Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Licheń - Maria Koningin van Polen

Gestart door Pieszyce, 24 december 2022, 16:44

Vorige topic - Volgende topic
Tags PolenLicheńMariaKoningin

Pieszyce

Licheń - Maria Koningin van Polen
04. Sep 2007 at 10:07

Eyckenstein
Polenforum Veteraan
Iedereen heeft wel gehoord over Częstochowa waar het beroemde schilderij van Maria Koningin van Polen hangt, maar Polen heeft meer bedevaartsoorden die de moeite waard zijn. Het afgelopen weekend zijn wij afgereisd naar Licheń. Licheń ligt halverwege tussen Poznań en Waszawa ter hoogte van Konin en is zeer zeker de moeite van een bezoek waard. En dit geldt voor zowel gelovigen die daar willen bidden als voor niet-gelovigen die een bezoek willen plegen aan een van de mooiste religieuze plaatsen van Polen.ACHTERGROND

Tomasz Kłossowski

In 1813 vocht de Poolse soldaat Tomasz Kłossowski in de buurt van Leipzig tegen het leger van Napoleon. Hij raakte zwaar gewond en werd achtergelaten door zijn strijdmakkers. Wetende dat zijn laatste uur was aangebroken begon hij tot Maria te bidden en opeens verscheen Maria voor hem. Zij zegde hem toe dat Zij hem weer gezond zou maken en het mogelijk zou maken om de terugreis naar huis te aanvaarden. Maria was droevig en had een witte adelaar op haar borst en vertelde hem dat ze zich zorgen maakte over zijn land, Polen. Ze droeg hem op een beeltenis van haar te zoeken en deze beeltenis op een plek te hangen waar de mensen haar konden aanbidden.

De soldaat kreeg onderdak bij een Duits gezin waar hij op krachten kon komen en besloot zijn leven daarna sober te leven en Maria te aanbidden. Hij ging terug naar het dorp waar hij woonde (Izabeliń vlakbij Licheń) en de jaren die daarop volgde ging hij vaak naar Częstochowa en was hij op zoek naar een beeltenis van Maria. Op een van zijn reizen naar Częstochowa vond hij in een veld een boom met daarop hangend een beeltenis van een droevig kijkende Maria met een adelaar op haar borst. Hij bezocht de eigenaar van het land en die vertelde hem dat de beeltenis er pas een aantal maanden hing en niemand wist wie het daar had gehangen. De soldaat mocht het schilderij meenemen, want de protestante eigenaar had er genoeg van dat allerlei katholieken zijn land betraden en daarmee de grond onvruchtbaar maakten.

Dolblij met het vinden van de beeltenis nam hij het mee naar huis en hing het daar op. Hij deelde de beeltenis met niemand en vrij snel werd hij zeer ziek en de lokale pastoor diende hem de Sacramenten toe. Hierna verscheen Maria nogmaals en vertelde hem dat ze hem beter zou maken als hij de beeltenis op een publieke plaats op zou hangen. Zo gezegd zo gedaan en de soldaat hing het schilderij op in het bos van Grąbin (vlakbij Licheń), zo hoog dat niemand erbij kon en het bijna niet opviel.

Mikołaj Sikacz

De herder Mikołaj Sikacz was een vroom man die een groot deel van zijn leven wijdde aan het aanbidden van Maria. Vaak trok hij rond in de bossen van Grąbin en knielde dan neer bij het schilderij dat in de bomen was opgehangen.
In 1852 verscheen Maria toen hij aan het bidden was en vertelde hem dat hij de mensen moest gaan vertellen dat ze minder zondig moesten gaan leven, omdat God zijn geduld teveel op de proef werd gesteld. De herder was dolblij met deze verschijning, maar durfde het niet aan om het verder te vertellen. In stilte hield hij zijn geheim.

Maria verscheen een tweede keer en verteld hem nogmaals dat hij de mensen moest gaan vertellen minder zondig te gaan leven, omdat er anders snel een grote ziekte het land zou teisteren en er later veel geweld zou komen. Wederom kon hij het niet opbrengen de boodschap over te brengen.

Maria verscheen nog een laatste maal waarin Ze hem nogmaals dezelfde boodschap vertelde. Ook vertelde ze hem dat hij een kapel moest bouwen waarmensen haar konden aanbidden en dat er ooit op deze plaats een grote kerk zou komen voor haar.
Toen de pest uitbrak besloot de herder zijn boodschap te gaan vertellen. Vele duizenden mensen stierven aan de pest en de herder en ook anderen beseften dat Maria de waarheid had verteld. De herder en twee investeerder begonnen met de bouw van een kapel in de bossen.

De bisschop van de streek echter besloot dat de beeltenis van Maria naar de kerk van het nabijgelegen Licheń moest worden verplaats en dat gebeurde. In het eind van de 19e eeuw werd het schilderij van Maria opgehangen in de Heilige Dorota kerk in Licheń en al snel werd Licheń een bedevaarstoord waar vele wonderen zijn verricht.

