Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Komt de aanklacht tegen Duda dichterbij?

Gestart door Pieszyce, 18 oktober 2023, 23:42

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Komt de aanklacht tegen Duda dichterbij?

18 oktober 2023

De Burgercoalitie, de Derde Weg, links en parlementsleden die de Wet en Rechtvaardigheid partij en de Confederatie willen verlaten, kunnen er samen toe leiden dat president Andrzej Duda wordt aangeklaagd als hij de vorming van een nieuwe democratische regering blijft blokkeren. Een van de grootste Poolse autoriteiten op het gebied van constitutioneel recht zal hierover een analyse opstellen.

De winnaars van de verkiezingen, d.w.z. de Burgercoalitie, de Derde Weg en Links, zijn niet van plan om met halve maatregelen te spelen. De poging van Kaczynski om president Andrzej Duda te gebruiken om democratische processen in Polen te vertragen, kan eindigen met de aanklacht en schorsing van laatstgenoemde als president.

Dit is niet zo moeilijk - de optie om de president in staat van beschuldiging te stellen werd al voor de verkiezingen overwogen en steeds meer parlementsleden van Kaczyński, doodsbang voor de komende schikkingen, verklaren hun medewerking aan de nieuwe regering.

Andrzej Duda is in een uitzonderlijk moeilijke situatie gebracht door Kaczyński: aan de ene kant heeft de PiS voorzitter hem opgedragen om dingen te doen die ongrondwettelijk zijn, aan de andere kant hebben de partijen die gewonnen hebben veel middelen om parlementsleden te vinden die het in staat van beschuldiging stellen van de president zullen steunen en de wettelijke gronden hiervoor bestaan.

In feite zou dit een van de grootste verrassingen van het politieke einde van het jaar kunnen zijn. De nieuwe regering zou zo een heel nieuw hoofdstuk openen in de boekhouding van de PiS, want zonder een PiS-president kan er geen sprake zijn van gratieverlening.

Bron:    wiesci24.pl      język po Polsku

Pieszyce


Polen tegen Duda:  als je wilt, komen er een miljoen mensen opdagen in Warschau. Wanneer?

18 oktober 2023

Andrzej Duda talmt met het toevertrouwen van de missie om een regering te vormen aan de oppositie. De Polen verliezen hun geduld en zeggen ronduit: of de president komt in actie, of we herinneren hem aan zijn plichten. En ze kondigen aan dat, indien nodig, een miljoen mensen op 11 november naar Warschau zullen komen om hem te vermanen.

Het is de plicht van de president om de vorming van een regering toe te vertrouwen aan de groeperingen die hij realistisch gezien kan vormen. PiS heeft een vernietigende nederlaag geleden bij de verkiezingen en een dergelijke regering is daarom onmogelijk. Duda kan de vorming van een regering alleen toevertrouwen aan een vertegenwoordiger van een akkoord van drie partijen: de Burgercoalitie, de Derde Weg en Links.

Bron:    wiesci24.pl      język po Polsku