Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Moge Poetin lang leven en sterven, herinnerend dat hij als een verliezer sterft

Gestart door Nemo.omen, 17 oktober 2022, 13:05

Vorige topic - Volgende topic

Nemo.omen

Ik heb onderstaand artikel van interia gehaald en ontdaan van veauteaus en reclames.
Het is een lang artikel en schetst een beeld dat van het Rusland van Poetler dat er niet om liegt. Zeer lezenswaardig. Geinterviewd is Natalia Panchenko, hoofd van het Euromaidan-Warschau-initiatief. Ik kan voor een zeer groot deel haar visie onderschrijven en merk daar bij op dat wat zij stelt vaak niet bekend is bij de doorsnee vrije burger in het democratische westen


•   NIEUWS
•   LIVE-VERSLAGGEVING
Panchenko: Moge Poetin lang leven en sterven, herinnerend dat hij als een verliezer sterft
Magdalena Pernet
OEKRAÏNE - RUSLAND
 
Vandaag, 17 oktober (11:36)

- Hoe noem je een beschaafde natie mensen die naar Oekraïne kwamen, de toiletten uit de badkamers haalden, ze inpakten, naar huis stuurden en dachten dat als ze het thuis loskoppelden, ze ook zo'n toilet zouden wegnemen ... Waarom de vertegenwoordigers van Dostojevski's cultuur weten niet dat mensen niet mogen worden gecastreerd, hun oren niet mogen worden afgesneden, een vrouw niet mag worden verkracht en vervolgens vermoord, oorbellen van haar oren moeten worden gescheurd en als cadeau aan haar vrouw moeten worden gegeven, zegt Oekraïense activiste Natalia Panchenko in een interview met Interia. Het hoofd van het Euromaidan-Warschau-initiatief zegt ook dat er een manier is om de oorlog in Oekraïne binnen een week te beëindigen.


Magdalena Pernet, Interia: Een week geleden lanceerde Rusland een massale raketaanval op Oekraïne. Er is nog nooit zo'n scherpe beschieting geweest op het hele land tegelijk. Informatie over de volgende aanslagen komt dagelijks. Welke emoties, puur menselijk gesproken, begeleiden je, hoe voel je je?

Natalia Panchenko, hoofd van het Euromaidan-Warschau-initiatief : - Een week geleden was het min of meer hetzelfde als in februari, toen de invasie begon, toen voornamelijk burgers werden beschoten op het grondgebied van Oekraïne. Het belangrijkste verschil is dat nu de Oekraïners niet bang zijn, ze niet meer verrast zijn. De Russen denken dat de Oekraïners bang zullen zijn na nieuwe terroristische aanslagen, maar zo werkt het niet. We zijn nog bozer, vastberadener, we zijn er nog meer van overtuigd dat we deze oorlog zullen winnen.

Wat zal er dan gebeuren?
- Al enkele jaren praten we over de mogelijkheid dat de Derde Wereldoorlog kan plaatsvinden. Instellingen die na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn opgericht, zodat dergelijke oorlogen nooit meer zouden plaatsvinden, zijn absoluut nutteloos, machteloos en nutteloos. We zijn er getuige van hoe bijvoorbeeld de Verenigde Naties niets kunnen doen, omdat de terroristische staat Rusland alles blokkeert. Het bleek dat "nooit meer" - dit zijn slechts woorden. Internationale organisaties kunnen terroristen niet stoppen.
RUSSEN HEBBEN EEN PROBLEEM. DE REDEN VOOR DE SCHADE AAN DE KRIMBRUG
- Russen die de Derde Wereldoorlog willen beginnen, hebben nu de kans om erachter te komen dat ze er groen licht voor hebben, omdat niemand, behalve de Oekraïense strijdkrachten, hen tegenhoudt. Al acht jaar ziet Vladimir Poetin, sinds de annexatie van de Krim, dat de wereld hem dat toestaat. En deze acht jaar zijn slechts de Russisch-Oekraïense oorlog, en daarvoor was er Georgië, Syrië, enz. Met elk volgend land dat wordt aangevallen, is Poetin ervan overtuigd dat hij er veilig voor is. En iedereen vraagt zich af wat hij nu gaat doen. De mening "laten we ons niet verzetten tegen Poetin, omdat we hem provoceren, omdat we de Derde Wereldoorlog zullen ontketenen" is een grote vergissing. Andersom! Door Rusland niet te verzetten, de Russen die annexeren, doden, martelen en verkrachten niet te vermoorden, laten we ze verder gaan. gewoon passiviteit,
- En de situatie is erg moeilijk. Ik heb gelezen dat experts al waarschuwen dat Poetin Polen kan aanvallen. De Amerikaanse senator zei dat Poetin raketten zou kunnen afvuren op het Poolse militaire bevoorradingscentrum van de NAVO voor Oekraïne. En dit is om de wereld opnieuw te laten zien dat hij niet om iedereen geeft. En de westerse wereld heeft, zoals gewoonlijk, geen voorbereid antwoord. De afgelopen jaren dacht ik dat Oekraïne zwak was voor Poetin. Nu begrijp ik dat Oekraïne de sterkste ter wereld is ten opzichte van Poetin.

