Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Rusland’s Wagner verhandelt diamanten wereldwijd

Gestart door Pieszyce, 6 december 2022, 14:33

Vorige topic - Volgende topic
Tags Rusland’sWagnerverhandeltdiamantenwereldwijd

Pieszyce


Rusland's Wagner verhandelt diamanten wereldwijd

2 decmber 2022

De Russische Wagner-groep exporteert wereldwijd diamanten via een Afrikaans bedrijf, meldt het Belgische dagblad "De Standaard".

De Russische huurlingen van Wagner, een groep die wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden in oorlogsgebieden over de hele wereld, zouden deel uitmaken van een handelsschema voor diamanten, volgens een rapport dat door "De Standaard" is gepubliceerd. Het dagblad stelde het rapport op in samenwerking met de European Investigative Collaborations (EIC), een project voor onderzoeksjournalistiek.

Volgens het dagblad zou Wagner in 2019 in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) een dekmantelbedrijf met de naam "Diamville" hebben opgericht, via hetwelk de groep in november van dat jaar voor 132.000 euro aan diamanten naar België heeft uitgevoerd.

Volgens het rapport hebben "vijf bronnen uit de diamantsector in Bangui", de hoofdstad van de Afrikaanse natie, bevestigd dat "Diamville", een van de vier grootste diamantexporteurs in de CAR, een dekmantelbedrijf is voor Wagner.

Het dagblad voegde eraan toe dat de meeste diamanten via Kameroen en Soedan worden gesmokkeld en dat sommige via officiële kanalen passeren.

De beschuldigingen komen na een rapport van The Guardian uit november, waarin stond dat België in de eerste acht maanden van 2022 voor 1,2 miljard euro aan Russische diamanten heeft ingevoerd.

In reactie hierop verklaarde het lobbyorgaan dat de Antwerpse diamantsector vertegenwoordigt, het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), dat een verbod op Russische diamanten zou kunnen leiden tot een verlies van 10.000 banen in de Belgische diamantindustrie, zo meldde "De Standaard".

In maart hield de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een toespraak in het Belgische parlement, waarin hij alle mensen hekelde "die geloven dat bijvoorbeeld Russische diamanten in Antwerpen belangrijker zijn dan de oorlog in Oost-Europa".

"Vrede is meer waard dan wat dan ook, meer dan alle waarden, meer dan alle diamanten," voegde Zelenski eraan toe.

Bron:   PAP, De Standaard, Brussels Times, The Guardian, polskieradio.pl  przez (jh)