Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Weekendje Kraków

Gestart door Pieszyce, 24 december 2022, 14:19

Vorige topic - Volgende topic
Tags WeekendjeKraków

Pieszyce

Weekendje Kraków
17. Mar 2009 at 14:03Webcam hier

Weekendje Krakau
Krakau, de leukste stad van Polen

Recensie

Van redacteur Annegina Randewijk

Krakau is honderd procent zeker, de leukste stad in Polen. Op nog geen uur vliegen ligt deze historische stad met het jonge hart.

Tot 1609 was Krakau de hoofdstad van Polen, de zetel van de koning en de plek waar alle artiesten en kunstenaars naar toe trokken. Doordat Krakau als één van de weinige steden ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog is gekomen, is de stad in al zijn glorie te bewonderen. Daarnaast heeft de stad een levendig uitgaansleven, dit komt omdat het een echte studentenstad is. Voor de meeste cafeetjes moeten bezoekers vele trappen afdalen naar de kelders onder de huizen. De kelders zijn opgedeeld in kleine kamertjes. Met de kaarsen die aan de eeuwenoude muren hangen, geeft dit een heel intieme sfeer.

Autovrije stad

De stad is heel gezellig omdat het centrum helemaal autovrij is. De stadskern is namelijk helemaal omheind met oude stadsmuren, en alle straten binnen de muren komen uit op het centrale marktplein. Rynek Glówny (Grote Markt) samen met Rynek Maly (Kleine Markt) is het hart van Krakau. De Grote Markt, ontworpen in de dertiende eeuw, is één van de mooiste pleinen van Europa. Aan de Grote Markt ligt ook de Markthal waar veel lokale mensen hun marktwaar aanprijzen. Een must-see als men Krakau bezoekt.

De stad ligt op een heuvel van 228 meter en aan de oever van de Wisla. Op die heuvel zijn allerlei historische gebouwen te vinden, waaronder de kathedraal en het koninklijk paleis. Onderaan de heuvel bevindt zich de mythische Drakengrot.

De draak en de koning

Kraków is een stad met veel mythische verhalen, waaronder het verhaal van de draak en de koning. De draak had de stad in zijn greep. De koning zag geen andere oplossing dan zijn dochter als 'prijs' weg te geven aan degene die de draak kon doden. Een schoenmaker durfde het aan en was de draak te slim af. Hij slachtte een schaap, vulde deze met zwavel en naaide het dier weer dicht. De draak at het beest en vloog in brand. Hij snelde naar de rivier en dronk al het water op. Maar het mocht niet baten, want de draak explodeerde. Sindsdien is er boven de drakengrot een koperen beeld te zien van de draak.

Frituurvoedsel

Krakau is een gezellige stad, die nog niet ontdekt is door het massatoerisme. Het enige minpuntje is het Poolse eten. Een avondje uit eten kost een kwart van de gebruikelijke Nederlandse prijs, maar het eten is niet altijd even best. Polen hebben vaak de neiging alles in de frituur te gooien. Zoek vooral de eettentjes op die verscholen zitten tussen de huizen. Want aan het eind van die gekke steeg, zit meestal een heel leuke eetgelegenheid.
Reizen

Bron:  Kraków  17.03.2009

Pieszyce

Re: Weekendje Kraków
17. Mar 2009 at 15:19

Torun Marcel
Super VeteraanCiteerKrakow    Krakau is een gezellige stad, die nog niet ontdekt is door het massatoerisme. Het enige minpuntje is het Poolse eten. Een avondje uit eten kost een kwart van de gebruikelijke Nederlandse prijs, maar het eten is niet altijd even best.
Nou dat massa toerisme is al aardig op weg.....vooral uit Engeland  >:(
en verder alle waarde naar zijn geld, maar tegenwoordig kan je voor een kwart van de prijs van Nederland in een
stad als Krakau ook niet veel verwachten.  ::).