Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

SANEPID, is een openbare toilet verplicht in een kleine supermarkt?

Gestart door Osvar, 5 februari 2024, 17:40

Vorige topic - Volgende topic

Osvar

Hi,

We hebben best wel een bijzonder/bizar geschil met de Poolse "NVWA > Sanepid''. We zijn bezig met een supermarkt project in Wroclaw, Polen (136 m2 in een woongebied), waar we alleen verpakte levensmiddelen verkopen die voornamelijk uit Nederland worden geïmporteerd.

Volgens de SANEPID-inspecteur zijn wij verplicht om een openbaar toilet voor ons pand te hebben, omdat ons (huur)pand groter is dan 100m2 en het pand in 2019 door onze verhuurder is gebouwd. Zij geeft aan dat alle commerciële nieuwbouw na 2019 groter is dan 100m2, moet voorzien zijn van een openbaar toilet. In hetzelfde gebouwencomplex staat ook een Zabka van 129m2 die groter is dan 100m2, en zij verkopen soortgelijke producten als wij, ze hebben wel toestemming om te openen van Sanepid.

We hebben contact opgenomen met een persoon die samenwerkt met de technisch architectendienst van het Poolse Sanepid, en ook hij geeft aan dat het niet verplicht is. Wij hebben contact gehad met diverse autoriteiten in Polen zoals multinationale BHP bedrijven en iedereen geeft aan dat dit ongekend is en niet nodig.

Samengevat: We hebben "volgens de inspecteur van SANEPID" een "gehandicapt toilet" nodig in ons nieuwbouwpand van 136 m2 dat nog niet open is (supermarkt). Is een openbaar toilet verplicht in een supermarkt van 136 m² waar alleen verpakt voedsel wordt verkocht?

Bedankt voor de tips!