Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Wolsztyn

Gestart door Pieszyce, 24 december 2022, 16:45

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce

Wolsztyn
05. Aug 2010 at 11:01

Torun Marcel
Super VeteraanHeenreis

In Wolsztyn is altijd wat te doen. Het licht springt op rood en het licht springt op groen.

Dat wilden wij wel eens zien en daarom daarom reden wij op uitnodiging van Michu en zijn vrouw mee van Wroclaw naar dit stadje ongeveer 200 km  ten noorden van Wroclaw en 90 km ten zuid-westen van Poznan.

Ik had inmiddels geleerd dat de deur van Michu's BMW met een zuchtje sloot, en dat was maar goed ook want de eerste keer sloeg ik het portier zo stevig dicht dat we de auto 3 kilometer verder konden ophalen  ;D.

Ooievaars

Rustig en in het zonnetje reden we over mooie wegen en door landelijke landschappen en passeerden twee bewoonde ooievaarsnesten. Dat was een tijd geleden dat ik die gezien had.

Stoomlocomotief

In Wolsztyn reden we richting station om kaartjes voor Torun te kopen, en wat een geluk hadden wij: De stoomlocomotief, die slechts 2 maal per dag naar Poznan rijdt, stond op het punt te vertrekken. Snel liep ik naar de spoorwegovergang waar al meerdere mensen klaar stonden om dit 'wereldwonder' te fotograferen. Voornamelijk door deze stoomtrein staat Wolsztyn op de internationale kaart.

Wolsztyn, the city

Aansluitend maakte Michu een sight-seeing tour door het mooie stadje ( ca. 14.000 inwoners) met alle winkels die je zo nodig hebt. Overal goed tot uitstekend onderhouden huizen en veel bloemen en andere kleurige versieringen. Ook veel groen van parken en heggen bij de huizen. En alles zag er schoon uit. Het was dan ook erg leuk te zien waar Michu's vrouw I. geboren en opgegroeid is.

De Ponderosa

Vervolgens reden we het dorp uit en vlak achter het dorp was alweer de weg die zou leiden naar het nieuwe huis van Michu en I. De aankomst was indrukwekkend, want je kan op foto's wel zien hoe iets eruit ziet maar het persoonlijk aanschouwen is toch altijd veel beter.

De rondleiding

Uiteraaard kregen wij een rondleiding door het grote mooie huis.
In de garage stonden twee fietsen, en dat is wel handig als je van de ene kant van het huis naar de andere kant moet.
Kan je gelijk langs de keuken voor brood voor onderweg  :).
Uiteraard zagen we ook de mooi afgewerkte garage met inhoud.

I.v.m. de privacy ga ik verder niet in op de inrichting maar ik kan wel vertellen dat alle nieuwste snufjes zijn ingebouwd, verassende details zijn opgenomen en een consequent doorgevoerde kleurstijl het geheel een mooi en strak aanzien geven. (Mocht je je huis verkopen Michu, dan kan je deze tekst zo aan je makelaar geven  ::) ).

Het uitzicht over het landgoed van deze Ponderosa  ;) is weids en rustgevend. Onze logeerkamer keek uit op de BMW garage zodat je zeker wist dat je niet bij een Nissan dealer logeerde  ;D.

Het licht sprong op groen

Het trof dat dit weekend in Wolsztyn een groep country en western zangers en dansers zouden optreden bij het meer van Wolsztyn. Vanaf het terras van het prachtige Hotel Palac Wolsztyn (uit de 19e eeuw) had je daar een prachtig uitzicht en dus had de zwager van Michu daar alvast een tafel gereserveerd.

Wolsztyn en toerisme

Wolsztyn , voorheen bekend als Wollstein in de Pruisische provincie Ostbrandenburg , was ooit een bekend centrum van de wollen doek productie.
De stad zelf is gelegen temidden van meren en aan de rivier de Obra en Dojca , en werd voor het eerst genoemd in 1424 toen reeds een stad. Na een grote brand in 1810 moest Wolsztyn opnieuw worden gebouwd.

De vele attracties in de stad zijn onder meer het genoemde toeristische hotel in het classicistisch 19e eeuws paleis, evenals een recreatie-en watersportcentrum aan het meer van Wolsztyn . Naast de 18e eeuwse barokke kerk, kan je ook een bezoek brengen aan het lokale, regionale museum en de tweede wereldoorlog Russische begraafplaats.

Line dancing

En nu dus Line Dancing. http://www.anscho.de/termine.html  
Vorankündigungen, wo ihr uns antreffen könntet:
-->  30.07.-01.08.  Wolsztyn/Polen, 1. internationales Countryfest


Het was een heel gezellige avond met veel Country- en Western Music en een geweldige sfeer. Echt line dancing hebben wij niet gedaan, want de enige lijntjes die wij kenden waren de lijntjes op een spiegel (nou,nou, niet overdrijven T-M). Verder waren er allerlei verkoop standjes waar o.a. voor Michu een heuse Ponderosa hoed te koop was maat Hoss  ;) Een taxi bracht ons weer veilig thuis.

Slot
De volgende morgen vertrokken we met een normale Regio trein naar Torun via Poznan.

Het waren weer mooie, drukke, gezellige dagen. En je komt nog eens ergens  :). Zo, nu vakantie houden i.p.v schrijven :).

Pieszyce


De rest van de reacties zijn weggelaten wegens links die niet meer werkten
en een toch al drukke P. die voor 30-01-2023 nog veel posts moet redden. ;)