Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

"Pegasus-lijst" in PiS

Gestart door Pieszyce, 14 februari 2024, 00:46

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


"Pegasus-lijst" in PiS
Verlamming van de besluitvorming en chaos bij de partijautoriteiten


Andrzej Gajcy
12 februari  2024

De leiding van Wet en Rechtvaardigheid zou verlamd zijn door verdere berichten in de media over de lijst van politici van deze partij die naar verluidt onder toezicht van Pegasus stonden. Chaos en paniek als gevolg van het feit dat tenminste enkele van deze berichten waar blijken te zijn, beginnen de partij van binnenuit uiteen te scheuren. Niemand weet of dit nep is of misschien wel de waarheid, horen we in de Nowogrodzkastraat, waar dinsdag de top van de partij zal bespreken hoe we uit deze ernstige crisis kunnen komen.

  • Niemand bij Wet en Rechtvaardigheid, inclusief president Jarosław Kaczyński, heeft enig idee hoe we ongeschonden uit deze situatie kunnen komen - zeggen onze bronnen
  • De belangrijkste PiS-politici beginnen steeds meer volledige uitleg te eisen van Mariusz Kamiński en Maciej Wąsik. Sommigen beweren zelfs dat deze twee voormalige ministers van Buitenlandse Zaken publiekelijk moeten reageren op alle beschuldigingen van het verzamelen van hacks op politici.
  • Bijna elke dag wordt de lijst van politici in de partij die onder toezicht kunnen worden gehouden met behulp van Pegasus langer. Naast de naam Mateusz Morawiecki circuleren onder meer geruchten: over Antoni Macierewicz, Jacek Sasin, en zelfs over Jarosław Kaczyński en president Andrzej Duda

Volgens de informatie van Onet zal de topleiding van Wet en Rechtvaardigheid dinsdagmiddag bijeenkomen op het hoofdkwartier van de partij aan de Nowogrodzkastraat om te praten over de laatste mediaberichten, die elke dag een groter probleem worden voor de grootste oppositiepartij. Deze chaos en zelfs paniek die voortkomt uit het feit dat tenminste een deel van deze informatie waar kan blijken te zijn, zal de volledige verlamming van de besluitvorming van de autoriteiten van de groep vergroten.

Verlamming en chaos bij de PiS-autoriteiten

Niemand in de partij, onder leiding van leider Jarosław Kaczyński, heeft enig idee hoe ze ongeschonden kunnen ontsnappen uit deze patstelling waarin de partij zich bevindt. De huidige strategie om publicaties over de Pegasus-lijst te weigeren is volkomen ineffectief gebleken.

Er is al enkele dagen slechts één officieel bericht: er circuleert geen lijst van PiS-politici die zogenaamd in de gaten werden gehouden door de geheime diensten toen ze onder toezicht stonden van Mariusz Kamiński en Maciej Wąsik, en alle publicaties over dit onderwerp zouden gewoon 'nepnieuws' en 'inworpen' gemaakt door de 'bedriegers' van Donald Tusk. Het probleem is echter dat veel mensen in de partij met de dag meer en meer twijfels hebben over deze kwestie. Simpel gezegd: politici van Wet en Rechtvaardigheid erkennen de mogelijkheid dat velen van hen zijn gehackt.

Jarosław Kaczyński onder toenemende druk en kritiek van de partij

De stemming in de partij van Jarosław Kaczyński zou buitengewoon slecht zijn. Zoals we van PiS-politici horen: "niemand weet of het nep of waar is." En als Mariusz Kamiński en Maciej Wąsik hun partijgenoten echt zouden afluisteren, zou dit verhaal de hele partij kunnen vernietigen. Hoewel er ook stemmen zijn dat de zaak louterend zou kunnen zijn voor PiS, die na zo'n "aardbeving" niet langer dezelfde PiS zal zijn als voorheen.

De verwachtingen en zelfs de eisen dat de topleiding van Wet en Rechtvaardigheid, onder leiding van Jarosław Kaczyński, deze kwestie op zich neemt en diepgaand uitlegt, zouden binnen de partij zelf enorm zijn. Daarom moeten belangrijke beslissingen dinsdag worden genomen tijdens de bijeenkomst van het presidium van het politieke comité van de partij. Enkele van de belangrijkste politici op het gebied van Wet en Rechtvaardigheid eisen steeds vaker volledige uitleg van Mariusz Kamiński en Maciej Wąsik. Sommigen van hen beweren zelfs dat deze twee voormalige ministers van Buitenlandse Zaken publiekelijk commentaar moeten geven op alle beschuldigingen van het verzamelen van hacks op politici, om een einde te maken aan alle speculaties en twijfels.