Tweede Wereldoorlog

Wonder boven wonder bleef Licheń gespaard van geweld tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar de Tweede Wereldoorlog was dramatisch. De Duitse bezetter besloot de Heilige Dorota kerk te gebruiken als trainingskamp voor de Hitlerjugend en nog steeds kan men zien hoe religieuze objecten werden gebruikt voor schietoefeningen. Zo zijn er kogelgaten te zien in het kruis bovenop de kerk. Dat Maria dit niet goedkeurde blijkt uit dat de schutter een uur na het beschieten een onverwachte dood stierf.

Het schilderij bleef echter intact. De leiding van het kamp probeerde de kast te openen waarin het schilderij hing, maar dit lukte niet. Met een pistool op zijn hoofd gericht moest de orgelnist van de kerk het hierna proberen, maar ook hij kreeg de kast niet open. Toen de avond viel en de leiding vertrokken was naar hun kampement, probeerde de orgelnist het nogmaals en met veel gemak kreeg hij het open. Het schilderij werd verborgen in een prive huis en na de Tweede Wereldoorlog terug verplaatst naar de kerk.

Orde van de Marianen

Hierna wees de bisschop de Orde van de Marianen (gelegen nabij Warszawa) op om goed voor Maria in Licheń te gaan zorgen. En dit hebben ze zeker gedaan.
Rond 1994 is men begonnen met de bouw van een immense kerk ter meerdere eer en glorie van Maria en in 2005 is deze kerk door Paus Johannes Paulus II ingezegend als de grootste basiliek van Polen.

Basiliek

In 2006 is het schilderij van Maria verplaatst van de Heilige Dorota kerk naar de Basiliek en daar hangt ze nu boven het altaar. Vele bedevaarders bezoeken Licheń en de basiliek en bidden daar voor begrip en wonderen.
Het hoofdgangpad van de basiliek is van deur tot altaar 120m. Dit om een beetje een beeld te geven van de immensiteit van dit alles.HOE TE BEREIKEN

Licheń ligt circa halverwege Poznań en Warszaw zo'n 10km ten noorden van Konin.

ACCOMMODATIES

Hotels vind je hier niet. Die heten namelijk pelgrimshuizen. Geen bubbelbaden en zwembad, maar dat verwacht je hier ook niet. Wel zeer nette kamers voor een goede prijs.

Wij hebben overnacht in pelgrimshuis "Arka" zo'n 200 meter van de basiliek. We hadden een vierpersoonskamer met douche en toilet en dat kostte 100pln per nacht voor de hele kamer. Voor 120pln heb je een tweepersoonskamer met televisie.

CONCLUSIE

Als je in Polen bent en een keer iets unieks wilt bezoeken dan is Licheń zeer zeker een aanrader. De basiliek is indrukwekkend net zoals het grote aantal bedevaarders. Wil je bidden is een oase van rust dan moet je zeker hier eens heen gaan. Ben je minder gelovig? Ook dan is een bezoek aan Licheń zeer zeker de moeite waard. Het hele sanctuarium is een aaneenschakeling van mooie parken, kerken en rustoorden.

Pieszyce

Re: Licheń - Maria Koningin van Polen
Reply #1 - 04. Sep 2007 at 11:15

Zadkine
Polenforum Veteraan
Posts: 1.390Is inderdaad een groot complex. Ik heb dit complex, toen al wel geopend maar nauwelijks voltooid, enkele jaren geleden bezocht.

Pieszyce

Re: Licheń - Maria Koningin van Polen
22. Nov 2007 at 23:12

namjot
Polenforum VeteraanHallo, dit is wat je noemt een echte aanrader.
Voor welk geloof dan ook.
Ben er zelf tweemaal geweest in 1994 en in 2006.
Wat me het meest bijgebleven is dat je daar de Golgota ( wat ze na gebouwd hebben) op kan lopen.


Pieszyce

Re: Licheń - Maria Koningin van Polen
16. Sep 2009 at 15:34

leon p
Polenforum Veteraan
Zywiec!


Hoi, wij waren er in 2007.

Indrukwekkend en mooi en de ene kant, maar het nieuwe gedeelte is wat prestigieus en steriel....tikje grootheidswaanzin (eigen mening)
De uitdrukking religieus pretpark bleef een beetje bij ons hangen (ook bij mijn poolse echtgenootte.!)

Leukste wat ik hoorde die dag: een 8-jarig jochie die stampvoetend de imitatierots van Golgota beklom en utriep: Teraz idzemy do Golgota!
2 meter verderop was een ingehuurde jonge priester met een familie de Kruiswegstatie aan het bidden.
Iets wat me altijd bijblijft. :)