Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Wieliczka-zoutmijn opent nieuwe mijnwerkersroute.

Gestart door Pieszyce, 24 december 2022, 21:42

Vorige topic - Volgende topic
Tags Wieliczka-zoutmijnmijnwerkersroute.

Pieszyce

Wieliczka-zoutmijn opent nieuwe mijnwerkersroute.
24. Aug 2012 at 16:39

Joe DiMaggio
Super VeteraanDe toptoeristische attractie Wieliczka-zoutmijn trekt jaarlijks vele bezoekers. Nu is een nieuwe zogenaamde 'mijnwerkersroute' geopend.
Toeristische attractie, balzaal, concertzaal, sporthal, gezondheidscentrum, spa. En dat alles onder de grond. Uitgebeiteld in het zout van Wieliczka. Fascinerend? Natuurlijk! De miljoenen toeristen die de zoutmijn jaarlijks bezoeken weten het al. Op de UNESCO werelderfgoedlijst is de Wieliczka zoutmijn uit de dertiende eeuw één van 's werelds oudste mijnsites die nog in werking is.

De mijnwerkersroute is een gloednieuwe route door de Wieliczka-zoutmijn. Speciaal bedoeld voor wie de zoutmijn al eens eerder bezocht en nu verder wil kijken 'behind the scene'. De mijnwerkersroute biedt die geïnteresseerden een unieke inkijk in de curieuze zoutwonderen en het mijnwerkersleven van Wieliczka. Kruip in de huid van de mijnwerker en onder leiding van een ongebruikelijke onconventionele gids krijg je meer te zien en te ervaren in de ondergrondse mysterieuze wereld van Wieliczka.

De mijnwerkersroute bevindt zich in een compleet ander gedeelte van de mijn dan de welbekende toeristische route. Het avontuur begint bij de Regis schacht in het centrum van Wieliczka en vervolgt zijn weg via ondergrondse ruimtes die tot voor kort niet toegankelijk waren. De deelnemers krijgen voor ze hun weg vervolgen een echte mijnwerkersuitrusting aan, onder meer een mijnwerkershelm en het gereedschap van de mijnwerker mag ook niet ontbreken. Iedere bezoeker krijgt binnen de mijnwerkersexpeditie een eigen functie toegekend: onderzoeker, laatste man, een boeteling, ventilatieman, geoloog, mijnwerker die voor het transport verantwoordelijk is. Gezamenlijk vormen ze een groep die geleid door de voorman (de gids) verschillende ruimtes in de mijn, schachten, corridors en passages bereiken. Een smeulend vuur zien, het methaangehalte meten, de grond nog voelen schudden door vibrerende platen, 'basic' communiceren op de mijnwerkersmanier via pijpleidingen en natuurlijk zelf een stukje zout opgraven, en meenemen. Het hoort allemaal bij de de nieuwe mijnwerkersroute.

Het ondergrondse klimaat van Wieliczka zorgt ook nog eens perfect voor het opladen van je batterijen en geeft nieuwe energie.  
De mijnwerkersroute is beschikbaar voor groepen en individuele bezoekers. De voertalen voor individuele bezoekers zijn Pools en Engels. Georganiseerde groepen kunnen data en gids boeken in hun taal (net zoals voor de reguliere toeristische route) Iedereen boven de 12 jaar in goede conditie en gezondheid verkerend kan zich aanmelden voor de Mijnwerkersroute.

Pieszyce

Re: Wieliczka-zoutmijn opent nieuwe mijnwerkersroute.
Reply #1 - 24. Aug 2012 at 17:10


Michu
Super Veteraan
Ja kocham moja LwiceJammer dat ze er geen " max. aanbevolen" lengte bijzetten.

Ik heb met mijn 1.93 aardig wat krom gelopen daar, ga er ook vast nooit meer in.

Was wel mooi om te zien 8-)

Pieszyce

Re: Wieliczka-zoutmijn opent nieuwe mijnwerkersroute.
Reply #2 - 24. Aug 2012 at 17:41

Joe DiMaggio
Super Veteraan
Hoi Michu,

Het bezoeken van dit soort locaties vraagt om aanpassingen.

Maar het blijft een topper.

Pieszyce

Re: Wieliczka-zoutmijn opent nieuwe mijnwerkersroute.
Reply #1 - 24. Aug 2012 at 17:10


Michu
Super Veteraan
Ja kocham moja Lwice


ja, haha, doe mij maar een lekkere Tyskie op een terras met uitzicht op mooie dingen ::) ;D

Pieszyce

Re: Wieliczka-zoutmijn opent nieuwe mijnwerkersroute.
Reply #4 - 24. Aug 2012 at 21:45

Torun Marcel
Super VeteraanCiteerauthor= Michu Ik heb met mijn 1.93 aardig wat krom gelopen daar, ga er ook vast nooit meer in. Was wel mooi om te zien 8-)

Voor lange mensen is er een kapel gebouwd ;) zodat die ook weer even rechtop kunnen staan :)

Pieszyce

Re: Wieliczka-zoutmijn opent nieuwe mijnwerkersroute.
Reply #5 - 01. Sep 2012 at 22:28


Mijnwerkersroute in Wieliczka

Lees hier verder en bekijk de foto's in het groot .....