Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Komorowski in oppositie tegen Tusk

Gestart door Pieszyce, 3 mei 2023, 23:57

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Komorowski in oppositie tegen Tusk
Hij zal zelfs niet eens aanwezig zijn bij de mars op 4 juni.


Alan Wysocki
 2 mei 2023   

Bronislaw Komorowski zal niet deelnemen aan de mars van Donald Tusk. De voormalige president, die verbonden is aan het Burgerplatform, bekritiseerde het gebruik van de verjaardag van 4 juni voor politieke druk op de oppositie. Tegelijkertijd prees hij het akkoord tussen Szymon Holownia en Władysław Kosiniak-Kamysz.

  • Donald Tusk riep alle kiezers en politici van de oppositie op om deel te nemen aan de mars van het Burgerplatform die op 4 juni
    werd georganiseerd.
  • Niet alleen Szymon Holownia en Władysław Kosiniak-Kamysz weigerden op de demonstratie te verschijnen. Ook Bronislaw Komorowski
    zal niet aan de mars deelnemen.
  • "Ik denk dat ze niet op tijd hebben bedacht hoe (de verjaardag - red.) te vieren met een gezamenlijk initiatief," zei de voormalige
    president in een interview met het weekblad Wprost.

Bronislaw Komorowski bekritiseert één lijst van Donald Tusk en spreekt van een mars op 4 juni

Al weken, zo niet maanden, dringt Donald Tusk er bij zijn partners in de oppositie op aan om onder de vlag van een "Verenigde Oppositie" naar de verkiezingen te gaan. De Poolse Volkspartij en Polen 2050 hebben dit idee resoluut verworpen.

Links heeft strategisch gespeeld. In het besef dat er geen kans op overeenstemming was, verklaarden zij zich bereid zich aan te sluiten bij een grote coalitie tegen Jarosław Kaczyński. Op deze manier vermeden zij betrokken te raken bij de oorlog die gaande is tussen Szymon Holownia, Władysław Kosiniak-Kamysz en het Burgerplatform.

In een interview met het weekblad Wprost werden de initiatieven van Donald Tusk scherp bekritiseerd door Bronisław Komorowski. - Het zwaaien met de vlag van de eenheid begint de oppositiekiezers te irriteren," zei hij.

De voormalige president verklaarde ook dat hij niet zou deelnemen aan de mars van het Burgerplatform op 4 juni in Warschau.

- "Ik betreur het dat 4 juni, de mooie verjaardag van de nederlaag van het communisme met het stembiljet, een bron van confrontatie en een voorwerp van concurrentie tussen democratische krachten wordt," oordeelde hij.

Komorowski bekritiseert Tusk, prijst Holownia en Kosiniak-Kamysz

Volgens de voormalige politicus had 4 juni een signaal moeten zijn van de "kracht van de democratische gemeenschap" in ons land. - Het lijkt erop dat er niet tijdig is nagedacht over hoe dit te vieren met een gezamenlijk initiatief, zei hij.

De voormalige president prees echter de vorming van een verkiezingscoalitie tussen de Volkspartij en Holownia. Volgens hem is dit een goed voorbeeld voor de oppositie. - Bovendien hoop ik dat het centrum van de Poolse politiek, dat door het polarisatieproces tot nu toe is vernietigd, op deze manier zal worden gered," merkte hij op.

Komorowski zei echter dat de coalitie van Szymon Hołownia en Władysław Kosiniak-Kamysz open moet blijven staan voor samenwerking met verschillende kringen, waaronder die van het Burgerplatform.

- Polen heeft een politieke kracht nodig die zich verzet tegen een verdieping van de polarisatie en ernaar streeft de gemeenschap in stand te houden en niet verder te vernietigen. Wat nodig is, is een centrum met zijn gematigdheid en vermogen tot samenwerking," legde hij uit.

Zoals we in naTemat schreven, had de voormalige president aan het begin van het nieuwe jaar kritiek op de manier waarop Donald Tusk het Burgerplatform leidt. - 'De waarheid is dat ik de hoop enigszins heb verloren dat er een gematigde conservatieve pool kan ontstaan op basis van het Platform,' zei hij tegen OneTemat.

- Het Platform beschrijft zichzelf als een conservatief-liberale partij. Vandaag is de massa van dat conservatisme ergens de ruimte in gevlogen", wees hij erop.

Bron:    natemat.pl przez Alan Wysocki       język po Polsku

Pieszyce

Citeer- "Ik betreur het dat 4 juni, de mooie verjaardag van de nederlaag van het communisme met het stembiljet, een bron van confrontatie en een voorwerp van concurrentie tussen democratische krachten wordt," oordeelde hij.

Excuses maar de man zeurt, hij was destijds zelfs niet eens bij de ronde tafelbesprekingen omdat hij dat niet zag zitten. Szlachta in de puurste vorm die mindere gewoon op hun plaats denkt te zetten.

Hij moet zich maar eens afvragen waarom, hij niet uitgenodigd was tijdens het bezoek van Joe Biden aan Polen. Nu denkt hij met zijn opmerkingen ook nog even in Wprost in plaats van Wyborcza de hele oppositie omver te werpen. Ik zou als ik hem was maar lid worden van de partij van Hołownia, dan hoor je misschien nog ergens bij.

Schande om een ex premier, waarmee je "samenwerkte" zo even een mes in de rug te zetten.

Mijn gevoelens, dat ik je nooit gemogen heb omdat ik je niet vertrouwde zijn dus uitgekomen.