Binnen de partij groeien de twijfels

En deze groeien niet alleen in de publieke ruimte, maar ook binnen Kaczyński's partij zelf. Zeker na daaropvolgende publicaties waarin de namen van andere vooraanstaande PiS-politici voorkomen, zogenaamd onder toezicht van Pegasus. Maandag voegde voormalig premier Mateusz Morawiecki zich toe aan de lijst met ongeveer dertig namen die vorige week werd beschreven door het Gazeta.pl-portaal.
 
Volgens informatie van RMF FM hadden de zaken waarin de agenten onderzoek moesten doen niet rechtstreeks betrekking op het voormalig regeringshoofd. Hij zou 'verschijnen in gevallen waarin andere mensen onder toezicht stonden'. Bovendien zouden de diensten geïnteresseerd zijn in de eigendommen van Morawiecki en zijn 'contacten met de Material Reserves Agency tijdens de pandemie'. Deze kwestie zou – zo berichtte de radio – vorige week besproken worden tijdens de vergadering van de partijautoriteiten.

Er was geen discussie over het afluisteren van Morawiecki

Deze berichten worden echter ontkend door de belangrijkste PiS-politici die maandag door Onet zijn geïnterviewd. Ze behoren tot de top van de PiS-autoriteiten en zullen dinsdag aanwezig zijn bij een bijeenkomst op Nowogrodzka. Al onze gesprekspartners verzochten om anonimiteit en wilden niet onder hun naam worden geciteerd.

— Ik weet niets van zo'n bijeenkomst vorige week. Pas morgen zullen we erover praten op het presidium van het politieke comité van de partij – geeft een belangrijke PiS-politicus toe in zijn boodschap.

Onze andere gesprekspartner, een van de nauwste medewerkers van president Kaczyński, stelt dat tot nu toe niemand in de partij het onderwerp van Mateusz Morawiecki's toezicht heeft besproken.

– Ik kan me niet herinneren dat we ooit in het presidium over een dergelijk onderwerp hebben gesproken. Zeker niet recentelijk, zegt een politicus uit Nowogrodzka, die stelt dat de laatste berichten in de media niets met de waarheid te maken hebben.

Kaczyński en Morawiecki vroegen de ministers van dienst verschillende keren naar Pegasus

Zoals onze gesprekspartner toegeeft, zijn Kamiński en Wąsik de afgelopen acht jaar verschillende keren door de PiS-autoriteiten gevraagd om Pegasus te gebruiken tegen politici van de oppositie en anderen.

— Telkens wanneer president Kaczyński of premier Morawiecki naar deze kwesties vroegen, antwoordden de ministers dat zij daarvoor toestemming van de rechtbank hadden. Dit was genoeg voor ons allemaal – benadrukt een van de belangrijkste mensen in Wet en Rechtvaardigheid.

Als we vragen tegen wie het Pegasus-systeem is gebruikt, horen we dat het onder meer ging om: politici van de toenmalige oppositie tegen wie een onderzoek liep of die tijdens verschillende vervolgingsprocedures door de diensten werden gearresteerd. Onze gesprekspartner vroeg of dergelijke gesprekken gevoerd konden worden in het kader van onder meer Krzysztof Brejza, Stanisław Gawłowski, Włodzimierz Karpiński of Tomasz Grodzki ontkende hij niet. Hetzelfde geldt voor de namen van politici die destijds met het heersende kamp werden geassocieerd, waaronder: Tomasz Latos, Łukasz Mejza en Arkadiusz Czartoryski.

Geruchten in PiS over surveillance van Macierewicz en zelfs Kaczyński en Duda

Deze lijst met namen zou echter nog veel langer kunnen zijn. Onofficieel horen we van PiS-politici dat speculaties binnen de partij over wie daadwerkelijk onder toezicht van Pegasus zou hebben gestaan op bevel van twee voormalige ministers bijna elke dag meer bekende namen toevoegen.

Naast de leidende rechtse politici die in eerdere persberichten werden genoemd, waaronder Ryszard Terlecki, Marek Suski, Adam Bielany, Marek Kuchciński, Krzysztof Sobolewski, Ryszard Czarnecki, Jan Krzysztof Ardanowski, Arkadiusz Czartoryski en Tomasz Latos, nu niet alleen de naam van Mateusz Morawiecki.

Er gaan onder meer ook geruchten rond in PiS: over Antoni Macierewicz, Jacek Sasin, en zelfs over Jarosław Kaczyński en president Andrzej Duda.

Andrzej Gajcy
Journalist en publicist bij Onet

Bron:    onet.pl przez Andrzej Gajcy      język po Polsku