Als het Westen niet weet hoe het met Poetin om moet gaan, wat zou Oekraïne het Westen dan adviseren?
- Het was de moeite waard om Rusland sinds 2014 uit te sluiten van alle internationale organisaties. Het moest onmiddellijk economisch geïsoleerd worden. Het was meteen nodig om op zijn minst te proberen Poetin voor het gerecht te brengen, net als de nazi-misdadigers in Neurenberg. In ieder geval om de procedure te starten. Ik heb slechts drie basisacties genoemd, maar er zijn geweest en er zijn meer mogelijkheden, maar geen van deze weinige dingen is gedaan. Zoiets is er niet meer gebeurd sinds 2014, in deze acht jaar.

Als de wereld in 2014 de juiste stappen had genomen, zou deze grootschalige oorlog nu niet zijn gebeurd?
- Natuurlijk. Per slot van rekening controleerde Poetin de reacties van de wereld op deze manier, maar na de annexatie van de Krim zag hij dat de wereld er niets aan deed, dus nam hij Donetsk en Luhansk in en creëerde daar zijn 'republieken'. Hij bleef kijken hoe de wereld erop zou reageren en bereidde zich toen voor op wat er nu in Oekraïne gebeurt. En als de wereld hem maar economisch zou isoleren, zou hij te maken krijgen met zijn land en economie. Hij zou moeten nadenken over hoe Rusland kan voorkomen dat het uit elkaar valt, niet hoeveel wapens het nodig heeft om de wereld te veroveren. Nu zien we waar Poetin acht jaar voor was, en in plaats daarvan had hij zijn interne problemen kunnen oplossen.
- Vaak, als ik bij protesten ben, heb ik een "deja vu". Ik ben in 2014 begonnen met het organiseren van deze protesten in Polen en we zeggen vanaf het begin altijd hetzelfde: uitsluiting van internationale organisaties, isolement en Poetin verantwoordelijk houden. Dit zijn de dingen die ik al acht jaar zeg. Er zijn ontmoetingen, zowel open als gesloten, met politici, met journalisten; conferenties, symposia en we leggen voortdurend uit wat de wereld moet doen, hoe te reageren. Waarschijnlijk heeft iedereen al geleerd dat Poetin een terrorist is, dat hij gewone mensen neerschiet. Nu denk ik dat dat voor iedereen een feit is, dus als de wereld begrijpt dat ze met een terrorist te maken heeft, moet ze hem als een terrorist gaan behandelen.

