Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Mijn hart brak". Besluit PTTK-autoriteiten een schok voor Poolse toeristen

Gestart door Pieszyce, 3 augustus 2023, 00:03

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Mijn hart brak". Besluit PTTK-autoriteiten een schok voor Poolse toeristen

30 juli 2023


PTTK hostel "Samotnia" van de kant van Mały Staw  -  SkywalkerPL - CC BY 3.0      http://www.samotnia.com.pl/en/index.php

Het ongehoorde nieuws komt uit het Karkonosze gebergte, waar het PTTK Samotnia hostel na 57 jaar mogelijk ophoudt te bestaan. Het blijkt dat de nthousiastelingen die deze unieke plek runnen geen toestemming hebben gekregen om het gebouw te blijven verhuren. Dit betekent dat ze het hostel moeten sluiten. Internetgebruikers kunnen het niet geloven en zijn gewoon woedend.

Volgens Sylwia en Magda Siemaszko, die momenteel Samotnia runnen, is dit de beslissing van de voorzitter van het bedrijf Sudeckie Hotele i Schroniska PTTK, Grzegorz Błaszczyk. Dit, beweren ze, "zonder opgaaf van redenen, verwierp een aanbod om de huurovereenkomst van Samotnia uit te breiden", wat betekent dat de eigenaren de plaats zullen moeten verlaten. Volgens de wet behoort het hostel toe aan de PTTK.

Internetgebruikers zijn ontroerd en verontwaardigd omdat Samotnia een model was en is voor andere Poolse berghotels. Een ontmoetingsplaats, cultureel centrum, toeristisch en sportief toevluchtsoord. En tegelijkertijd een plek met een unieke sfeer en ziel, die steeds zeldzamer wordt in de bergen. Vandaag de dag wordt het gedomineerd door berghotels en globalisering, die helaas ook de bergen heeft bereikt.

    "Dank u allen voor de 57 jaar die we samen hebben doorgebracht. Bedankt voor jullie vriendelijkheid bij elke stap, jullie steun in moeilijke momenten, de sfeer die jullie creëerden, de verhalen die jullie met ons deelden". - schrijven een emotionele Sylwia en Magda Siemaszko.

De schokkende beslissing van de PTTK autoriteiten heeft mensen woedend gemaakt die al jaren verbonden zijn met Samotnia. Sommigen komen hier langs als ze van het pad afkomen. Anderen leven en ademen deze plek van tijd tot tijd. Hier spelen ze tijdens de finale van het Grote Orkest van de Kerstliefdadigheid, hier jagen ze hun bergpassie na.

    "De mooiste plek op aarde. Mijn hart brak," zegt hij."Dit moet een soort grap zijn, het beste hostel in Polen."Mevrouw Sylwia, mevrouw Magda, ik heb er geen woorden voor, ik heb er geen woorden voor...."Leg je armen niet neer, alsjeblieft!"Dit moet een soort grimmige grap zijn?

Dit zijn de stemmen van verontwaardigde internetgebruikers die Samotnia willen verdedigen tegen de harteloze beslissing van PTTK en de eigenaren steunen. Zij weten niet waarom ze de plek moeten verlaten die ze al 57 jaar creëren. En de lokale media herinneren zich dat tien jaar geleden een bedrijf dat eigendom was van PTTK ook van de Siemaszeks af wilde. Dat is toen niet gelukt.

Het bedrijf dat de berghutten in het Reuzengebergte beheert, kondigde een wedstrijd aan waarbij het hoogste bod werd uitgebracht door een ondernemer uit Karpacz. Na protesten van bergbewoners, bergbeklimmers, toeristen, lokale overheidsfunctionarissen, politici, acteurs en internetgebruikers werd de beslissing gewijzigd. PTTK besloot dat Samotnia in handen van de pachters zou blijven.

Zal de Samotnia bergherberg ophouden te bestaan?

Samotnia is een van de oudste berghostels in Polen. Het staat bekend om de gezellige sfeer,  het houten interieur en de huisgemaakte keuken. Bovendien is het het hele jaar door geopend, ongeacht het weer. Het ligt in het Karkonosze Nationaal Park, dus het is alleen te voet bereikbaar, bij voorkeur vanuit Karpacz. Het ligt boven Mały Staw.

