Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

"GW" kwam tot de conclusie met betrekking tot Pegasus

Gestart door Pieszyce, 23 januari 2023, 00:09

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


"GW" kwam tot de conclusie met betrekking tot Pegasus
De toestemming zou worden gegeven door Bogdan Święczkowski. Opmerkingen van Brejza


oprac. Daniel Drob
20 januari 2023   
 
"Gazeta Wyborcza" meldt dat de motie over de surveillance van Krzysztof Brejza bij Pegasus is ondertekend door CBA adjunct-hoofd Grzegorz Ocieczek. Bogdan Święczkowski hechtte op zijn beurt zijn goedkeuring aan het voorstel. Beiden zijn vertrouwelingen van Zbigniew Ziobra. - Dit was een enorme, zeer perfide operatie van deze regering, gebouwd op leugens, dus moesten er op hoog niveau beslissingen worden genomen," vertelt Krzysztof Brejza.

Het dagblad onthult details over het voorstel, waardoor de bewaking met het Pegasus-systeem in 2019 van start gaat. In 2021 meldde het in Toronto gevestigde Citizen Lab. Nu beschrijft "Gazeta Wyborcza" dat het verzoek in deze zaak werd ingediend door het toenmalige plaatsvervangende hoofd van de CBA Grzegorz Ocieczek, een gepensioneerde officier van justitie en, zoals de krant opmerkt, een lid van de vereniging Ad vocem, waarin mensen zitten die dicht bij Zbigniew Ziobra staan.

Krzysztof Brejza: Beslissingen op hoog niveau

De motie van het plaatsvervangend hoofd van de CBA werd goedgekeurd door Bogdan Święczkowski, de toenmalige nationale openbare aanklager en plaatsvervangend procureur-generaal. Vandaag een rechter van het Constitutioneel Tribunaal.

Volgens "Wyborcza" wilde de CBA Brejza voor drie maanden inviteren, maar ging de rechtbank slechts akkoord met één maand. Citizen Lab daarentegen meldde dat de procedure langer duurde - van april tot oktober 2019. "Het is niet zeker of de CBA in deze zaak verdere verzoeken aan de rechter heeft voorgelegd om de controle uit te breiden en of de rechter deze heeft ingewilligd. En zonder hen zou de voortdurende bewaking van Brejza met Pegasus illegaal zijn geweest. We hebben de woordvoerder van de coördinator van de speciale diensten hierover vragen gesteld, we wachten nog steeds op een antwoord". - lezen we in 'GW'.

- Volgens de media is er 20 miljoen złoty besteed aan Pegasus-aanvallen die tegen mij waren gericht. Het was een enorme, zeer perfide operatie van deze regering, gebouwd op leugens, dus de beslissingen moesten op hoog niveau worden genomen - zegt Krzysztof Brejza in Gazeta.pl.

Eerder plaatste de senator een reactie op Twitter: "In 2017 vroeg ik in de Sejm waarom de nationale aanklager Święczkowski verslag uitbracht aan de voorzitter van de Wet en Rechtvaardigheid partij in Nowogrodzka. Vandaag onthult "Gazeta Wyborcza" dat Święczkowski een motie heeft ondertekend voor het illegale gebruik van Pegasus in de campagne. Samen met Dorota Brejza laten we de hele 'genaaide' operatie met leugens zien'.

- Het gebruik van Pegasus wordt onderzocht in Ostrów Wielkopolski. Er is een overvloed aan kennis over de perfide en massale aanval op mij en mijn familie. We zullen de waarheid achterhalen", benadrukt Brejza en herinnert eraan dat de zaak van het gebruik van Pegasus, ook door Poolse diensten, wordt onderzocht door de onderzoekscommissie van het Europees Parlement.

Brejza meent dat de toestemming van de rechter om toezicht te houden mogelijk is "bedrogen" door het gebruik van leugens in de aanvraag. De toestemming van het hof, aldus de senator, eindigt op 26 mei 2019. - de dag dat de verkiezingen voor het Europees Parlement werden gehouden. - Het is waarschijnlijk dat de daaropvolgende bewaking plaatsvond buiten de toestemming van de rechter om. Het duurde tot oktober, de operatie eindigde enkele dagen na de verkiezingen, aldus de politicus.

De Pegasus-affaire

Uit een studie van het Citizen Lab van de Universiteit van Toronto blijkt, zoals onthuld door de Associated Press, dat Citizens Coalition-senator Christopher Brejza in 2019 33 keer werd bewaakt met behulp van het Pegasus-systeem. Hij was toen kandidaat bij de verkiezingen voor het Europees Parlement en later KO's stafchef bij de landelijke verkiezingen. Volgens Brejza stopte de Pegasus-surveillance enkele dagen na de parlementsverkiezingen van oktober 2019.
 
"Gazeta Wyborcza" wijst erop dat het voorwendsel voor de bewaking van de politicus de zogenaamde "kruszwicko-inowrocław-affaire" was. Deze zaak wordt sinds 2017 onderzocht. Het betreft de vervalsing van facturen en afpersing die door werknemers van het stadhuis van Inowrocław zouden zijn gepleegd. De burgemeester van Inowrocław is Ryszard Brejza, de vader van Krzysztof Brejza. Het was de burgemeester die het bericht in deze zaak indiende. Vorig jaar werd de gemeenteambtenaar beschuldigd van het overschrijden van zijn bevoegdheden. Volgens Ryszard Brejza zijn de aanklachten gebaseerd op laster. De hoofdverdachte in de zaak is Agnieszka Ch., een voormalige PiS-activiste.

Deze week meldden de journalisten van TVN's "Superwizjera" onofficieel dat het hoofd van het Openbaar Ministerie in Gdańsk, Michał Kierski, ontslag heeft genomen. De reden zou zijn dat ten onrechte documenten betreffende de operationele controle van Krzysztof Brejza zijn overhandigd aan een van de partijen in het onderzoek naar de zaak kruszwic-inowrocław.

Bron:  wiadomosci.gazeta.pl