U roept ook op om alle Russische diplomaten uit Polen en andere Europese landen te verdrijven. Waarom?
- Omdat het ten eerste noodzakelijk is om officieel te erkennen dat dit een terroristisch regime is, en ten tweede om dit regime te isoleren en ermee te stoppen op welk niveau dan ook, en vertegenwoordigers die dit regime vertegenwoordigen moeten worden uitgesloten. We sluiten alle ambassades van Poetin over de hele wereld, hij blijft in zijn Rusland en is beperkt. Dan zullen er totaal andere problemen ontstaan. Rusland zal vanzelf instorten als Poetin zijn problemen in Rusland moet oplossen.
- Zolang hij extern iets te doen heeft, heeft hij iets om de Russen te voeden, heeft hij genoeg om propaganda te creëren om hen ervan te overtuigen dat ze een groot rijk zijn, zolang hij maar iets heeft om voor hun ogen te zwaaien. Het zou anders zijn als het hem allemaal werd afgenomen. Als het Westen alle diplomaten heeft vrijgelaten, keren ze terug naar Rusland, worden ze opgesloten in Rusland en zullen zich daar in Rusland problemen beginnen te vormen. Diplomaten zullen hun baan verliezen, ze zullen gaan vragen wat ze nu moeten eten, wat hun familie moet eten, waar ze werk zullen vinden, dit zal een van de kleine maar belangrijke stappen zijn. Als al deze stappen hadden plaatsgevonden, zouden we vandaag een heel andere wereld hebben, zou Poetin zich heel anders hebben gedragen.
- Soms denk ik dat ik tegen de muur praat, maar na deze acht jaar zie ik dat er iets grijpt. Het is jammer dat het zoveel tijd kost en zoveel levens kost voor de politici, de mensen die de beslissingen nemen, het begint er allemaal door te komen. We geloven dat de wereld zal reageren op wat er gebeurt voordat Poetin ons allemaal opblaast. Want als ze het nu niet doen, is er over een jaar niemand meer om te reageren.

U zei dat als Poetin met Rusland te maken zou krijgen, Rusland uit elkaar zou vallen. Maar zijn de Russen een natie die in staat zou zijn om Poetin omver te werpen en zelfs voor democratische waarden te vechten?
- Ik zie de meeste vertegenwoordigers van het land niet streven naar democratische waarden. Het lijkt mij dat alleen honger deze mensen tot iets zou dwingen. Niets anders zal de Russen dwingen de straat op te gaan.

En de vlucht voor de mobilisatie is niet een soort oppositie?
- Deze vlucht is een uiting van opportunisme. Op de een of andere manier had deze oorlog hen al acht jaar niet meer gehinderd. Pas toen ze dachten dat ze in deze oorlog konden worden gedood, kwam het zelfbehoud in actie. Soms hoor ik het argument dat er onder deze mensen mensen zijn die oorlog niet steunen, dat het er zogenaamd veel zijn. Dus ik vraag: waarom protesteren deze honderdduizenden niet? 65.000 Russen zijn al omgekomen in de oorlog. Waarom protesteren hun moeders en echtgenotes niet? Ik hoor dat na 24 februari al meer dan een miljoen Russen Rusland zijn ontvlucht. Waarom ging die miljoen niet naar het centrum van Moskou om te protesteren? Als ze waren vertrokken en daar waren gebleven, zou de oorlog zijn afgelopen! Wel kennen we zo'n tienduizend mensen die naar de protesten kwamen. Enkele duizenden voor een land waar meer dan 140 miljoen mensen wonen. De absolute meerderheid steunt actief of passief (stil) deze oorlog. Wat zou hen kunnen dwingen om Poetin omver te werpen? Wat hun leven bedreigt, bijvoorbeeld honger, dood. Zolang niemand ze door het hoofd schiet, maakt het ze niet uit. Daarom kan alleen volledige isolatie en hen alleen laten met hun problemen helpen. Totdat deze mensen begrijpen dat ze moeten sterven vanwege Poetin, zullen ze niet handelen.

