Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

Orbans adviseurs hebben de PiS-campagne beïnvloed

Gestart door Pieszyce, 22 oktober 2023, 23:00

Vorige topic - Volgende topic

Pieszyce


Orbans adviseurs hebben de PiS-campagne beïnvloed
 Maar waar kwamen ze vandaan, Rusland!


22 oktober 2023

Dit is een van de meest schokkende aspecten van deze verkiezingen. De media hebben onthuld, en PiS heeft niet ontkend, dat adviseurs uit Hongarije betrokken waren bij de verkiezingscampagne van Kaczyński's partij. Uit hetzelfde Hongarije dat een grote vriend is van Vladimir Poetin. Russische tentakels zouden dus de campagne in Polen hebben kunnen sturen, want niemand heeft gezegd dat de 'Hongaarse adviseurs' van Hongaarse afkomst waren.

Volgens de verhalen van journalisten deden "de adviseurs wat ze wilden" en hadden ze grote invloed op wat er in de staf gebeurde. Hun ideeën werden onmiddellijk en zonder vragen geïmplementeerd, want dat was de wens van Kaczyński. Hielden deze ideeën ook het afluisteren van de oppositie in? Zijn zij verantwoordelijk voor een leugenachtig referendum waarin de vragen eruit zien alsof ze rechtstreeks in het Kremlin zijn geschreven? Het is niet uitgesloten.

Onderzoeksjournalist Tomasz Piątek schrijft veel over Russische complotten en tentakels in PiS. De kwestie van Orban, Salvini, Le Pen, Macierewicz en ten slotte Morawiecki's Russische contacten (zowel die van zijn overleden vader als die van hemzelf) komen ter sprake.

De nieuwe regering moet opheldering verschaffen over de pogingen van de Russen om de verkiezingen in Polen te beïnvloeden - ook door hun mensen in de staf van PiS te plaatsen. Ook moet de rol van Kaczynski worden uitgelegd, die immers naar eigen zeggen anderhalf jaar lang een Russische spion heeft ontmoet.

Bron:  wiesci24.pl[url]     język po Polsku