Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

De Coulisse van de ontmoeting met Tusk. "We beëindigen deze serie".

Gestart door Pieszyce, 8 februari 2023, 15:54

Vorige topic - Volgende topic
Tags POVerkiezingen

Pieszyce


De Coulisse  van de ontmoeting met Tusk. "We beëindigen deze serie".

Kamil Dziubka
6 februari 2023

Donald Tusk heeft zijn parlementsleden tijdens een besloten vergadering duidelijk gemaakt dat het onderwerp van één kieslijst voor de oppositie op sterven na dood is, aldus Onet. KO begint daarom zijn eigen lijsten op te stellen: zonder de PSL, Szymon Holownia en links.

  • We kunnen niet wachten tot PiS de verkiezingen wint, zegt PO-woordvoerder
  • Tijdens zijn toespraak kondigde Donald Tusk een politiek offensief aan voor de komende
    weken.
  • Een onderdeel hiervan zijn onder andere uitjes van de KO parlementaire club.
  • Zoals onze gesprekspartners opmerken, heeft burgemeester Rafał Trzaskowski van Warschau
    voor het eerst sinds lange tijd niet gesproken op een bijeenkomst van de club

- Donald maakte duidelijk dat we vaart moeten maken en niet meer naar anderen moeten kijken. Ik vatte dit op als het ten grave dragen van het onderwerp van één lijst," vertelt een van de deelnemers aan de KO-clubbijeenkomst die 's avonds in Warschau werd gehouden aan Onet.

- Geen positieve reactie van de andere partijen? Dan beëindigen we deze serie," voegt onze geïnterviewde toe.

Uit recente peilingen blijkt dat de cijfers van Wet en Rechtvaardigheid na een periode van daling licht zijn gestegen. Dit baart de PO-leiding zorgen. De vergadering van vandaag was bedoeld om de parlementsleden van de grootste oppositiegroepering bewust te maken van de situatie.

- We hebben geen tijd, we kunnen niet wachten tot PiS de verkiezingen wint. We moeten doorgaan met de pre-campagne, vandaar de besluiten van de voorzitter om kandidatenlijsten voor de Sejm op te stellen en het veld in te gaan," zei Jan Grabiec na een vergadering van de club van de Burgercoalitie.

De bijeenkomst vond plaats in de Mysia-straat in het centrum van Warschau. Tijdens zijn toespraak kondigde Donald Tusk een politiek offensief aan voor de komende weken. Het gaat onder meer om uitjes van de KO parlementaire club.

Zoals onze gesprekspartners opmerken, heeft de burgemeester van Warschau, Rafał Trzaskowski, voor het eerst sinds lange tijd niet gesproken op de bijeenkomst van de club.

De wil van lokale overheidsfunctionarissen

De afgelopen dagen heeft de activiteit van de burgemeester van Sopot, Jacek Karnowski, die samen met Trzaskowski de leider is van de vereniging "Ja tegen Polen" van lokale overheidsfunctionarissen uit heel Polen, tot irritatie geleid. Enkele dagen geleden werd een opiniepeiling vrijgegeven die de vereniging een positie gaf als de derde kracht in het parlement, mocht de uitslag van de peiling zich vertalen in een verkiezingsuitslag.

Uit de peiling bleek ook dat de Burgercoalitie, waarvan de waardering tot 17 procent zou dalen, het meest zou verliezen van de toetreding van een dergelijke commissie. Volgens onze gesprekspartners van PO werd de peiling uitgevoerd in opdracht van Karnowski's entourage. De irritatie is des te groter omdat de respondenten specifiek werd gevraagd naar het comité van Rafał Trzaskowski, dat "Ja tegen Polen" mede heeft opgericht.

De burgemeester van Warschau, die een van de vice-voorzitters van het Burgerplatform is, publiceerde later een speciale verklaring waarin hij aangaf dat de beweging niet van plan is een aparte lijst op te stellen. Jacek Karnowski heeft de verklaring eveneens ondertekend.

"We richten geen nieuwe partij op. We concurreren met niemand. Ons doel is alleen de democratische oppositie te helpen. Wij willen zo sterk mogelijke gezamenlijke oppositielijsten, en liefst één, vandaar onze betrokkenheid," schreven zij.

Volgens Gazeta Wyborcza zouden de laatste stappen Donald Tusk er echter toe aanzetten de voorbereidingen voor een onafhankelijke deelname van de Burgercoalitie aan de parlementsverkiezingen in het najaar op te voeren.

Het optimisme over een gezamenlijke lancering van de oppositie is de afgelopen weken duidelijk afgenomen door een ruzie tussen Szymon Holownia en de rest van de oppositiepartijen. Het ging over de stemming over de wet van het Hooggerechtshof, die bedoeld is om geld dat Polen nog tegoed heeft van het EU-wederopbouwfonds te deblokkeren.

Polen 2050 besloot op het laatste moment tegen het wetsvoorstel te stemmen, hoewel het eerder samen met KO, PSL en links had verklaard dat de oppositie een gemeenschappelijk standpunt zou innemen. Dit is niet gebeurd. Politici van deze groeperingen zijn steeds luider gaan roepen dat het scenario van een versplintering van het anti-PiS blok steeds waarschijnlijker wordt.

Dit kan echter worden tegengesproken door de aankondiging van een gezamenlijke toespraak van Szymon Hołownia en Władysław Kosiniak-Kamysz, gepland voor dinsdagochtend. Zoals we horen, moeten de mannen praten over de noodzaak om een lijst van "gemeenschappelijke kwesties" te ontwikkelen. Er komt geen verklaring van één lijst van deze partijen.

- Dit zal meer een voorbode zijn van een eventuele samenwerking op dit gebied", horen we in de PSL.

Sommige van onze gesprekspartners interpreteren deze stap als een wens van het hoofd van Polen 2050 om het odium af te werpen van iemand die de plannen van de oppositie voor een gezamenlijke start dwarsboomt. Sommigen menen zelfs dat Holownia is aangesproken door recente peilingen, waaruit blijkt dat zijn groepering geen baat heeft gehad bij een kortsluiting met Tusk.

- Holownia en Kosiniak-Kamysz zijn voor elkaar bestemd. Hoe dichter de verkiezingen naderen, hoe duidelijker dit zal worden," vertelt de PO-politicus.

Bron:    wiadomosci.onet.pl przez Kamil Dziubka       język po Polsku