Het is moeilijk om Russen een beschaafde natie te noemen?
- Hoe noem je een beschaafde natie mensen die naar Oekraïne kwamen, de toiletten uit de badkamers haalden, ze inpakten, naar huis stuurden en dachten dat als ze het thuis los zouden maken, het ook het toilet van hen zou wegnemen ... Of onlangs lachte het Oekraïense internet om van het lachen hoe  ze CCTV uit Oekraïne stalen, het in hun huis installeerden, en ze weten niet dat mensen het nog kunnen bekijken . Heel Oekraïne kijkt nu hoe een heer in Boerjatië drie camera's in zijn huis installeerde en hij weet niet eens wat het is. Wat is deze beschaving?
- Maar verdomme, als ze alleen toiletten en webcams namen. Ze nemen het leven. Ze martelen, moorden en verkrachten op een uiterst wrede manier. Waarom werken liberale Russen niet met hun eigen volk? Het is hun plicht om hun landgenoten uit te leggen dat je niet mag stelen, geen poep op de tafels mag achterlaten, dat groepsverkrachtingen van vrouwen, mannen en kinderen een verschrikkelijke misdaad zijn... Dit is hun missie, hun plicht. Waarom weten de vertegenwoordigers van de cultuur van Pushkin, Dostojevski en Tsjechov dat het ongepast is om gordijnen, tafelkleden te gebruiken in plaats van toiletpapier? Waarom weten vertegenwoordigers van deze grote cultuur niet dat mensen niet kunnen worden gecastreerd, oren niet kunnen worden afgesneden, honden en katten niet kunnen worden doodgeschoten? Wie zou ze in godsnaam moeten uitleggen dat je een vrouw niet kunt verkrachten en haar dan vermoorden? oorbellen uit je oren plukken en je vrouw cadeau doen? Natuurlijk is het werk voor de Russen zelf. Liberale Russen zouden de dag moeten beginnen en eindigen met gesprekken met hun eigen volk, waarin ze fundamentele dingen uitleggen die duidelijk zijn in ons deel van de wereld.

'ZE ZULLEN JE NEERSCHIETEN.' EEN SOLDAAT OVER DE SITUATIE IN HET RUSSISCHE LEGER
Zulke situaties als die met toiletten zouden de westerse wereld er waarschijnlijk van bewust moeten maken dat dit een heel andere beschaving is. De hele wereld kijkt naar video's waarin Russen alle mandarijnen uit de winkel stelen omdat ze ze voor het eerst in hun leven zien, wanneer ze wasmachines stelen en naar hun vrouw sturen omdat ze ze voor het eerst in hun leven zien. Ik begrijp dat het frustrerend kan zijn als de westerse wereld van je verwacht dat je met zo'n natie in dialoog gaat. Welke voorbeelden van dit soort herinner je je het meest?
- De beste illustratie hiervan voor mij is wat ik me niet eens kon voorstellen. Toen de Oekraïners een vrouw in Rusland belden en haar vertelden dat haar man gevangen was genomen en dat ze hem de telefoon konden geven en konden praten. En ze zei: "Ik ben aan het werk." Ze hebben alles zo in de kont, zelfs de dichtstbijzijnde mensen hebben het in de kont.

Misschien zijn ze bang dat het de Russische diensten zijn die hun reacties in dergelijke situaties controleren.
- Misschien, maar je kunt deze persoon aan de telefoon vragen, luister naar de stem, ik zou in zo'n situatie duizend vragen hebben, maar ik zou zeker niet zeggen: "Sorry, ik kan niet, ik ben aan het werk Laat hem in deze gevangenschap zitten. Waarom roept hij mij?'. Ik begrijp deze mensen niet. Hoe meer van dergelijke situaties er zijn, hoe meer ik zeker weet dat we deze mensen niet kunnen begrijpen omdat we mentaal te ver van elkaar verwijderd zijn.

Onlangs verscheen er een video op het web waarin te zien was dat de Russen in een varkensstal woonden.
- Ja, en zelfs als ze een plaats betreden die geen varkensstal was, wordt de manier waarop ze die plaats verlaten een varkensstal. Een andere situatie waarin alle appartementen in de regio Kiev werden beroofd. Er is nog nooit een schoonmaakrobot uit een huis verdwenen, omdat ze niet wisten wat het was. Ze namen alle waterkokers en namen geen enkele van de bases voor hen. Het is niet eens grappig, het is zelfs jammer voor deze mensen dat ze in de 21e eeuw niet weten wat ze met een waterkoker moeten doen. In andere huizen in de gebieden die ze bezetten, lieten ze waterkokers op gasfornuizen staan, die smolten, omdat ze waarschijnlijk water in waterkokers met gas verwarmden. Het gaat niet meer om een of andere hoge opleiding, het gaat om basiskennis over de wereld dat plastic niet in het vuur wordt gestoken omdat het smelt.

