Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Leszek Miller: Als oppositieleiders PiS naar de overwinning leiden, moeten ze vervloekt worden

Gestart door Pieszyce, 8 augustus 2023, 23:44

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Leszek Miller: Als oppositieleiders PiS naar de overwinning leiden, moeten ze vervloekt worden

3 augustus 2023

- Als de oppositieleiders PiS naar een derde overwinning leiden, moeten ze worden vervloekt, verdoemd en voor altijd uit de politiek worden verwijderd, zei oud-premier Leszek Miller op de "Gościu Wydarzeń" van donderdag. - Allemaal behalve Donald Tusk, die er alles aan doet om de parlementsverkiezingen te winnen, voegde hij eraan toe.

- Zal de Derde Weg uit elkaar vallen? - vroeg Bogdan Rymanowski aan zijn gast.

Er is een handgemeen geweest tussen de PSL en Polen 2050 in de afgelopen dagen, met meningsverschillen tussen de coalitiepartners over de visie om de Derde Weg uit te breiden met agrarisch Agrounia.

Er is zelfs gespeculeerd dat als Polen 2050 niet instemt met een electorale alliantie met Agrounia, de PSL de samenwerking met Holownia's partij zal willen verbreken, wat zou leiden tot het uiteenvallen van de Derde Weg.

L. Miller: De derde weg is een weg naar nergens

- In de huidige situatie, gezien de inzet van de verkiezingen, zijn er maar twee wegen: aan de ene kant is er Verenigd Rechts, aan de andere kant de verenigde oppositie. De Derde Weg is een weg naar nergens," antwoordde Leszek Miller.

- Als er één lijst zou zijn, zou de oppositie een reële kans hebben om van PiS te winnen. Als er drie of meer lijsten zijn, loopt de oppositie tegen een spectaculaire nederlaag aan, voegde hij eraan toe.

- Als de oppositieleiders, die duidelijk moeite hebben om de kwestie te begrijpen, leiden tot een derde overwinning voor PiS, moeten ze worden vervloekt, verdoemd en voor altijd verwijderd uit de politiek, concludeerde de voormalige premier.

- Wie heeft u in gedachten? - vroeg Rymanowski.

- Allemaal behalve bDonald Tusk, die er alles aan doet om deze verkiezingen te winnen, - benadrukte Leszek Miller.

Miller: Ik eis het aftreden van het hoofd van het ministerie van Defensie en de commandostaf

Het programma behandelde ook de kwestie van het binnendringen van Belarussische helikopters op Pools grondgebied. Bogdan Rymanowski vroeg de voormalige premier hoe hij zou reageren als hij op dit moment de regering zou leiden.

- Rekening houdend met eerdere gebeurtenissen zou ik het hoofd van het ministerie van Defensie en een deel van de commandostaf onmiddellijk ontslaan. Ze vormen een bedreiging voor de veiligheid van Polen door hun incompetentie en neiging tot liegen, -  antwoordde Leszek Miller.

- Tien uur verschil met het officiële communiqué is de tijd die werd besteed aan de vraag of het mogelijk was om het incident te verbergen of niet, voegde de voormalige premier eraan toe. - Het kon niet worden verborgen," benadrukte hij.

Bogdan Rymanowski vroeg zijn gast of hij Belarussische helikopters zou neerschieten. - Het voormalige hoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken Radosław Sikorski zei dat hij ze zou hebben neergeschoten, voegde de Polsat News journalist eraan toe.

- Situaties waarin je eerst schiet en dan vraagt waarom, komen alleen voor in westerns. Er zijn procedures die gevolgd moeten worden," antwoordde Leszek Miller. - Er is altijd tijd om te schieten," voegde hij eraan toe.

Leszek Miller: Loekasjenko heeft beproefde vrienden in Polen

Bogdan Rymanowski vroeg de voormalige premier of de Belarussische dictator Alyaksandar Loekasjenko wil dat Donald Tusk terugkeert aan de macht.

- Ik herinner me dat Mateusz Morawiecki als vicepremier naar Belarus reisde en heel vriendelijk werd ontvangen door Loekasjenko. Later ging ook senaatsvoorzitter Stanisław Karczewski van de Wet en Rechtvaardigheid partij naar Minsk. Beiden waren opgetogen over hun ontmoetingen met de Belarussische leider. Waarom heeft Loekasjenko Tusk nodig als hij genoeg beproefde vrienden heeft in Polen? - zei Miller.

- Alles wat premier Morawiecki zegt is een leugen. Voor hem zijn waarheid en leugens hetzelfde. Morawiecki maakt geen kans bij Tusk. De PO-leider speelt in een hogere competitie," zei Leszek Miller.

"Als het op graan aankomt, heeft de Poolse regering veel dingen goed gedaan".

Het programma ging ook in op de betrekkingen van Polen met Oekraïne.

- Als het om graan gaat, heeft de Poolse regering groot gelijk. Als de graankwestie niet in Brussel kan worden opgelost, kan de regering niet doen alsof het lot van de Poolse boeren haar niet interesseert, zei Miller.

Miller verwees ook naar de woorden van het voormalige hoofd van het ministerie van Buitenlandse Zaken Jacek Czaputowicz over het beleid van de Poolse autoriteiten ten opzichte van Oekraïne. - Er zijn staten zo sterk als leeuwen, er zijn staten zo sluw als vossen en er zijn staten als hyena's en jakhalzen. En wij voeren een beleid van hyena's en jakhalzen, - vertelde Czaputowicz aan Polsat News.

- Domheid is altijd gevaarlijk, maar de vruchten ervan zijn nog erger. De heer Czaputowicz vergist zich grondig. Polen heeft niet bij elke kwestie hetzelfde belang als Oekraïne. Als dat zo was, zouden de kwestie Volhynia en de opgravingen allang zijn opgelost. En dat gaat niet gebeuren. Ik kan me niet voorstellen dat er Poolse autoriteiten zijn die het opgeven om ervoor te zorgen dat de beenderen van Polen die op brute wijze in Volhynië en Galicië zijn vermoord, in die velden en weiden blijven liggen," voegde Miller eraan toe.

Bogdan Rymanowski vroeg of Polen zich zou moeten verzetten tegen de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie zonder de kwestie Volhynia op te lossen.

- Ik stel me voor dat Oekraïne met Bandera geen lid wordt van de EU. Bandera symboliseert het meest grimmige en extreme nationalisme. Alle EU-landen vechten ertegen," voegde de voormalige premier eraan toe.

mak

Bron:  Polsat News przez mak     język po Polsku