Het hostel ligt ongeveer halverwege de populaire route van Karpacz naar Śnieżka.

Vanaf 1966 was de manager van Samotnia Waldemar Siemaszko, die al snel de goede geest en een echte legende van de plaats werd. Samen met zijn vrouw Sylwia creëerde hij de unieke sfeer van het hostel, moderniseerde het aanzienlijk en maakte het een van de meest bekroonde toeristische faciliteiten in het land.

Dit tijdperk heeft 57 jaar geduurd, zelfs niet onderbroken door de tragische dood van Siemaszko in 1994.

Tegenwoordig wordt de site beheerd door de dochters van Waldemar Siemaszko, die er alles aan doen om ervoor te zorgen dat toeristen van de plek blijven houden. Zoals je kunt zien, is dit niet genoeg voor de besluitvormers bij PTTK. Zal Samotnia overleven in een ongewijzigde vorm? Dat weten we nu nog niet, maar we kunnen ons niet voorstellen dat het anders zou kunnen zijn. Honderden mensen die van plan zijn om hun Samotnia te verdedigen denken er hetzelfde over.

We hebben commentaar gevraagd aan het bedrijf Sudeckie Hotele i Schroniska PTTK, dat de controversiële beslissing over Samotnia heeft genomen. Zodra we dit hebben ontvangen, zullen we een reactie plaatsen van Grzegorz Błaszczyk en zijn mensen.

Heb je een nieuwsbericht, foto of video? Stuur het ons via dziejesie.wp.pl

Auteur: KGŁ

Bron:  o2.pl przez KGŁ      język po Polsku

Nemo.omen

Dit is een monument van een grote klasse. Ik ben er meerdere malen geweest. Dit mag nooit worden gesloten,want als dat gebeurt is dat vernietiging van een monument en dat is strafbaar

Nemo.omen

Nog even verder gezocht in de regionale berichtgeving,zie hieronder

02/08/2023 20:03 Portaal 24jgora.pl

Piotr Borys, een lid van het burgerplatform, kwam naar Jelenia Góra om een parlementaire interventie uit te voeren in verband met de verwarring rond de Samotnia-opvang.
Over de veranderingen in de opvang van Samotnia schreven we al in een apart artikel. Kortom - de president van Sudeckie Hotele i Schroniska PTTK weigerde het huurcontract te verlengen aan de huidige managers, omdat er economisch gezien een beter voorstel was van een ondernemer uit het Karkonosze-gebergte. Informatie over de weigering om de huur van het asiel aan de familie Siemaszko te verlengen veroorzaakte een ware storm op internet. Bergliefhebbers zijn het er niet mee eens om de iconische plek over te dragen aan iemand anders dan de familie die al generaties lang voor het object zorgt. De sterke weerstand van bergliefhebbers tegen de verandering van de manager bij Samotnia is zichtbaar. Er was zelfs een petitie waarvan de initiatiefnemers handtekeningen verzamelen van tegenstanders van veranderingen in de Samotnia Shelter.

Al 50.000 mensen hebben de petitie ondertekend. mensen. We hebben te maken met een enorme maatschappelijke activiteit. Ik bleef ook niet passief en besloot in te grijpen in deze zaak. De president van het bedrijf, die optreedt namens PTTK, verzekerde me dat de wedstrijd nog niet is beslist. De competitie is nog gaande. Twee aanbiedingen deden mee aan de finale van de wedstrijd, waaronder de huidige huurder, namelijk mevrouw Siemaszko. Onderhandelingen over het beste bod zijn momenteel gaande. De huidige huurder heeft nog een kans, zei Piotr Borys.
Ik heb alle informatie en documenten ingediend die dhr. De procedures lopen nog. We zullen informeren over het resultaat - voegde de president van PTTK Grzegorz Błaszczyk eraan toe.
 
# Er is nog niets beslist over de opvang van Samotnia


PieszyceBedankt voor de aanvulling.
We wachten dan maar even af, maar soms zijn de Polen echt niet te volgen.