Polenforum.nl Polenforum.nl

Nieuws - links - informatie en forum over Polen

Sinds 7 januari 2004

 

RPO slaat alarm over stemmen tellen bij verkiezingen

Gestart door Pieszyce, 19 april 2023, 00:22

Vorige topic - Volgende topic
Tags RPOKieswetalarm

Pieszyce


RPO slaat alarm over stemmen tellen bij verkiezingen
"Dit schendt de essentie van de kieswet".


oprac. Magdalena Bojanowska
18 april2023

"De tijdsbeperking op het tellen van stemmen in kiescommissies in het buitenland schendt de essentie van het kiesrecht". - schreef de Ombudsman, die de voorzitters van de Sejm en de Senaat vroeg om deze bepaling te wijzigen.

"Verkiezingscommissies in overzeese stembureaus hebben 24 uur vanaf het einde van de stemming om de stemmen te tellen. Als zij de resultaten van de stemming niet binnen deze termijn aan de districtscommissies doorgeven, wordt de stemming in deze districten als nietig beschouwd. Dit schendt de essentie van de kieswet en maakt de geldigheid en effectiviteit van de stemming afhankelijk van omstandigheden die buiten de controle van de burger liggen en te wijten zijn aan problemen met de efficiëntie van de verkiezingsadministratie,". - benadrukte Ombudsman Marcin Wiącek. Zoals hij toevoegde, maakt de Poolse grondwet geen onderscheid in het recht om deel te nemen aan verkiezingen afhankelijk van de plaats van verblijf en koppelt het alleen aan het hebben van de status van burger van de Republiek Polen.
 
PO slaat alarm over stemmen bij verkiezingen

De RPO heeft de aandacht gevestigd op het waarnemingsverslag van het Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten van de OVSE over de presidentsverkiezingen van 2020. Daaruit blijkt dat het aantal kiezers dat in districten in het buitenland aan de kiezerslijsten is toegevoegd, een recordhoogte heeft bereikt. Van de 30.268.460 kiezers in de tweede ronde waren 519.431 overzeese kiezers uit 87 landen en 323 mensen op zeeschepen. "Uit het werk en de analyse van het bureau van het RPO blijkt duidelijk dat overzeese stembureaus zeer kwetsbaar zijn voor diverse organisatorische en technische problemen in verband met het verloop van de stemming. Een voorbeeld zijn de recente verkiezingen, die het onderwerp waren van talrijke klachten van burgers aan de Ombudsman. Deze betroffen niet alleen problemen in verband met het stemmen per post, maar ook het persoonlijk stemmen op diplomatieke missies op de verkiezingsdag, -  aldus Marcin Wiąk. - Marcin Wiącek wees erop.

Met het oog hierop vroeg de Ombudsman de voorzitters van de Sejm en de Senaat om de noodzaak te overwegen om de bepalingen van de kieswet te wijzigen en de tijdsbeperking voor het tellen van de stemmen in overzeese stembureaus op te heffen.

Betaalmuur:

Bron:  wiadomosci.gazeta.pl przez Magdalena Bojanowska     jęyk po polsku