Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Roman Giertych: Wat combineert PiS?

Gestart door Pieszyce, 25 december 2022, 15:04

Vorige topic - Volgende topic
Tags RomanGiertych:PiS?

Pieszyce

Roman Giertych: Wat combineert PiS?
09. Jan 2018 at 01:13


Roman Giertych: Wat combineert PiS?

8 januari 2018

Iedereen vraagt zich af hoe de PiS zaak eruit zal zien met de oppositie. De maatregelen die de afgelopen twee jaar zijn genomen, sluiten - naar mijn mening - uit dat PiS serieus overwogen heeft deel te nemen aan de verkiezingen zonder de juiste "voorbereiding van de grond te krijgen". Waar gaat deze voorbereiding over?

Naar mijn mening is het duidelijk zichtbaar dat de volgende stappen van de PiS een poging zullen zijn om zoveel mogelijk strafrechtelijke aanklachten naar de politici van de oppositie te brengen. We zien dit in de afgelopen weken en dit proces zal uitbreiden. Waarom doet PiS dat, omdat de meerderheid van deze gevallen zal resulteren in spectaculaire vrijspraken? Naar mijn mening is PiS niet van plan de kieswet zodanig te wijzigen, dat het verkiezingsresultaat vervalst wordt.

Ze zijn van plan om kandidaten te elimineren die de oppositie kunnen leiden. En het laatste proces van het overnemen van het Constitutionele Tribunaal zal de kieswet veranderen, die (onder de nobele slogan van het bestrijden van misdaad) kandidaten voor beschuldigingen verbiedt. En het laatste proces van het overnemen van het Constitutionele Tribunaal zal de kieswet veranderen, die zal verbieden (onder de nobele slogan van de bestrijding van de misdaad) dat mensen die aangeklaagd zijn kandidaat kunnen zijn. Dat het in strijd zou zijn met de Grondwet doet er natuurlijk niet toe, omdat het Constitutionele Tribunaal wordt toegeëigend door mensen, die zich niet zullen terugtrekken als iets rechtstreeks in strijd is met de grondwet. Deze manier van handelen zal ook moeilijk te bekritiseren zijn in het buitenland, omdat je altijd het argument kunt gebruiken dat interventie gericht is op het verdedigen van criminelen. Ondertussen zal PiS via onderdanige openbare aanklagers (het hoeven er  niet veel te zijn) de belangrijkste tegenstanders uit de kandidatuur verwijderen.

Giertych: "Kaczyński zet aan tot misdaad"

Wat zou hier het antwoord op moeten zijn? Ten eerste zou ik de PO willen aanmoedigen om haar standpunt over immuniteiten te herzien. De instelling van parlementaire onschendbaarheid is net voor zulke tijden als nu gecreëerd. Het functioneren ervan in normale tijden kan worden beperkt door beslissingen van partijen over het afzien van het recht op immuniteit. Tegenwoordig echter, behalve de meest extreme en voor de hand liggende gevallen, zou het platform de immuniteit van elke parlementslid van de oppositie moeten verdedigen. Dit betekent niet dat u instemt met straffeloosheid, alleen de uitdrukking van een motie van wantrouwen in het huidige en aanhoudende rechtssysteem.

Ten tweede, als de PiS een dergelijke wijziging in de verordening probeert in te voeren, moet dit worden aangekondigd, dat de weigering om kandidaten te registreren op basis van een ongrondwettelijke regel, de terugtrekking uit de gehele verkiezing en erkenning van de oppositie inhoudt, dat PiS terreur de regering heeft overgenomen met alle gevolgen van dien. Dan zou het antwoord op de klucht van verkiezingen de mobilisatie van de samenleving moeten zijn, inclusief een algemene staking. Al vandaag is het realiseren van de PiS-strategie van het grootste belang.

En tot slot. Veel mensen zeggen dat ze niets te vrezen hebben, omdat ze niets verkeerd hebben gedaan. Da mihi factum dabo tibi ius, wat in vrije vertaling betekent: je geeft de feiten en het recept zal worden gevonden. Welnu, elke man (vooral een politicus die contact had met overheidsgeld) kan een beschuldiging worden geformuleerd (het beste voorbeeld is de aanklacht tegen de president van de Hoge Rekenkamer NIK), dat hij de kandidaat NIK directeur adviseerde een artikel van de NIK-website te lezen en dat het parket besloot dat het illegaal was om de selectieprocedure te beïnvloeden, d.w.z. het overtreden van art. 231 van het Wetboek van Strafrecht). Een ander ding is of een persoon zal worden veroordeeld in een rechtbank. Als het pleidooi van de officier van justitie alleen voldoende is om uit het openbare leven te worden geëlimineerd, dan zal het doel worden bereikt.

Bron: Opinie.wp.pl by Roman Giertych  język po Polsku