Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Wagner-baas Prigozhin omgekomen bij vliegtuigcrash in Rusland

Gestart door Pieszyce, 23 augustus 2023, 23:02

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Wagner-baas Prigozhin omgekomen bij vliegtuigcrash in Rusland

23 aug 2023

Wagner Group-baas Yevgeny Prigozhin is omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Rusland. Dat melden Russische media woensdag. In juni kwam Prigozhin met zijn huurlingenleger in opstand tegen de Russische overheid.

De Russische luchtvaartautoriteit bevestigt dat Prigozhin op de passagierslijst van het vliegtuig stond. Zijn lichaam is nog niet gevonden en de Russische overheid heeft zijn dood nog niet officieel bevestigd.

Het vliegtuig stortte neer in de Tver-regio, ten noorden van Moskou. Aan boord waren naast Prigozhin negen anderen. Drie van hen waren vliegtuigpersone . . . . . . . .

Bron:  Lees hier verder . . . . . .

Pieszyce

Het vliegtuig van Prigozhin is neergestort in de buurt van Tver
Wagnerianen beweren dat hun baas dood is


Jevgeni Prigozjin
23.08.2023, 20:55
Bartosz T. Wielinski

Medewerkers van Jevgeni Prigozjin, de oprichter van de Wagner Group die de mislukte putsch tegen Poetin in juni organiseerde, beweren ook dat zijn vliegtuig is neergeschoten door het Russische leger in de regio Tver. Prigozhin's naam stond op de passagierslijst.

Het aan de Wagner Group gelinkte kanaal Greywolf op Telegram in Rusland zegt dat er maar liefst twee Embraer ERJ-135 luxe passagiersvliegtuigen van Prigozhin tegelijkertijd in de lucht waren. Het vliegtuig, met registratie RA-02795, vloog van de luchthaven Sheremetyevo bij Moskou naar Sint-Petersburg. Petersburg. Rond 18.20 uur Moskou tijd dreigde het neergeschoten te worden door het Russische luchtafweer en stortte neer in het dorp Kuzhenkino in de regio Tver.

- Voordat het vliegtuig neerstortte, hoorden omwonenden een dubbele knal die typerend is voor het geluid van luchtdoelraketten. Dit werd bevestigd door strepen in de lucht," leest het kanaal Greywolf. Op online geplaatste mobiele telefoonbeelden is te zien hoe het vliegtuig valt en hoe de resten op de grond verbranden.

Betaalmuur:

Bron:  wyborcza.pl przez Bartosz T. Wielinski           język po Polsku

PieszyceIs het toch nog goed gekomen met die moordenaar.

In een van zijn valse paspoorten schreef hij dat zijn geboorteplaats Tver was.

Dus hij is thuis.

Pieszyce


Wrak Prigozhin laat verspreide brokstukken zien

24 augustus 2023 

De wrakstukken van het vliegtuig van Wagner Group baas Jevgeni Prigozjin in de buurt van Tver in Rusland hebben volgens de media vliegtuigfragmenten onthuld die verspreid liggen over een afstand van 2,5 kilometer.

Bij de crash van woensdag laat waren naar verluidt Prigozhin, het hoofd van de Wagner Group, en negen andere personen betrokken. De berichtgeving in de belangrijkste Russische media blijft beperkt, met pro-Kremlin verkooppunten die het incident slechts kort vermelden. Het staatsagentschap TASS vermeldde alleen de passagiers, terwijl het Belarussische Belta de vorige avond voor het laatst over Prigozhin berichtte.

Het in de VS gevestigde Institute for the Study of War (ISW) speculeert dat de Russische president Vladimir Poetin het bevel kan hebben gegeven om het vliegtuig neer te halen, tenzij het tegendeel wordt bewezen. De analyse legt een verband tussen recente spanningen tussen de Wagner Group van Prigozjin en het Russische ministerie van Defensie, wat wijst op een uitval die zou kunnen leiden tot de mogelijke moord op Prigozjin. Het Ministerie van Defensie probeert alternatieve militaire privégroepen te vormen in regio's zoals Afrika en het Midden-Oosten, waardoor Wagner-leden overstappen voor een beter salaris.

ISW heeft ook Andrei Avryanov, plaatsvervangend hoofd van de Russische militaire inlichtingendienst GRU, in verband gebracht met Wagner's Afrikaanse activiteiten en een deelnemer aan de Skripal vergiftigingszaak in 2018 in het VK.

Voor de Belarussische autocraat Loekasjenko kan de mogelijke moord op Prigozjin symbool staan voor een afnemende onderhandelingsmacht met het Kremlin en een openlijk streven naar integratie tussen Belarus en Rusland, beweerden de Amerikaanse analisten.

Bron: PAP, RMF FM,  polskieradio.pl by (jh)      English