Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

“Er is nog nooit zo'n project geweest in Polen”

Gestart door Pieszyce, 10 juni 2024, 00:35

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


"Er is nog nooit zo'n project geweest in Polen"
Regering wil veranderingen in het gebruik van Pegasus


6 juni 2024
 
De regering is van plan om de regels van de geheime dienst te hervormen. Volgens een wetsontwerp dat wordt opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Bestuurszaken (MSWiA), moeten er transparantere regels komen voor toezicht met behulp van Pegasus, meldt 'Rzeczpospolita'. Het wetsontwerp bevat ook meer controversiële uitgangspunten.

Medio april van dit jaar. Adam Bodnar onthulde dat tussen 2017 en 2022 578 mensen werden getroffen door operationele controle met behulp van Pegasus, met het hoogste aantal geregistreerde gevallen in 2021. - 162 personen.

Als reactie op het misbruik van het gebruik van Pegasus werkt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan nieuwe wetgeving, die zich volgens 'Rz' al in de laatste fase van het intra-ministeriële werk bevindt. Het ontwerp moet meer dan 20 methoden van operationeel werk van de diensten bevatten, waaronder volledig nieuwe categorieën zoals 'heimelijk doorzoeken van een flat'.

Er komen veranderingen in de toepassing van Pegasus

Onder de 20 operationele controlemethoden wordt een nieuwe categorie gedefinieerd, namelijk "heimelijke verstoring". Dit verwijst naar "het heimelijk verkrijgen van toegang tot telecommunicatie-eindapparatuur en IT- en ICT-systemen om de gegevens die zich daarin bevinden te verkrijgen en te registreren". - leest de Rzeczpospolita. In de praktijk gaat het om surveillance met Pegasus.

Nieuw is ook het optreden van de rechtbank bij het verlenen of weigeren van toestemming om Pegasus te gebruiken voor surveillance. De rechtbank moet haar besluit om toestemming te geven of te weigeren schriftelijk motiveren en de heimelijke inmenging moet eenmalig zijn en binnen drie maanden na het verkrijgen van de toestemming van de rechtbank worden uitgevoerd.

Kunnen diensten een flat "stiekem doorzoeken"?

De nieuwe wetgeving, die zich voorlopig nog in het stadium van interministerieel overleg bevindt en daarom de Sejm nog niet heeft bereikt in de vorm van een wetsvoorstel, voorziet ook in de mogelijkheid van een "geheime huiszoeking in een flat of auto".

De diensten kunnen zich toegang verschaffen, de woning doorzoeken en documenten of andere materialen voor onderzoek in beslag nemen zonder dat de huiseigenaar hiervan op de hoogte is.

"Tot nu toe is er in Polen nog geen dergelijk project geweest. In de huidige staat van de wet zijn de oplossingen met betrekking tot operationele en verkennende activiteiten op wettelijk niveau fragmentarisch en verspreid" - informeert het ministerie in de informatie die naar "Rz" is gestuurd.

ŁGa

Bron:  Onet.pl przez ŁGa      język po Polsku

PieszyceIk weet niet hoe jullie er over denken, maar gezien dat Polen veel Russische agenten onder haar dak heeft, is het alleen maar handig om zoiets te hebben.
Daarnaast zou het zeer dom zijn als men het PiS kader onderschat, ze hebben meer steun en bescherming dan wij denken te weten.

KO zal in ieder geval selectiever zijn in wie men onderzoekt.