Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Nieuwe informatie over de Pegasus-affaire

Gestart door Pieszyce, 2 februari 2024, 00:29

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Nieuwe informatie over de Pegasus-affaire
Bij de CBA zou een rapport over Brejza worden opgesteld. "Het is verschrikkelijk"


Zuzanna Ptaszynska
30 januari 2024 

Krzysztof Brejza heeft zich uitgesproken over het rapport van het Centraal Bureau voor Corruptiebestrijding over hem. Het KO Parlementslid, die een van de belangrijkste slachtoffers is van de Pegasus-affaire, vertelde dat het document rechtstreeks melding maakt van ongegronde "jacht".

De journalisten van TVN's 'Superwizjera' meldden afgelopen december dat ze een tot dan toe onbekende analyse van het Canadese Citizen Lab hadden verkregen uit een onderzoek van de smartphone van Krzysztof Brejza. Hieruit blijkt dat het Pegasus-systeem niet alleen kan worden gebruikt voor surveillance, maar ook voor het uploaden van inhoud naar het apparaat en het manipuleren van correspondentie. Er werd meer dan 800 MB aan gegevens geüpload naar de telefoon van de KO politicus, bevestigden experts.

Op 17 januari benoemde de Sejm een onderzoekscommissie om de omstandigheden van de Pegasus-affaire op te helderen. Mariusz Kamiński en Maciej Wąsik zijn de eerste kandidaten voor ondervraging en Brejza is een van de belangrijkste slachtoffers. De CBA gaf hem zelfs de codenaam 'Ratelslang' om te zinspelen op het feit dat hij een grote rivaal was van de Wet en Rechtvaardigheid partij.

Radio ZET poll: Wordt er iemand veroordeeld naar aanleiding van het Pegasus schandaal?

Ja 82%
Nee 18%

Brejza over Pegasus-affaire en CBA-rapport

Gevraagd door WP in december over de mogelijke rol van Mariusz Kamiński en Maciej Wąsik in de Pegasus-affaire, antwoordde Krzysztof Brejza dat zij degenen waren die toezicht hielden op de diensten die spionagesoftware hadden en het gebruikten tegen de oppositie.

De politicus vertelde de Poolse Radio 24 op dinsdag dat er een rapport zou komen van de CBA over een intern onderzoek naar acties tegen hem. - En het is vernietigend. Het bevat expliciete verklaringen over een volledig onrechtvaardige jacht, ongegronde laster en aanvallen op mensen die niets te maken hadden met criminele activiteiten," zei het parlementslid.

- Ik verwacht de waarheid hierover. Ik verwacht dat de samenleving, Poolse vrouwen en mannen zien hoe extreem immoreel de macht van PiS was. Gelukkig is deze periode van het opbouwen van digitaal autoritarisme voorbij," oordeelde Brejza.

Bron:  Radio ZET przez Zuzanna Ptaszynska Polskie Radio 24     język po Polsku