Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

De president heeft besloten tot een "donatie tax"

Gestart door Pieszyce, 22 april 2023, 15:33

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


De president heeft besloten tot een "donatie tax"
Er is Andrzej Duda's handtekening


oprac. LOS
21 april 2023

President Andrzej Duda ondertekende een dereguleringswet waarin een "belasting op donaties" is ingenaaid. In totaal introduceren de nieuwe verordeningen wijzigingen in verschillende rechtshandelingen. Een van hen verhoogt de inkomensgrens voor zgn niet-geregistreerde activiteiten, d.w.z. voor bedrijven zonder registratie.
 
"De "belasting op donaties" was opgenomen in de wet tot wijziging van wetten om onnodige administratieve en wettelijke belemmeringen op te heffen. "De betreffende dereguleringswet" werd in januari door de Sejm aangenomen. De Senaat wilde hem in zijn geheel verwerpen, maar dat mocht niet baten.

De wet verhoogt enerzijds de belastingvrije bedragen voor erfenissen en schenkingen, maar voert ook beperkingen in voor schenkingen die van meerdere personen worden ontvangen. Dit zal gelden voor inzamelingen op sites als zrzutka.pl. Wat betekenen de wijzigingen in de praktijk?

"Donatie tax" - dit zijn de bedragen

Indien de verkrijger een persoon is die tot de eerste belastinggroep behoort, zal de verwerving van eigendom en eigendomsrechten met een waarde van meer dan 36.120 złoty van één persoon over een periode van vijf jaar, en 108.360 złotty van verschillende personen, worden vrijgesteld van successie- en schenkingsrechten. Dit geldt voor: echtgenoot, nakomelingen (bv. zoon, dochter, kleinkinderen, achterkleinkinderen), voorouders (bv. moeder, vader, grootouders), stiefkind, schoonzoon, schoondochter, broers en zussen, stiefvader, stiefmoeder en schoonfamilie.

XXStawki podatku od darowizn i spadków (money.pl)

In het geval van een koper die is opgenomen in de tweede belastinggroep, zal de verkrijging van eigendom van zaken en eigendomsrechten met een waarde van 27.090 złoty per persoon en 81.270 złoty bij aankoop van meerdere mensen, aan belasting worden onderworpen. In dit geval hebben we het over: nakomelingen van broers en zussen, broers en zussen van ouders, nakomelingen en echtgenoten van stiefkinderen, echtgenoten van broers en zussen, echtgenoten van echtgenoten en echtgenoten van andere nakomelingen (kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen).

XXInfografika przedstawiająca limit kwoty wolnej od podatku w zależności od grupy podatkowej (money.pl)

Behoort de koper tot de derde belastinggroep (directe familieleden en niet-verwante personen), dan bedraagt de limiet 18.060 złoty van één persoon en 54.180 złoty van meerdere personen. Met andere woorden: als de organisator van een openbare inzameling - bijvoorbeeld via zrzutka.pl - alleen donaties ontvangt van mensen die geen familie van hem zijn, zal hij de belasting betalen als de som van alle betalingen de drempel van 54.000 złoty overschrijdt met een stuk. Het maakt hierbij niet uit dat bijvoorbeeld geen van de donateurs alleen 5.308 złoty betaalt.

De in aanmerking genomen perioden van vijf jaar worden berekend vanaf 1 juli 2023.

Nieuwe regels voor bedrijven zonder registratie

Er zijn meer wijzigingen die door de president zijn goedgekeurd. Een andere betreft de ondernemerswet. Het gaat om de verhoging van het bedrag aan inkomsten tot welk het mogelijk is een zogenaamde niet-geregistreerde bedrijfsactiviteit uit te oefenen. Met andere woorden: een bedrijf runnen zonder inschrijving in het centrale register en informatie over bedrijfsactiviteiten.

De door Duda ondertekende wet verhoogt de inkomensdrempel tot 75% van het minimumloon. Momenteel schrijft de wet de helft van dit loon voor, dat niet wordt overschreden als wordt voldaan aan de voorwaarde dat in de afgelopen 60 maanden geen economische activiteit is uitgeoefend.

De president heeft een besluit genomen over de toegang tot wapens

Andrzej Duda keurde ook wijzigingen in de wet op wapens en munitie goed, waarin onder meer de kring van entiteiten wordt gespecificeerd die een wapenvergunning kunnen krijgen met het oog op persoonlijke bescherming, mensen en eigendommen en vanwege "de wens om de verdedigingspotentieel van de Republiek Polen verklaard door een dergelijke persoon".

Dit recht zal gelden voor een officier van de politie, de binnenlandse veiligheidsdienst, de inlichtingendienst, de militaire contraspionagedienst, de militaire inlichtingendienst, het centrale corruptiebestrijdingsbureau, de staatsbeschermingsdienst, de grenswacht, de maarschalkswacht, de douane- en douanedienst, het gevangeniswezen, een officier van een andere gewapende staatsmacht en een beroepsmilitair van de strijdkrachten van de Republiek Polen indien hij of zij over een toegewezen dienstwapen beschikt, alsmede voor een persoon die ten minste twee jaar territoriale militaire dienst heeft verricht.

Bron:    money.pl przez oprac. LOS      język po Polsku

Pieszyce


Gregor355     @grzegorz355

@pisorgpl wspólnie i w porozumieniu z  @SolidarnaPL i Andrzej Duda postanowili okraść chore dzieci z rzutek internetowych nakładając na te zrzutki podatek w wysokości 20% #OkradliDzieci
 
@pisorgpl samen en in overleg met @SolidarnaPL en Andrzej Duda besloten om zieke kinderen te beroven van internet darts [donaties] door 20% belasting te heffen op deze donaties #OkradliDzieciSchandalig dat een overheid dat aanpast n verandert, donaties voor doodzieke kinderen en trouwens iedereen die ernstig ziek is, zouden belastingvrij moeten zijn. De PiS piraten denken er dus anders over, zegt veel over hun instelling als organisatie die eigenlijk menselijk zou moeten zijn. >:(  >:(  >:(