Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Op stap in de Poolse stad Toruń

Gestart door Pieszyce, 24 december 2022, 17:31

Vorige topic - Volgende topic
Tags inTorunopstap

Pieszyce

Op stap in de Poolse stad Toruń
22. Feb 2012 at 10:24


Op stap in de Poolse stad Torun

Een stedentrip door Polen voert me van Lodz naar Torun, en de hoofdstad Warschau. In elke stad op mijn route heeft het zware oorlogsverleden zijn sporen nagelaten. Dat heeft hun levenslust en creativiteit alvast niet getemperd, want de Poolse steden zijn in volle bloei. Torun is daar geen uitzondering op.

Gezellig aan het water

Gelegen aan de oevers van de Vistula heeft de stad dankzij het water heel wat charme. Torun is een gezellige, historische en veelzijdige stad, waar je cultuur kunt opsnuiven, winkeltjes aandoen of genieten van de zon op een van de vele terrasjes. Het historische centrum bleef ongehavend tijdens de wereldoorlogen, in tegenstelling tot vele andere grote Poolse steden, waardoor het zijn middeleeuws karakter mooi bewaard heeft. En de ligging aan het water maakt van het knusse Torun zelfs een geliefde vakantiebestemming voor Polen.

De oude stad

De gotische gebouwen die de oude stad sieren, zijn het bewijs van van Toruns eeuwenoude economische en culturele banden met de andere toonaangevende steden van Europa, die samen het verbond van de Hanzesteden vormden. De Duitse wortels van deze Poolse stad gaan al terug tot de stichting door de Teutoonse ridderorde in de 13de eeuw. Dit goed bewaarde culturele erfgoed zorgde ervoor dat de binnenstad Unesco werelderfgoed is geworden. De stad is ook kandidaat voor de titel 'Culturele hoofdstad van Europa' in 2016.

De stad van Copernicus

In het centrum kun je het geboortehuis bewonderen waar in 1473 Nicolaas Copernicus het levenslicht zag. Deze arts en wiskundige werd vooral beroemd om zijn werk als astronoom. Hij stelde vast dat de planeten, en dus ook de aarde, rond de zon draaien. Dit inzicht gooide het toenmalige wereldbeeld helemaal overhoop, de mens was niet langer het centrum van de kosmos, het tegengestelde van wat de kerk predikte. Dit zorgde voor een ware (Copernicaanse) revolutie in de wetenschap en de filosofie.

Kerk is cinema

Aan kerken is er in Torun zeker geen gebrek. Dus eentje veranderen in een cinema en expositieruimte kan toch geen kwaad, zou je denken? Niets is minder waar. Hoewel het hier gaat om een unieke en zeer mooie cinema, vertelt mijn gids over deze bioscoop met enige schaamte. Het gevoel dat dit volgens hem niet zo hoort te zijn en het project de nodige tegenstand heeft gekend, is overduidelijk.

Smullen van Poolse keuken

In de vele authentieke restaurants maak je kennis met de typisch Poolse keuken. Ik kies voor de pierogi.  Dat is een deeggerecht die eigenlijk in heel Oost-Europa gegeten wordt. Het gaat om een soort tasjes van ongerezen deeg met verschillende vullingen. De populairste vullingen bestaan uit aardappel, ui en witte kaas of uit zuurkool en champignons. Ze worden geserveerd met zure room of een soort appelmoes, en soms bestrooid met gebakken ui. Geen licht gerecht, maar wel lekker!

PRAKTISCHE INFO

Toerisme Polen | www.polen.travel/nl-be

Overnachten

Hotel Retman

Lees meer over Polen: www.reisreporter.be/tag/polen

bron: Reisreporter.be, zita.be  22.02.2012

Pieszyce

Re: Op stap in de Poolse stad Torun
22. Feb 2012 at 19:25

Torun Marcel
Super Veteraan


CiteerPieszyce     Gelegen aan de oevers van de Vistula heeft de stad dankzij het water heel wat charme. Torun is een gezellige, historische en veelzijdige stad, waar je cultuur kunt opsnuiven, winkeltjes aandoen of genieten van de zon op een van de vele terrasjes

Daar is geen woord van gelogen.
Echter de stad is geen kandidaat meer voor de Culturele Hoofdstad 2016.
Maar verder is Torun een mooie overzichtelijke gezellige en 's avonds prachtig verlichte stad.

Dank voor het plaatsen.

PieszyceGraag gedaan Marcel, ik wilde je een goede dag bezorgen.  ;)

Pieszyce

Re: Op stap in de Poolse stad Torun
12. Mar 2012 at 20:45

Torun Marcel
Super VeteraanTorun heeft al enkele websites over de stad die elkaar deels overlappen.
Er is sinds kort een site over Torun die praktisch gericht is en waarvan de tips
van inwoners van Torun zelf komen.

De Engelstalige site klopt helemaal (eigen ervaring) en komt relaxed over:
http://www.toruntips.com


[De website is gehackt door de Chinezen, is volledig in het Chinees, maar niet over Torun]