Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Poetin heeft vier landen uitgesloten

Gestart door Pieszyce, 24 maart 2023, 00:33

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Poetin heeft vier landen uitgesloten
Met hen gaat Rusland niet om de tafel zitten voor gesprekken


22 maart 2023

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken sluit vier landen uit van mogelijke vredesbesprekingen, omdat zij "partij zijn in het conflict met Rusland dat op Oekraïens grondgebied voortduurt". De landen in kwestie zijn westerse landen die volgens het Kremlin, in plaats van een oplossing voor het conflict te zoeken, "de confrontatie maximaliseren". - schrijft het Amerikaanse Newsweek.

Een bron in het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tegenover persbureau RIA Novosti gereageerd op een voorstel van de Duitse diplomaat Wolfgang Ischinger om een "kiem" van een westerse bemiddelingsgroep te creëren.

- Officieel weten we niets over dit initiatief. Het idee van Ischinger wekt echter terechte bezorgdheid. Allereerst over het feit dat de genoemde landen deelnemen aan het conflict met Rusland dat op Oekraïens grondgebied gaande is, zegt een gesprekspartner van een pro-Kremlin agentschap, en voegt eraan toe dat de Russische diplomatie van het voorstel heeft gehoord via de media.

In de ogen van Moskou steunen zij "pseudo-vreedzame initiatieven van Zelensky, die losstaan van de realiteit eisen ultimatums van overgave". Het gaat om de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, die volgens de Russen het conflict niet willen oplossen, maar alleen "de confrontatie willen maximaliseren".

Onlangs verklaarde de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, dat Vladimir Poetin openstaat voor vredesbesprekingen. Tegelijkertijd beklaagde hij zich over het "gebrek aan oproepen" van Frankrijk en Duitsland, die zich herhaaldelijk bereid hebben verklaard tot dergelijke besprekingen.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei op zijn beurt tegen Newsweek dat "Rusland het enige obstakel voor vrede in Oekraïne blijft. Alleen Rusland kan deze oorlog vandaag beëindigen".

Desinteresse

Boris Bondarev, een voormalige Russische diplomaat die in mei 2022 ontslag nam uit protest tegen de invasie, vertelde het tijdschrift: "Voor vruchtbare onderhandelingen moet er van beide kanten van het conflict echte interesse zijn om aan tafel te zitten. Vandaag zie ik die belangstelling van geen van beide kanten".

De reden is volgens hem dat zowel Rusland als Oekraïne hopen te winnen. Hij voegt eraan toe dat onderhandelingen alleen mogelijk zijn wanneer een van de partijen in het conflict zich in een zeer moeilijke situatie bevindt, en op dit moment "is de frontlinie gestabiliseerd".

Een sleutelrol voor China?

De Chinese president Xi Jinping heeft zijn eigen vredesplan gepresenteerd, maar maakt geen melding van terugtrekking van de Russische troepen uit Oekraïne. Poetin verklaarde dat zijn voorstel de basis zou kunnen worden voor de beëindiging van de gevechten.

President Volodymyr Zelenski benadrukte op zijn beurt dat hij "wacht op een reactie" nadat hij China had uitgenodigd voor gesprekken over Oekraïne. - We ontvangen enkele signalen, maar er zijn nog geen concrete resultaten, zei hij.

Bron:  "Newsweek",  Onet.pl przez Autorzy:DSZ      język po Polsku

Pieszyce

 
;D  ;D  ;D  ;D  ;D

Handig de vier belangrijkste landen uitsluiten en warschijnlijk alleen met vriend China verder willen gaan.

Ik denk dat de vrede lang weg zal blijven of Oekraïne moet de oorlog echt winnen.