Aan de andere kant is er een ander gezicht van Russen, rijk en opgeleid, voor wie het ontbreken van Instagram een drama is. Deze mensen reizen de wereld rond, hebben het leven elders gezien en steunen openlijk Poetin en de moord op sociale media.
- Zulke mensen zijn een uitstekend voorbeeld van hoe het Russische imperialisme eruit ziet, dat wil zeggen, wat ons allemaal bedreigt. In deze posts en video's laten ze zien dat ze koste wat kost een imperium willen zijn. Voor hen is niets anders van belang dan een grote mogendheid, de grote tsaar Poetin. Hoeveel mensen moeten daardoor worden gedood? Ze zijn niet geïnteresseerd in hoeveel mensen uit andere landen moeten worden gedood, en zelfs niet hoeveel van hun eigen land moeten worden gedood.
- Records verschijnen vaak op internet wanneer de begrafenis van een soldaat in Oekraïne plaatsvindt. Het hele dorp of de hele stad neemt afscheid van hem, iedereen valt op de knieën, ze brengen bloemen. Zo neemt Oekraïne afscheid van zijn helden. En de Russen? Ze nemen de crematoria mee om hun soldaten onmiddellijk te verbranden. Of ze gooien gewoon op het slagveld. Een Russische pantsercolonne trok door een van de dorpen en sommigen van hen werden gedood. En ze lagen in het veld totdat ze begonnen te stinken en de honden ze begonnen op te eten, omdat niemand ze kwam halen, en ze wisten waar ze waren. Ik heb vaak gelezen dat de Oekraïense kant vraagt: "Neem je dode lichamen". Ze komen niet eens voor de doden. Er zijn veel organisaties in de EU die Russen in ballingschap associëren. Ze krijgen miljoenen dollars aan subsidies van grote westerse organisaties, bekritiseren ze Poetin. Ze zouden bijvoorbeeld de lichamen van hun medeburgers uit Oekraïne kunnen overnemen. Hoeveel kunnen we alarmeren, vragen, beroepen: "Russen, neem je eigen!" Zo stil! De Russen willen zichzelf en hun eigen problemen niet aanpakken, ze willen zelfs niet de lichamen van hun eigen burgers afnemen.

Hoe leven gewone mensen dagelijks in Oekraïne? Hoe was het leven in Oekraïne tijdens de oorlog?
- Hoe is het leven in Oekraïne nu? Vreselijk. Het ergste sinds ik leef en herinner. We wisten al acht jaar wat het betekende om tijdens de oorlog te leven, maar het was nog steeds uitgestorven. Af en toe was er wat vuur. We dachten dat we wisten hoe het was, maar als de oorlog in een deel van het land gaande is, is het anders dan nu, wanneer het het hele land bestrijkt. Nu is niemand in Oekraïne, waar hij ook is, wat hij ook doet, veilig en kan zich niet veilig voelen. En een van de basisdingen die ieder mens nodig heeft, is een gevoel van veiligheid. We hebben het er allebei over of ik morgen een werkplek heb of zal hebben. Zal ik iets te eten hebben en vooral of ik morgen wakker zal worden.
Een ander ding dat alle Oekraïners voelen, is dat we echt aan onszelf worden overgelaten. Ja, er zijn landen die ons veel helpen, zoals Polen. Maar het antwoord op de vraag of Oekraïne weet dat het op iemand kan rekenen, is nee. Als iemand wil, helpt het, als hij niet wil, helpt het niet. Als het iets moet geven, zal het geven, als het niet is, zal het niet. Er is geen zekerheid dat we genoeg antiraketsystemen zullen krijgen om de lucht te sluiten en dat mensen eindelijk goed kunnen slapen. Niemand heeft ons dit gegarandeerd en ik ben bang dat dit nooit gegarandeerd zal worden.

