners uit dit kamp geloven – dat een persoon die heel dicht bij Suski stond – Tomasz Siwak, nu de voormalige vice-president van Enea – medebesloot over het bedrijf doneerde honderdduizenden zloty's aan de organisatie van het Congres 590, en hoewel hij ook vice-president van de vereniging was, is hij verantwoordelijk voor de mede-organisatie van dit evenement.

Onze gesprekspartners uit dit kamp zeggen dat ze gehoord hebben van een dergelijke lijst en het leidende standpunt van Suski daarop, maar dat ze niet kunnen controleren of deze politici daadwerkelijk onder toezicht stonden.

- De diensten beschikten over enkele duizenden licenties om Pegasus te gebruiken, dus de schaal van het gebruik ervan was groot. Het is moeilijk voor mensen uit PiS om niet ook zo behandeld te worden, zegt iemand uit dit kamp. Surveillance hoefde niet alleen met behulp van deze software te gebeuren, maar misschien alleen met traditioneel afluisteren.

PiS is bezorgd dat de onderzoekscommissie naar surveillance, inclusief het gebruik van Pegasus, die nu in de Sejm wordt gelanceerd, de voormalige regerende partij hard zal treffen. En het verdedigen van Kamiński en Wąsik zal steeds problematischer worden voor PiS.

Zoals we in Gazeta.pl schreven, zijn Mariusz Kamiński en Maciej Wąsik niet geliefd in de gelederen van het Verenigd Rechtse kamp – het zijn zeer lastige helden van de partij. Vermoedens dat de speciale diensten die de afgelopen twee termijnen aan hen ondergeschikt waren geweest, onder toezicht stonden van enkele politici uit hun kamp, voeden deze onwil jegens Kamiński en Wąsik alleen maar. Hun verdediging staat op de vlag van PiS, maar dat is uit noodzaak; velen in PiS verdedigen hen, maar zijn er niet blij mee. Terwijl ze voor gewone activisten en het harde electoraat helden en symbolen zijn van de strijd tegen de nieuwe regering, geldt dat hoe hoger ze in rang zijn, hoe minder enthousiasme en vijandigheid jegens hen er in de partij is. Een van onze PiS-gesprekspartners zei lachend: - Ze voerden verschillende operaties uit tegen mensen uit hun eigen kamp, dus het is moeilijk om met hen te sympathiseren.

Pegasus werd gebruikt om mensen in de gaten te houden die banden hadden met de voormalige oppositie en nu aan de macht zijn. Onder andere afgeluisterd Kamerlid (en nu KO-lid) Krzysztof Brejza, zijn vader Ryszard Brejza (nu parlementslid en voorheen president van Inowrocław), Magdalena Łośko (nu parlementslid), Roman Giertych (advocaat van onder meer de familie Tusk, tegenwoordig niet-professioneel parlementslid van de Burgercoalitie), aanklager Ewa Wrzosek, Jacek Karnowski (tegenwoordig KO-parlementslid, voormalig oud-president van Sopot). Michał Kołodziejczak (tegenwoordig KO-parlementslid en vice-minister van landbouw, leider van AgroUnia), Grzegorz Napieralski (KO), evenals Andrzej Malinowski, president van Werkgevers van Polen in 2001-2021, en anderen stonden ook onder toezicht.

Pegasus is een Israëlisch spionagesysteem waarmee je een smartphone kunt hacken en de inhoud van het apparaat kunt overnemen.

Bron:    wiadomosci.gazeta.pl przez Jacek Gadek      język po Polsku