Wat heb je vooral nodig?
- Het antwoord is vanaf het begin heel eenvoudig, je moet Oekraïne moderne wapens in geschikte hoeveelheden geven. Niets anders zal mensenlevens redden, alleen antiraketsystemen, luchtafweersystemen en moderne wapens. Je kunt zoveel pappen, melk en pampers meenemen als je wilt, maar met pap en luiers win je de oorlog niet. We hebben geen pap en servetten nodig, het zou beter zijn als ten minste één stad de hemel erboven had gesloten. Zodat deze moeders met kinderen geen reparaties in de kelder hoeven te doen. Vroeger renoveerden mensen flats. Nu is iedereen in Oekraïne de kelders aan het renoveren. Van renovatie van de appartementen is helemaal geen sprake, want niemand weet hoe lang dit appartement meegaat. Kleuterscholen, scholen, alles is in de kelder, in opvangcentra. Kinderen gaan naar school in de kelder. En de wereld stuurt ons pap en luiers? Vanaf 24 februari zeggen we elke dag om de lucht boven Oekraïne te sluiten. Elke dag zeggen we dat we meer wapens aan Oekraïne moeten leveren. Elke dag, waar mogelijk, schrijven we meerdere petities per week, verzamelen we miljoenen handtekeningen en wat? Zelfs boven Kiev is de lucht niet gesloten, laat staan in kleinere steden.

ZELENSKIY TEGEN DE RAAD VAN EUROPA: WE HEBBEN 10 PROCENT. LUCHTAFWEERGESCHUT NODIG
We zijn geen oorlogsstrategen, maar hoe beoordeel je wat er daarna gaat gebeuren? Hoeveel kracht hebben de Oekraïners om te vechten?
- Als de wereld zich blijft gedragen zoals ze doet, zal deze oorlog lang duren. Als de wereld Oekraïne zoveel wapens geeft als het nodig heeft en wat het nodig heeft, kan Oekraïne deze oorlog binnen een week beëindigen. Onze krijgsmacht heeft dit meermaals bewezen. Zodra ze wapens hadden, deden ze er alles aan om hun land te heroveren en ze deden het heel goed. We hebben niet zo'n probleem dat we niet genoeg mensen hebben om te vechten of dat we geen competenties hebben. We hebben mensen. Wij hebben de competentie. We hebben niet alleen één ding: wapens. Geef ons een pistool en de oorlog is voorbij. Waarom wil de wereld dit wapen niet weggeven? Dit is een retorische vraag.

Onlangs, tijdens een interview voor de BBC, werd president Volodymyr Zelensky gevraagd of Poetin zou overleven als Oekraïne wint. President Zelensky antwoordde kort: 'Het kan me niet schelen.' Wil je dat Poetin overleeft of moet hij worden geëxecuteerd, net als de nazi-misdadigers?
- Nee, lang leve. Lang leve en weet dat hij heeft verloren van de Oekraïners. En laat f ... sterven, herinnerend dat hij sterft als een verliezer, dat we met hem hebben gewonnen. Je hoeft hem niet te doden, laat hem ermee leven. Ik ben een pacifist en ik vind niet dat er iemand vermoord mag worden. Ik zou heel graag willen dat Poetin lang zou leven, wetende dat hij met ons heeft verloren. Het zal zeker zo zijn, want hij zal verliezen, er is geen andere optie. Ze hebben twee opties, we hebben de andere niet, we hebben er maar één. Je vroeg hoeveel kracht we hebben. Elke Oekraïense en elke Oekraïense heeft zoveel kracht als ze zal leven. Ik zal zoveel kracht hebben als ik leef. Verder, indien nodig, zullen mijn kinderen vechten. Ik voed mijn kinderen, mijn dochter, zo op dat ze weet dat ze ervoor zal moeten vechten als we nu falen. Ze hebben me zo opgevoed en zo voed ik mijn kinderen op. De Russen stellen zich voor dat ze ertoe kunnen leiden dat een bepaalde natie gewoon niet bestaat. Het kan niet. Dat zullen we altijd zijn. Misschien zijn ze dat niet, en dat zullen we wel doen.


Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/news-panczenko-niech-putin-zyje-dlugo-i-niech-umrze-pamietajac-ze,nId,6353000#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Pieszyce